SS963 Seri Sürücü ile Şerit LED Besleme ve LED Besleme Trafosu Seçimi

Bültenimizde SS963 seri sürücü kartı ile beraber şerit ledleri beslerken kullandığımız 12v SMPS güç kaynaklarının (LED trafolarının) seçiminden ve bazı kullanım uygulamalarından bahsedeceğiz. Sıklıkla LED trafosu olarak da adlandırılan bu güç kaynaklarının özellikle adreslenebilir LED’ler için kullanılan 5V’luk olanları da vardır. Doğru bir SMPS güç kaynağı seçerken ve kullanırken aşağıdaki konuları gözden geçirmenizi projelerinizde uygulamanızı önemle tavsiye ederiz.

Trafo Seçimi Nasıl Yapılmalıyım ?

3çipli 12v’luk bir şerit LED metre başına ortalama 1.2A akım çeker. En doğru değeri kullandığınız şerit LED’in paketi üzerinden kontrol edebilirsiniz. Örneğin aşağıdaki LED’in metrede 14.4 watt güce ihtiyacı varmış. Kaç ampere ihtiyacı olduğunu bulmak için 14.4’ü 12volt’a bölün. Sonuç: 1.2A’dir.

İhtiyacınız olan trafonunun akım değerine karar vermek için şerit LED metre uzunluğu ile metre başına akım ihtiyacını çarpın. Örneğin 30metre 1.2A’lik şeritin kullanıldığı bir proje söz konusu ise en düşük 36A’lik bir güç kaynağına ihtiyaç vardır.

(Açıklamaları okumak için görselin üzerine tıklatın)

Trafonun ömrünü artırmak için toleranslı olun: Eğer şerit LED’ler uzun süreler boyunca kesintisiz çalıştırılacaksa trafonun ısınmaya bağlı olarak ömrünü uzatmak için hesapladığınız değerin %25-%30 daha fazlasını verebilecek bir trafo kullanın. Bu sayede trafo, şerit LED voltajını 12v’da muhafaza etmek için daha az stres altında çalışacaktır. Trafonun bulunduğu ortamda bir hava akışı yoksa veya fansız bir trafo kullanıyorsanız bu toleransı biraz daha artırabilirsiniz.

Trafonun kalitesinden emin olmak: Çoğu trafonun üzerinde bir voltaj ayar trimpotu bulunur. Trimpotu kullanarak trafolar boşta iken (şerit LED bağlı değilken) bir ölçü aleti ile (volt metre) çıkışı 12v’a sabitleyebilirsiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra tüm şerit LED’leri çalıştırın ve voltajı tekrar ölçün. Eğer ölçtüğünüz bu değer 11.5’un altına kadar düşüyorsa kullanmakta olduğunuz trafo beyan ettiği akımı sağlayamıyor demektir. Belli bir fiyatın altındaki düşük standartlı güç kaynakları genellikle üzerinde yazılı akım değerini voltajı düşürmeden sağlayamaz. Bu konuda standartları yüksek, servis ağı ve garantisi olan güç kaynaklarını tercih etmelisiniz.

Trafo Bağlantılarını Nasıl Yapmalıyım ?

Paralel bağlamayın: LED trafolarının pozitif ve negatif kutuplarını birbirine bağlayarak paralel hale getirmeyin. Çünkü herbir SMPS güç kaynağı kendi çıkışını regüle etmek için kendi geri besleme devresine sahiptir. Ancak yüksek akım ihtiyacını karşılamak için birden fazla trafo kullanmak iyi bir fikirdir. Böylece hem daha ekonomik bir çözüm sağlamış, hem trafo ısısını daha geniş bir alana yaymış hem de arıza durumunda sorunu daha kolay lokalize etme imkanlarına kavuşursunuz. Birden fazla trafoyu SS963 ile kullanmanız gerektiğinde trafoların yalnızca negatif kutuplarını birbirine bağlayın. Trafoların her iki kutbunu da birbirine “bağlamayın“.

Aşağıdaki görselde SS963 seri sürücü kartlarının birden fazla güç kaynağı ile nasıl bağlandığı gösterilmiştir.

Trafonun pozitif kutubuntan çıkıp LED’lere giden kabloların toplam çapı ile ve SS963’ün Gnd terminallerinden trafoya dönen kabloların toplam çapı eşit ve enaz hesaplanan yarı çap kadar olmalıdır.

Kullanacağım Kabloların Kalınlığı Nekadar Olmalı?

Şerit LED’leri beslerken kablo kalınlıklarına dikkat edin. Örneğin toplamda 15A çeken (yaklaşık 18 metre) bir şerit LED bloğunu beslemek için en az 1.5mm2 (1.5’luk kablo) kullanın. 25 Amper’e kadar da 2.5’luk kablo kullanabilirsiniz. Ayrıca kullandığınız kablonun bakır olmasına dikkat edin (Piyasada ucuz olması nedeniyle aliminyum kablolar da satılmaktadır).

Trafoların pozitif kutbundan çıkan akım, şerit LED’leri dolaşarak negatif kutubundan trafoya geri döner. Dolayısıyla çapını hesapladığınız kablo kesitinin aynısını trafonun negatif kutbunda da kullanmalısınız. Aksi takdirde LED parlaklığında azalma, kablolarda ısınma hatta alevli yanma gerçekleşebilir. Mesafeye ve akıma göre tercih edilmesi gereken kablo kesitleri aşağıdaki tabloada yer almaktadır.

(Tabloyu büyütmek için üzerine tıklatın)

Hatırlatma: Tüm şerit LED’ler yanarken ana artel pozitif (+) veya negatif (-) kutup kablolarından birine dokunarak sıcak olup olmadığına bakın, elle hissedilebilecek bir sıcaklık varsa kablo çaplarının olması gerekenden küçük olduğu sonucuna varabilirsiniz.

Uzun Şeritleri Bağlarken Dikkat Edin

Uzun şerit LED’ler: Art arda bağlı şerit LED’leri beslerken toplamda 5metre uzunluğun üzerine çıkmayın. Şerit LED’lerin voltaj besleme bağlantılarını aşağıdaki görseldeki gibi ayrı ayrı yapın. LED’in kendi üzerindeki bakır yolların akım taşıma kapasitesi sınırlı olduğundan şerit LED’in ömrünü kısaltmış olursunuz.

Neden Kart Beslemesini Ayrı Yapmalıyım ?

LED’leri besleyen güç kaynağındaki dalgalanmalardan ve parazitlerden tüm sistemin olumsuz etkinlenmemesi için yalnızca kartları besleyecek bağımsız bir 12V/3A bir güç kaynağı kullanın. ss963 seri sürücü kartları ayrı bir güç kaynağından besleyerek son derece sorunsuz ve stabil bir sistem elde edebilirsiniz. Herbir seri sürücü kartı 50mA civarında akım çeker. 3A’lik bir trafo ile 60’a kadar seri sürücü kartı besleyebilirsiniz.

(Açıklamaları okumak için görselin üzerine tıklatın)

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.