SS963 Seri Sürücü ile Şerit LED Besleme ve LED Besleme Trafosu Seçimi

Bültenimizde SS963 seri sürücü kartı ile beraber şerit ledleri beslerken kullandığımız 12v SMPS güç kaynaklarının (LED trafolarının) seçiminden ve bazı kullanım uygulamalarından bahsedeceğiz. Sıklıkla LED trafosu olarak da adlandırılan bu güç kaynaklarının özellikle adreslenebilir LED’ler için kullanılan 5V’luk olanları da vardır. Doğru bir SMPS güç kaynağı seçerken ve kullanırken aşağıdaki konuları gözden geçirmenizi projelerinizde uygulamanızı önemle tavsiye ederiz.

Okumaya devam et “SS963 Seri Sürücü ile Şerit LED Besleme ve LED Besleme Trafosu Seçimi”

Vcc ile Vdd arasındaki farklar?

Elektronik devre şemalarında kullanılan “VCC” ve “VDD” terimleri, besleme gerilimi veya güç kaynağını temsil eden terimlerdir. Bu terimler genellikle mikroçipler, entegre devreler ve diğer dijital veya analog devrelerin tasarımında kullanılır. İşte VCC ve VDD arasındaki farklar:

Okumaya devam et “Vcc ile Vdd arasındaki farklar?”

Bipolar ve Unipolar transistörler arasındaki farklar neler?

Unipolar transistörler (genellikle MOSFET veya JFET olarak bilinir) ve bipolar transistörler (NPN ve PNP) arasındaki temel fark, akımın kontrol edilme şeklidir.

Okumaya devam et “Bipolar ve Unipolar transistörler arasındaki farklar neler?”

Tantal Kondansatör Kılıf ve Voltaj Kodları

Aşağıdaki görselde A/B/C/D/E paket (kılıf) kodlu ve sırasıyla 3216/3528/6032/7343/7343 ölçü kodları ile de ifade edilen tantalyum kondansatörler yer almaktadır. Ölçü kodlarının ilk iki rakamı kondansatör gövdesinin uzunluğunu, diğer iki rakam ise yüksekliğini ifade eder.

Okumaya devam et “Tantal Kondansatör Kılıf ve Voltaj Kodları”

İnvertör vs Konvertör

Alternatif akım (AC) ile doğru akım (DC) arasında dönüştürme yapan cihazlar hem “invertör” hem de “konvertör” olarak adlandırılabilir, ancak bu terimlerin kullanılması genellikle dönüştürme yönüne bağlıdır:

  1. Invertör: Doğru akımı (DC) alternatif akıma (AC) dönüştüren bir cihaza genellikle “invertör” denir. Bu tür cihazlar özellikle güneş enerjisi sistemlerinde veya otomobillerde, pilin DC enerjisini AC enerjisine çevirmek için kullanılır.
  2. Konvertör: Bu terim genellikle iki durum için kullanılır:
    • AC to DC Converter (Dönüştürücü): Alternatif akımı (AC) doğru akıma (DC) dönüştürür. Bu tür bir cihaz genellikle “AC/DC adapter” veya “AC to DC converter” olarak da adlandırılır.
    • DC to DC Converter (Dönüştürücü): Bu tür bir konvertör, bir DC voltajını başka bir DC voltajına dönüştürür. Örneğin, bir bilgisayarın güç kaynağı genellikle bu tür bir dönüştürücü içerir.

Dolayısıyla, AC ile DC arasında dönüşüm yapan cihazın adı, dönüşümün hangi yönde olduğuna bağlıdır: AC’yi DC’ye dönüştüren bir cihaz genellikle “konvertör” veya “AC/DC adapter” olarak adlandırılır, DC’yi AC’ye dönüştüren bir cihaz ise genellikle “invertör” olarak adlandırılır.

Elektronikte Topraklama

Topraklama terimi, elektronikte çeşitli şeyleri tanımlamak için kullanılır. Örneğin, AC duvar prizlerinden çıkan yeşil tel “toprak” olarak adlandırılır, bir ürünün şasisi “toprak” olarak adlandırılır, bir analog devrenin referans terminalleri “toprak” olarak adlandırılır, bir güç kaynağının negatif terminalleri “toprak” olarak adlandırılır ve iletim hatları içeren bir PCB’nin alt düzlemi de bazen “toprak” olarak adlandırılır. Bunlar oldukça karıştırıcı olabilir.

