LED için logaritmik fade efekti

LED’lerin indikatör olarak kullanıldığı projelerde görsellik önemlidir. indikatör LED için AnalogWrite aracılığı ile artan/azalan bir PWM döngüsü kurduğumuzda LED doğrusal olarak kısılır veya parlar. Ancak aşağıda yer alan kod gecikme süresi için logaritmik ölçek kullanıyor. Güzel bir “nefes alan” LED ışık efekti veriyor. Düzgün ayarlanmış ayarlarla, bir macbook’ta uyku LED’i efekti gibi görünebilir. Bu örnek Arduino projesi, dirençle seri olarak pin 11’e bağlanan temel LED’i yakar. Kodun tamamı GitHub’da, burada.

Okumaya devam et “LED için logaritmik fade efekti”

NodeMCU ‘yu Arduino IDE ile Programlamak

Bu yazıda LoLin klonu bir NodeMCU‘ya (ESP-12E) ESP8266 bellenimi (NodeMCU bellenimi değil) yüklenerek Arduino IDE ile nasıl programlanacağına yer vereceğim. Kullanacağımız kart “new NodeMCU v3” etiketli kart. İşlemlerimiz NodeMCU’ya bootloader yazmak ve Arduino IDE’yi NodeMCU kartını programlamak için hazırlama adımlarından oluşacak.

Okumaya devam et “NodeMCU ‘yu Arduino IDE ile Programlamak”

Elektromanyetik Alan ve İnsan Sağlığı

Elektromanyetik enerji uzayda sonsuza kadar yayılır. Bu elektromanyetik enerjinin 3 çeşit kaynağı vardır. Bu kaynak “alan” mıdır, “dalga” mıdır?

Doç. Dr. Selçuk Çömlekçi – Elektromanyetik Enerji Kullanımı ve Sağlık Etkileri

Okumaya devam et “Elektromanyetik Alan ve İnsan Sağlığı”

Dikkat: Sahte İnvertör Kaynak Makineleri – 2

Daha önce burada sahte bir invertör kaynak makinesini incelemiştim. Şimdi de bunun yerine aldığım farklı bir invertör makinesinin inceliyorum. Bu cihazın markası ve modeli Mailtank MMA-400. Belirgin ayırt edici özelliği fiziksel boyutlarının çok ufak olması ve kendi taşıma çantası ile beraber gelmesi. Dış görünüşüne ait fotografı aşağıda görebileceğiniz invertör kaynak makinesi farklı marka ve model isimleri ile de satılıyor. Cihaz aynı cihaz.

Okumaya devam et “Dikkat: Sahte İnvertör Kaynak Makineleri – 2”

PCB’de YOL KALINLIKLARI VE CLERANCE DEĞERLERİ

PCB çizimine yeni başlayan herkesin aklına gelebilen bazı sorular vardır. En önemlilerinden biri de iletken yolu (Trace) çizimidir.

Peki iletken yolu (Trace) çizerken kullanması gereken kalınlıklar ve diğer iletkenler ile arasında olması gereken minimum boşluk (Clearance) ne olmalı?

Okumaya devam et “PCB’de YOL KALINLIKLARI VE CLERANCE DEĞERLERİ”

Röle Testleri: SONGLE SRD 05VDC-SL-C

Cidddi bir projede kullanmak üzere rölelerin hatalı çalışma/arızalanma durumunu sınamam gerekti. SONGLE SRD 05VDC-SL-C model röle için elde ettiğim sonuçları aşağıda paylaşıyorum. Deneyimlerimi özetlemem gerekirse; bu röle kapasitif özelliği olan (girişinde yüksek değerli bir kondansatör kullanılmış herhangi bir elektronik cihaz) yükleri anahtarlamak için uygun değil. Sayfanın sonunda paylaştığım röle teknik dökümanında (Relay Technical Information) görebileceğiniz üzere, kapasitif bir yük anahtarlandığında; başlangıç anında nominal akımının 40 katına, endüktif yük ise 10 katına kadar akım çekebilir. Tungsten flamanlı akkor lambalar da 10 katına kadar başlangıç akımı (inrush current) çekebilir. Aşağıdaki grafikler bu durumu gösteriyor. Ayrıca, rölelerin güvenilirliği ile ilgili detaylı bilgiyi kitabımın ilgili bölümünde bulabilirsiniz.

Okumaya devam et “Röle Testleri: SONGLE SRD 05VDC-SL-C”

Alüminyum Polimer ve Tantalyum Polimer kondansatörler arasındaki farklar

Alüminyum Polimer Elektrolitik Kondansatörler (Katı Elektrolitli)

Katı elektrolitli alüminyum ve tantalyum kondansatörler
Okumaya devam et “Alüminyum Polimer ve Tantalyum Polimer kondansatörler arasındaki farklar”

LCD Monitör İnvertör Korumasının İptal Edilmesi

Bir süredir Youtube Kanalımda yayınladığım LCD tamir videolarında invertör korumasını iptal ederek invertörün kapanmasını dolayısıyla monitörün ekranının kararmasını engelliyordum. İnvertör alt yüzeyindeki (smd kılıflı) PWM kontrolcüsünün mantıksal blok şemasını ve örnek devrelerini inceleyerek en uygun iptal tekniğinin bulunması/hesaplanması gereken bu işlem biraz vakit almaktaydı. Çünkü teknik servise gelen hemen hemen tüm monitörlerin PWM entegreleri farklı model numarasına sahipti. Aşağıda listesinin paylaştığım hazine diyebileceğim liste birçok kontrolörün OLP (open lamp protection) korumasının nasıl iptal edileceğinin özet bir listesi.

Okumaya devam et “LCD Monitör İnvertör Korumasının İptal Edilmesi”

Video: Ani aşırı akım sınırlayıcı olarak “NTC” (Inrush Current Limiter)

NTC termistör yani negatif sıcaklık katsayılı direnç; temelde sıcaklıkla ters orantılı olarak direnci değişen bir elektronik devre elemanıdır. Yani sıcaklığı arttıkça direnci azalır. Daha çok mikrodenetleyicili devrelerde ortam sıcaklığını algılatmak için bir ADC (analog dijital dönüştürücü) ile kullanılır. Temel uygulaması aşağıdaki gibi, bir seri direnç yardımıyla gerilim bölücü oluşturarak, sabit gerilim altında NTC uçlarına düşen gerilimi ölçme şeklindedir.

Okumaya devam et “Video: Ani aşırı akım sınırlayıcı olarak “NTC” (Inrush Current Limiter)”

TVS diyot ve test tekniği hakkında

TVS (Transient Voltage Suppression/Geçici Gerilim Bastırma) diyot, enerji besleme girişine paralel ve ters polarma altında bağlanılarak devrenin aşırı voltajdan zarar görmesini önlemek için kullanılan koruma amaçlı bir diyottur. Doğru polarma altında normal bir diyot gibi davranırken, ters polarma altında farklı davranır. Ters polarma altındayken belli bir voltaja kadar (clamp voltage, breakdown/reverese breakdown voltage, Vbr) akım geçirmez. Bu özelliğiyle zener diyotlara da benzerler fakat ilerleyen paragraflarda değinildiği üzere bazı farkları vardır. TVS diyotlar Transil diyot olarak da adlandırılırlar.

Okumaya devam et “TVS diyot ve test tekniği hakkında”