Güç Tasarrufu Yapmak

Bu başlıkta, Raspberry Pi’ın taşınabilir güç kaynakları ile çalışması söz konusu olduğunda elde edebileceğiniz güç tasarrufu yaklaşımları kapsamlı olarak ele alınmıştır. Bu yaklaşımlar hem yazılım hem de donanımsal bakış açısı ile ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Raspberry Pi’ın güç tüketimini azaltmak için uygulanabilecek belli başlı yöntemler tartışılmış ve uygulanmıştır. Raspberry Pi’ı batarya gibi sınırlı veya taşınabilir bir güç kaynağı ile besliyorsanız, Raspberry Pi’ın güç tüketimi daha da önem kazanır. Bu durumda ihtiyacınız olan en uygun Raspberry Pi modelini seçmeli ve donanım ve yazılım bileşenlerini en sade hale getirerek ihtiyaç duyulan işlem gücünü en aza indirmelisiniz.

Güç tüketimi bağlamında, ilk olarak taşınabilir güç kaynakları hakkında genel bir bilgi verilmiş ardından HDMI, USB Hub, Wireless gibi donanım arayüzlerinin devre dışı bırakılması ve arka planda çalışan servislerin sadeleştirilmesi gibi birçok yazılımsal işlem ve yapılandırma seçeneği açıklanmıştır.

Okumaya devam et “Güç Tasarrufu Yapmak”

Raspberry Pi 3’ün Açılış (Boot) Süreci

Raspberry Pi’ın çalışma sistemini daha iyi anlamak için açılışın nasıl gerçekleştiği hakkında bilgi sahibi olmak faydalı olacaktır. Raspberry Pi bilgisayarı, daha doğrusu BCM283x sistem çipi, sırasıyla dâhili SD kart (SD1), harici SD kart (SD2), GPIO’ya bağlı NAND bellek, SPI arabirimi, USB ve LAN bağlantısı üzerinden açılış yapabilir. Açılış yapılabilecek aygıtları ve sırasını ayarlamanın iki yöntemi vardır. İlki sistem çipinin içindeki küçük bir kaydedicide saklanan OTP (One Time Programming) bit’lerini ayarlamak diğeri ise GPIO22 ve GPIO26 arasındaki pin’leri bir 1 veya 0 çekmek. İkinci yöntemin çalışabilmesi için öncelikle sistem çipi içindeki ilgili OTP bitinin GPIO boot moduna (program_gpio_bootmode) alınması gerekir[1].

Okumaya devam et “Raspberry Pi 3’ün Açılış (Boot) Süreci”

Donanım Özelliklerini Görüntülemek

Kullanmakta olduğunuz Raspberry Pi sisteminin donanım ve yazılım bilgilerine erişmek isteyebilirsiniz. Bu işi yapmak için /proc dizini birçok faydalı bilgi sunar. Sonraki başlıklarda Raspberry Pi’ın donanım özellikleri hakkındaki detayları nasıl görüntüleyeceğiniz ve yorumlayacağınız hakkında pratik bilgiler yer almaktadır.

Okumaya devam et “Donanım Özelliklerini Görüntülemek”

Raspberry Pi Donanımı

Bu bölümde genel olarak Raspberry Pi’ın donanımsal alt yapısını oluşturan donanım bölümleri ve bu bölümlerin teknik özellikleri hakkında bilgiler verilmiştir. Bu bölüm sayesinde hem Raspberry Pi’ı elektronik uygulamalarınızda kullanırken bilmeniz gereken bazı kritik özellikler hakkında bilgi sahibi olacak hem de temel bilgisayar kavramlarının Raspberry Pi özelinde nasıl yorumlamanız gerektiğini öğreneceksiniz. Bu bölüm özellikle Raspberry Pi ile IOT ve kontrol otomasyon uygulamaları geliştirecek olanlarında mutlaka okuması gereken bir bölüm.

Bu bölümde, BCM283x sistem çipi (SoC) içine yerleştirilmiş olan Raspberry Pi’ın USB hub’ını da içine alan LAN (LAN9514/LAN7515) kontrolörü ile kablosuz ağ kontrolörü olan BCM43438 tanıtılmış, Raspberry Pi’ın USB, işlemci, disk, disk bölüm yapısı ve bellek kullanımı hakkında nasıl bilgi edinilebileceği, bu bilgilerin nasıl yorumlanacağına değinilmiştir. Raspberry Pi’ın donanım ve yazılım alt yapısına dair bilgiler verilirken, elektronik bir kart olarak Raspberry Pi’ın belli başlı arıza durumlarında sorunun teşhisinin nasıl yapılabileceği amaçlanmıştır.

Okumaya devam et “Raspberry Pi Donanımı”