Sysbench ile Raspberry Pi’ın Başarımını Ölçmek

Sysbench Linux’un donanımsal ve yazılımsal başarımını birçok yönden ölçebilecek bir başarım sınama aracıdır. Aracı düzenli kullanarak SD kart, USB flaş bellek gibi çevre birimlerinin başarımlarını karşılaştırmak için kullanabilirsiniz. Sysbench, CPU, bellek, dosya I/O ve mutex başarımını ölçebilecek özelliklere sahiptir.

Sysbench programının sonuçlarını sağlıklı karşılaştırabilmek için headless (Grafik masaüstü olmadan) ve en az sayıda arka plan servisinin çalıştığı bir sistemin kullanılması önemlidir. Aksi takdirde sınanan başarıma, hâlihazırda yürütülen aygıt işlemleri ve programlar da etki edecektir.

Okumaya devam et “Sysbench ile Raspberry Pi’ın Başarımını Ölçmek”

SD Kartın Hızını Arttırmak

Bir SD kart yüksek hızlarda çalışmaya zorlanarak okuma/yazma başarımı artırılabilir. Kitabımın başında da belirttiğim üzere; bir bilgisayar sisteminin başarımını etkileyen en önemli unsurlardan biri depolama ortamının (SD kart) erişim hızıdır. Çünkü depolama teknolojilerinin gelişimi daha çok, küçük alanda yüksek miktarda veri depolamaya (kapasite artırmaya) öncelik vermiş, buna karşılık olarak veri erişim hızları CPU işlem hızlarının çok gerisinde kalmıştır. Raspberry Pi’ın SD kart arabirimi, SD kartı daha yüksek hızlarda çalışmaya zorlamak amacıyla çalışma frekansını artırmaya izin verir. Böylece SD kart olduğundan daha yüksek hızlarda okuma/yazma yapabilir ve Raspberry Pi’ın disk başarımı %50’ye kadar yükseltilebilir.

Okumaya devam et “SD Kartın Hızını Arttırmak”

Büyük Dosyaları Tespit Etmek

Raspberry Pi tasarımı gereği sınırlı sayılabilecek bir disk alanına sahiptir. Çünkü başlatma kaydı ve çoğu zaman da kök dizin SD kart üzerinden depolanır. Disk alanı sınırlı olduğunda onu verimli şekilde kullanmak daha önemli bir hal alır. Raspberry Pi’ın disk alanı tükendiğinde ya da aşırı derecede azaldığında sistemin kararlılığı sekteye uğrar, servis ve programlar düzgün çalışamaz. Disk alanının azaldığını fark ettiğinizde diskte en çok yer kaplayan dosya ve dizinleri araştırmanız gerekir. Bunun için find ve awk araçlarını aşağıdaki gibi birlikte kullanarak tüm kök dosya sistemi üzerinde 10MB’tan büyük dosyaları listeletebilirsiniz.

Okumaya devam et “Büyük Dosyaları Tespit Etmek”

RPI-Monitor ile Başarım Durumunu Web Üzerinden İzlemek

RPI-Monitor[1], Raspberry Pi üzerinde çalışmak üzere tasarlanmış, basit ve sade bir web tabanlı başarım izleme uygulamasıdır. RPI-Monitor, arka planda çalışan bir servis uygulaması ile sürekli olarak sistem kaynaklarını izler ve Raspberry Pi’ın durumunu çeşitli grafikler kullanarak bir web sayfası üzerinden sunar. Uygulama, sistem kaynakları hakkında izleyebileceği işlemci, ram ve disk kullanım verilerinin yanında kullanıcı tarafından özel olarak tanımlanabilecek seçenekleri de izleyebilir.

Okumaya devam et “RPI-Monitor ile Başarım Durumunu Web Üzerinden İzlemek”

iotop Aracı ile Giriş/Çıkış (I/O) Başarımını İzlemek

iotop(io monitor) aracı top ve htop araçlarına benzer olarak disk giriş/çıkış işlemlerinin istatistiklerini canlı olarak görüntüleyen kullanıcı etkileşimli bir araçtır. Özellikle Raspberry Pi gibi disk erişim hızları sınırlı bilgisayarlarda bu G/Ç başarımı daha önem kazanmaktadır. Raspberry Pi bilgisayarının SD karttan dolayı sahip olduğu görece düşük disk erişim kapasitesi, sistem genelinde bir dar boğaz oluşturarak genel başarımı kolayca etkileyebilecek düzeydedir. Bu nedenle olası başarım sorunlarını tespit etmek için disk erişimi istatistiklerinin görüntülenmesi ve yorumlanması önem arz etmektedir. Bu başlıkta iotop aracını kullanarak disk erişim istatistiklerinin nasıl izleneceğine ve yorumlanacağına bakacağız.

Okumaya devam et “iotop Aracı ile Giriş/Çıkış (I/O) Başarımını İzlemek”

Bellek (RAM) Kullanımını Analiz Etmek

Raspberry Pi gibi donanım kaynakları sınırlı bilgisayarlarda RAM kullanımı önem kazanmaktadır. Raspberry Pi’ın, dolayısıyla Linux’un belleği nasıl organize ettiğini ve kullandığını bilmek sistemin başarım durumunu değerlendirirken yardımcı olabilir. Belleğin kısa sürede dolması ve boş yer kalmaması hatalı bir programın bellek sızıntısından (memory leak) ya da yanlış yapılandırılmış bir işletim sistemi servisinden kaynaklanıyor olabilir. Özellikle kararlılığı yeterince uzun süre sınanmamış program ve paketler belleği hoyratça kullanarak sistemin genel başarımının düşmesine neden olabilir. Bu durum genellikle kaynak koddan yüklenen veya resmi paket deposu dışındaki depolardan kurulum yapıldığında gerçekleşir. Bu kısımda belleğin bir bilgisayar sistemindeki görevi ve organizasyonel yapısı hakkında temel bilgiler verilecek ve Raspberry Pi sisteminde bellek kullanımının nasıl takip edilebileceği hakkında bilgiler verilecektir.

Okumaya devam et “Bellek (RAM) Kullanımını Analiz Etmek”