Pi-hole ile Reklamları Kara Deliğe Gönderin

Pi-hole, bir DNS ve DHCP sunucusu çalıştırarak ağa hizmet veren açık kaynak kodlu bir reklam engelleyici yazılımdır[1]. Ağınızda pi-hole kurulu bir Raspberry Pi bulundurarak, web sayfalarındaki tüm reklamlardan kurtulabilirsiniz. Bunun için ağdaki diğer bilgisayarlara DNS sunucu olarak pi-hole kurulu Raspberry Pi’ın IP adresini tanımlamanız yeterlidir. Böylece ağınızdaki internet kullanan tüm cihazlar herhangi bir reklam engelleyici program kurmadan, reklamlardan kolayca ve topyekûn temizlenir.

Pi-hole reklamları engelleyerek internet bant genişliğinin etkin kullanılmasını sağlar. Ayrıca tarayıcılar web sayfalarındaki engellenen reklam işlevlerini çalıştırmadıklarından işlemci ve ram kullanımından da tasarruf edilir. Reklam verenler tarafından çevrim içi alışkanlıklarınızın takip edilmesini önler. Pi-hole’un sağladığı avantajları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Okumaya devam et “Pi-hole ile Reklamları Kara Deliğe Gönderin”

NodeRed – UYGULAMA 11: Hava Durumunu Görüntülemek

Bu uygulamada yaşadığımız bölgenin hava durumunu, bir çevrim içi servisten çekerek grafiğe yansıtacağız. Hava durumu bilgilerini çekmek için kullanacağımız openweathermap.org (OWM) adresinde yer alıyor. OWM günlük 1000 isteğe kadar hava durumu verilerini XML veya JSON biçimlerinde ücretsiz olarak sağlıyor. OWM gibi birçok servis mevcut. Bu uygulamada bu tarz servislerden nasıl veri çekileceği ve grafiğe dönüştürüleceğini örneklendirilecektir.

Okumaya devam et “NodeRed – UYGULAMA 11: Hava Durumunu Görüntülemek”

MEB’den Raspberry Pi Kursları

Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından 2 yeni kurs yayınlandı. Öğretmen Bilişim Ağı üzerinden yayınlanmaya başlanan Raspberry Pi Uygulamaları ve Projelerle Raspberry Pi isimli kurslardan ÖBA’ya giriş yaparak yararlanabilirsiniz. Kursların başlangıç ve orta seviye için oldukça iyi kurgulanmış ve üretilmiş olduğunu belirtmek isterim. Raspberry Pi’a ilgi duyanlar, hobi ve proje amaçlı ilgilenenler ile başlangıç yapmak isteyen öğretmenler için biçilmiş kaftan.

Okumaya devam et “MEB’den Raspberry Pi Kursları”

Dâhili Kablosuz Ağ Arabirimi ile Ağa/İnternete Bağlanmak

Rapbian Wheezzy dağıtımı ile birlikte, raspi-config aracına kablosuz ağ yapılandırma seçeneği eklenmiştir. raspi-config aracını çalıştırarak “Network Options” menü seçeneği altındaki “Wi-fi” seçeneği ile kablosuz ağ bağlantısını yapılandırabilirsiniz. Ekrana gelecek arabirim size SSID (yayın adları) yani bağlanmak istediğiniz kablosuz ağın adını ve parolasını soracaktır.

Okumaya devam et “Dâhili Kablosuz Ağ Arabirimi ile Ağa/İnternete Bağlanmak”

Yapay Zekayı (LLM) etkin kullanma yolları

Chat GPT gibi doğal dil işleme alanında çalışan yapay zekaları kullanmak için ayrı bir mühendislik alanı türedi. Sorgu mühendisliği, ingilizce adıyla Prompt Engineering. Uzun olacak bu blog yazımda yapay zeka (AI) uygulamalarından kaliteli sonuçlar elde etmeyi sağlayan ve aynı zamanda uzmanlık alanına dönüşmüş olan, “sorgu mühendisliği” konusundan bahsedeceğim ve yazımı sürekli güncelleyeceğim.