Okumaya devam et “Elektronikte Topraklama”

LED için logaritmik fade efekti

LED’lerin indikatör olarak kullanıldığı projelerde görsellik önemlidir. indikatör LED için AnalogWrite aracılığı ile artan/azalan bir PWM döngüsü kurduğumuzda LED doğrusal olarak kısılır veya parlar. Ancak aşağıda yer alan kod gecikme süresi için logaritmik ölçek kullanıyor. Güzel bir “nefes alan” LED ışık efekti veriyor. Düzgün ayarlanmış ayarlarla, bir macbook’ta uyku LED’i efekti gibi görünebilir. Bu örnek Arduino projesi, dirençle seri olarak pin 11’e bağlanan temel LED’i yakar. Kodun tamamı GitHub’da, burada.

Okumaya devam et “LED için logaritmik fade efekti”

NodeMCU ‘yu Arduino IDE ile Programlamak

Bu yazıda LoLin klonu bir NodeMCU‘ya (ESP-12E) ESP8266 bellenimi (NodeMCU bellenimi değil) yüklenerek Arduino IDE ile nasıl programlanacağına yer vereceğim. Kullanacağımız kart “new NodeMCU v3” etiketli kart. İşlemlerimiz NodeMCU’ya bootloader yazmak ve Arduino IDE’yi NodeMCU kartını programlamak için hazırlama adımlarından oluşacak.

Bir NodeMCU kartı, içinde yüklü olarak NodeMCU bellenimi ile birlikte gelir. NodeMCU bellenimi, Lua programlama dilini temel alan açık kaynaklı kodlu bir bellenim (firmware) yazılımıdır. Sadeliği ve kullanım kolaylığı ile bilinir ve yeni başlayanlar ile hızlı bir şekilde prototip projeleri yapmak isteyenler için popüler bir seçimdir. NodeMCU bellenimi Lua dilinde yazılmış program kodlarının ESP üzerinde çalıştırılmasını sağlar. Lua dilinde yazılan program kodları Node.JS diline çok benzer. NodeMCU programları hem asenkron hem de olay temelli bir yapıdadırlar (örnek kodlar için web sitesini incelyemenizi tavsiye ederim). Lua dili ve dolayısıyla NodeMCU tarafından sağlanan bu imkan diğer hiçbir MCU tabanlı geliştirme kartlarında yoktur. Bu nokta NodeMCU bellenimini diğerlerinden ayıran en büyük özelliğidir.

Okumaya devam et “NodeMCU ‘yu Arduino IDE ile Programlamak”

Elektromanyetik Alan ve İnsan Sağlığı

Elektromanyetik enerji uzayda sonsuza kadar yayılır. Bu elektromanyetik enerjinin 3 çeşit kaynağı vardır. Bu kaynak “alan” mıdır, “dalga” mıdır?

Doç. Dr. Selçuk Çömlekçi – Elektromanyetik Enerji Kullanımı ve Sağlık Etkileri

Okumaya devam et “Elektromanyetik Alan ve İnsan Sağlığı”

Dikkat: Sahte İnvertör Kaynak Makineleri – 2

Daha önce burada sahte bir invertör kaynak makinesini incelemiştim. Şimdi de bunun yerine aldığım farklı bir invertör makinesinin inceliyorum. Bu cihazın markası ve modeli Mailtank MMA-400. Belirgin ayırt edici özelliği fiziksel boyutlarının çok ufak olması ve kendi taşıma çantası ile beraber gelmesi. Dış görünüşüne ait fotografı aşağıda görebileceğiniz invertör kaynak makinesi farklı marka ve model isimleri ile de satılıyor. Cihaz aynı cihaz.

Okumaya devam et “Dikkat: Sahte İnvertör Kaynak Makineleri – 2”

PCB’de YOL KALINLIKLARI VE CLERANCE DEĞERLERİ

PCB çizimine yeni başlayan herkesin aklına gelebilen bazı sorular vardır. En önemlilerinden biri de iletken yolu (Trace) çizimidir.

Peki iletken yolu (Trace) çizerken kullanması gereken kalınlıklar ve diğer iletkenler ile arasında olması gereken minimum boşluk (Clearance) ne olmalı?

