RPI-Monitor ile Başarım Durumunu Web Üzerinden İzlemek

RPI-Monitor[1], Raspberry Pi üzerinde çalışmak üzere tasarlanmış, basit ve sade bir web tabanlı başarım izleme uygulamasıdır. RPI-Monitor, arka planda çalışan bir servis uygulaması ile sürekli olarak sistem kaynaklarını izler ve Raspberry Pi’ın durumunu çeşitli grafikler kullanarak bir web sayfası üzerinden sunar. Uygulama, sistem kaynakları hakkında izleyebileceği işlemci, ram ve disk kullanım verilerinin yanında kullanıcı tarafından özel olarak tanımlanabilecek seçenekleri de izleyebilir.

Kendi tümleşik web sunucusu ile gelen RPI-Monitor’ü kendi paket deposundan yüklemek için öncelikle Raspberry Pi’ın deposuna aşağıdaki gibi eklenmesi gerekir:

Depo adresi ve geliştiricinin açık anahtarını ekledikten sonra paket listelerini güncelleyelim ve uygulamayı yükleyelim:

RPI-Monitor raporlarını bir web sayfası üzerinden sunduğundan bir web tarayıcısını kullanılarak 8888 numaralı port üzerinden erişilebilir (örneğin: http://11.0.0.21:8888/)


RPI-Monitor ana sayfası

Sayfaya girdiğinizde, kullanmakta olduğunuz Raspberry Pi sistemi hakkında temel donanımsal ve yazılımsal bilgilerin yanında, CPU, Bellek (Memory), Swap, SD Kart, işlemci sıcaklığı ve Ağ durumu hakkında canlı grafikler görüntülenir. Dilerseniz zamana bağlı grafikleri sayfanın üstünde bulunan Statistics bağlantısından izleyebilirsiniz.

Sayfada da belirtildiği gibi RPI-Monitor’un kurulumunun ardından paket güncellemelerinin otomatik yapılması için aşağıdaki komutları çalıştırabilirsiniz:

Sayfanın üstünde yer alan Options menüsünden sayfanın otomatik güncellenmesini sağlayabilirsiniz.

RPI-Monitor, kullanıcı tarafından bir programın otomatik olarak çalıştırılarak ekran çıktısının istenilen biçimde ayıklanabilmesini sağlayan bir özelliğe daha sahiptir. Bu sayede RPI-Monitor ile Raspberry Pi’ın dilediğiniz seçeneğini web sayfası üzerinden izleyebilirsiniz. Dilerseniz GPIO’ya bağlı DHT11 gibi bir sensörü aynı sayfadan izleyebilirsiniz. RPI-Monitor ile harici sensörlerin izlenmesi hakkındaki detaylı bilgiyi geliştiricinin sayfasında bulabilirsiniz. Rpimonitord programını etkileşimli kipte çalıştırıp, yeni bir izleme seçeneği eklemek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:

RPi-Monitor’ün ana sayfasında (sağ alt kısımda) ağ izlemesinin (network monitoring) henüz yapılandırılmadığı uyarısı yazar. RPi-Monitor ile ağ izlemeyi etkinleştirmek için aşağıdaki gibi network.conf dosyasını nano editörü ile açarak # karakteri ile kapatılmış olan tüm satırları # karakterini silerek kaydedelim ve değişikliklerin etkili olabilmesi için rpimonitor servisini yeniden başlatalım:

network.conf dosyasında belirtildiği üzere ağ üzerinden gönderilen (tx) ve alınan (rx) ağ trafiğinin miktarı /sys/class/net/eth0/statistics/ dizinindeki rx_bytes ve tx_bytes dosyalarından düzenli ifade desenleri (regular expression) kullanarak parsellemektedir. Bunun için ağ arabirim adının eth0 olduğundan emin olmalısınız. Kullanmakta olduğunuz sistemdeki ağ arabirim adlarını ifconfig komutunun çıktısından görebilir, network.conf dosyasını bu ada uygun olarak düzenleyebilirsiniz.

/etc/rpimonitor/template/ dizininde RPi-Monitor ile kullanılabilecek birçok izleme (monitoring) seçeneği için örnek yapılandırma dosyaları yer almaktadır. Siz de bu örnek dosyaları kullanarak kendi izleme seçeneklerinizi tanımlayabilirsiniz.

RPI-Monitor uygulamasını Raspberry Pi’dan kaldırmak için aşağıdaki komutları çalıştırabilirsiniz:


[1] RPI-Monitor uygulaması: http://rpi-experiences.blogspot.com.tr/

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.