Okumaya devam et “Yapay Zekayı (LLM) etkin kullanma yolları”

Windows Kurulumundan Sonraki İşlemler

Öncelikle kendi kullandığım ve Windows kullanıcılarının işine yarayabilecek bazı kullanışlı araçları tanıttımğım yazılarımı paylaşayım;

Bu yazımda ise Windows’u kurduktan sonra bazı optimizasyonlar için kullanışlı olabilecek birkaç aracı tanıtmak istiyorum.

Okumaya devam et “Windows Kurulumundan Sonraki İşlemler”

WiFi 6: OFDMA ve MU-MIMO’nın farkı

OFDMA ve MU-MIMO birbirini tamamlayan teknolojilerdir. OFDMA, IoT sensörleri gibi düşük bant genişliğine sahip küçük paket uygulamalar için ideal olsa da, MU-MIMO görev açısından kritik sesli aramalar ve video akışı gibi yüksek bant genişliğine sahip uygulamalarda kapasiteyi ve verimliliği artırır.

Okumaya devam et “WiFi 6: OFDMA ve MU-MIMO’nın farkı”

Avrdude ile Arduino Klonlamak

Arduino IDE, Arduino’ya kod yüklerken (upload) arka planda avrdude (AVR Downloader Uploader) isimli araçtan faydalanır. avrdude, STK500 protokolü ile Arduino Bootloader’ı ile konuşarak mikrodenetleyicinin flash belleğine yazar veya içeriğini okur (okuma/yazma yaparken kullanılan bootloader hakkındaki detayları ilerleyen paragraflarda bulacaksınız). avrdude.exe aracını “C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr\bin” dizininde bulabilirsiniz. Arduino IDE’nin yükleme yapmak için kullandığı aşağıdaki komutu Arduino IDE üzerinde görmek için; Dosya->Tercihler menüsü ile ulaşılan yapılandırma ekranındaki derleme ve yükleme için “Ayrıntılı çıktı” seçeneğini etkinleştirebilirsiniz. Böylece Arduino IDE’nin avrdude aracını arka planda nasıl kullandığını görebilirsiniz.

Okumaya devam et “Avrdude ile Arduino Klonlamak”

SQLi (SQL Injection) Açıkları ve Türleri

SQL Injection (SQLi), kötüniyetli SQL ifadelerini çalıştırmayı mümkün kılan bir enjeksiyon saldırısı türüdür. Bu ifadeler, bir web uygulamasının arkasındaki veritabanı sunucusunu suistimal eder. Saldırganlar, uygulama güvenlik önlemlerini atlatmak için SQLi güvenlik açıklarını kullanabilir. Bir web sayfasının veya web uygulamasının kimlik doğrulamasını ve yetkilendirmesini atlatabilir, veritabanını kopyalayabilir, kayıt ekleyebilir, kayıtları değiştirebilir ve veritabanını bulunduran sunucunun işletim sistemi üzerinde komut çalıştırarak sunucu üzerindeki diğer verilere erişim sağlayabilir ve sunucuyu ele geçirebilir. Ele geçirilen sunucuyu güvenlik duvarının arkasındaki ağa da erişim sağlamak için kullanabilir.

Okumaya devam et “SQLi (SQL Injection) Açıkları ve Türleri”

İlkokul Avrupa Ülkeleri Okuma Etkinliği Boyama Haritası

Kızımın sınıfı için hazırladığım avrupa ülkeleri okuma etkinliği boyama haritası. Kitap okudukça listeye adını yazıyor ve sıradaki ülkeyi haritadan bulup boyuyor. Böyle etkinlikler bazı çocukların hoşuna gidiyor. Benim ki de onlardan biri. Etkinlik dosyasını aşağıdaki bağlantıdan indirerek çıktı alabilirsiniz.

avrupa-ulkeler-okuma-etkinlik.pdf (3527 indirme )

Virtualbox (Virtual Machine) Ağ Ayarları

Virtualbox sanal makinesine konuk bilgisayarın kullanımı için sanal ağ arabirimleri eklenebildiği gibi Network Manager penceresinden yeni sanal switch’ler de eklenebilir. Sanal switch’ler ile sanal makineler arasında bir ağ kurulabilir. Bu ağdan dışarı kapatılabilir, dışarı port yönlendirme ve NAT yapılabilir. VirtulaBox’ın kendi DHCP sunucusu ile IP yapılandırması dağıtılabilir.