Okumaya devam et “PCB’de YOL KALINLIKLARI VE CLERANCE DEĞERLERİ”

Röle Testleri: SONGLE SRD 05VDC-SL-C

Cidddi bir projede kullanmak üzere rölelerin hatalı çalışma/arızalanma durumunu sınamam gerekti. SONGLE SRD 05VDC-SL-C model röle için elde ettiğim sonuçları aşağıda paylaşıyorum. Deneyimlerimi özetlemem gerekirse; bu röle kapasitif özelliği olan (girişinde yüksek değerli bir kondansatör kullanılmış herhangi bir elektronik cihaz) yükleri anahtarlamak için uygun değil. Sayfanın sonunda paylaştığım röle teknik dökümanında (Relay Technical Information) görebileceğiniz üzere, kapasitif bir yük anahtarlandığında; başlangıç anında nominal akımının 40 katına, endüktif yük ise 10 katına kadar akım çekebilir. Tungsten flamanlı akkor lambalar da 10 katına kadar başlangıç akımı (inrush current) çekebilir. Aşağıdaki grafikler bu durumu gösteriyor. Ayrıca, rölelerin güvenilirliği ile ilgili detaylı bilgiyi kitabımın ilgili bölümünde bulabilirsiniz.

Okumaya devam et “Röle Testleri: SONGLE SRD 05VDC-SL-C”

Alüminyum Polimer ve Tantalyum Polimer kondansatörler arasındaki farklar

Alüminyum Polimer Elektrolitik Kondansatörler (Katı Elektrolitli)

Katı elektrolitli alüminyum ve tantalyum kondansatörler
Okumaya devam et “Alüminyum Polimer ve Tantalyum Polimer kondansatörler arasındaki farklar”

LCD Monitör İnvertör Korumasının İptal Edilmesi

Bir süredir Youtube Kanalımda yayınladığım LCD tamir videolarında invertör korumasını iptal ederek invertörün kapanmasını dolayısıyla monitörün ekranının kararmasını engelliyordum. İnvertör alt yüzeyindeki (smd kılıflı) PWM kontrolcüsünün mantıksal blok şemasını ve örnek devrelerini inceleyerek en uygun iptal tekniğinin bulunması/hesaplanması gereken bu işlem biraz vakit almaktaydı. Çünkü teknik servise gelen hemen hemen tüm monitörlerin PWM entegreleri farklı model numarasına sahipti. Aşağıda listesinin paylaştığım hazine diyebileceğim liste birçok kontrolörün OLP (open lamp protection) korumasının nasıl iptal edileceğinin özet bir listesi.

Okumaya devam et “LCD Monitör İnvertör Korumasının İptal Edilmesi”

RISC-V Komut Seti Mimarisi (ISA) Hakkında birkaç kelam…

Yazmakta olduğum kitabıma (şuanki ismi Raspberry Pi ile Linux ve Elektronik Uygulamaları) ARM ile ilgili birkaç kelam eklerken karşılaştığım açık kaynak işlemci komut seti mimarisi olan RISC-V hakkında bazı yorumlarımı ve bilgileri paylaşmak için bu kısa notu yazıyorum. Önce kitabıma ARM hakkında ne yazmıştım onu vereyim:

ARM bilinenin aksine bir işlemci üreticisi değildir, daha çok gömülü sistemler için düşük güç tüketimine sahip RISC mimarisinde çalışan işlemci tasarımları yapar. ARM limited şirketi bu tasarımlarını lisans ücretleri karşılığında çeşitli sistem çipi (SoC) üreticisi firmalara satar (örn: Qualcom, Broadcom, NXP vb.). 1980’lerin başından beri farklı üreticiler tarafından yüzlerce ARM tasarımlı işlemci ürelmiştir. Günümüzde kişisel bilgisayarların (PC) dışındaki sistemlerde (mobil ve gömülü sistemler) kullanılan işlemcilerin %98’i ARM tabanlıdır yani en basit tabiri ile ARM firmasının tasarladığı komut kümesi ile uyumludur. ARM tabanlı belli başlı işlemci/SoC üreticileri Apple, NVidia, Qualcom ve Samsung’dur.

Okumaya devam et “RISC-V Komut Seti Mimarisi (ISA) Hakkında birkaç kelam…”