Okumaya devam et “Virtualbox (Virtual Machine) Ağ Ayarları”

Windows Tamir Araçları

Windows garip hatalar vermeye ve düzgün çalışmamaya başladığında sorunun kaynağı dosya sistemi olabilir. Bu yazıda her teknisyenin bilmesi gereken, dosya sistemi hatalarını teşhis ve tamir için kullanabileceğiniz araçlardan bahsedeceğim.

Okumaya devam et “Windows Tamir Araçları”

Dikkat: Sahte İnvertör Kaynak Makineleri – 2

Daha önce burada sahte bir invertör kaynak makinesini incelemiştim. Şimdi de bunun yerine aldığım farklı bir invertör makinesinin inceliyorum. Bu cihazın markası ve modeli Mailtank MMA-400. Belirgin ayırt edici özelliği fiziksel boyutlarının çok ufak olması ve kendi taşıma çantası ile beraber gelmesi. Dış görünüşüne ait fotografı aşağıda görebileceğiniz invertör kaynak makinesi farklı marka ve model isimleri ile de satılıyor. Cihaz aynı cihaz.

Okumaya devam et “Dikkat: Sahte İnvertör Kaynak Makineleri – 2”

Dikkat: Sahte İnvertör Kaynak Makineleri

Geçen ay hepsiburada’dan bir invertör kaynak makinesi aldım. Burada satın aldığım makineyi görebilirsiniz. Insma adlı çinli satıcının dükkanında olan bu ürün kargo ve vergiler dahil yaklaşık 900TL’ye satılıyor. Malesef gelen ürün fabrikasyon şekilde (bilinçli olarak) üretilmiş bazı sahtelikler ve aldatmacalar barındırıyordu. Bir invertör kartı (PCB) sahte olarak nasıl üretilebilir aşağıda açıklamaya çalıştım. Bu bilgileri hepsiburada ile de paylaştım ürünü iade aldılar fakat ürünü satmaya devam ediyorlar. Bu açıkça Türk halkını kandırmaya yönelik, açıkça sahte olarak üretilmiş bir ürünü satmaya devam etmek suç olsa gerek ama duyarsız kaldılar. Er ya da geç bu ürünü kaldıracaklar, bundan eminim. Bu yazıyı yazmaktaki maksadım bu tarz ürünler konusunda tüketicileri bilgilendirmek.

Okumaya devam et “Dikkat: Sahte İnvertör Kaynak Makineleri”

Pi Coin: Geleceğin Kripto Parası

Kripto paralar dominant para birimi olan BitCoin’in $20.000’a ulaşması ile daha çok konuşulacağa benziyor. Bu yükseliş çok volatileli olsa da genel trendin son 10 yıldır yukarı doğru olduğunu görmek için finans uzmanı olmaya gerek yok. Çoğu kişinin kripto paralar ile tanışmadığını düşünürsek; kripto paraların bilinirliği arttıkça bu trend çizgisi artan bir ivme ile yükselmeye devam edecek gibi gözüküyor. Şuan oldukça sınırlı bir kitle tarafından kullanılan ve bilinen kripto paraların geleceği oldukça parlak. Buradan kripto paraların aylara ve yıllara göre değişimini görebilir piyasa hacimlerine göz atabilirsiniz. 2020 itibari ile 1 tirilyon dolara yaklaşan bir hacim söz konusu.

Okumaya devam et “Pi Coin: Geleceğin Kripto Parası”

Word kelime dizininin yazıcı çıktısında (PDF) güncellenmeme sorunu ve çözümü

Merhaba, MS Word dökümanınında işaretlediğiniz girdiler ile oluşturduğunuz dizin, yazıcı veya PDF çıktısında güncellenmiyorsa aşağıdaki ayarları kontrol edin.

Okumaya devam et “Word kelime dizininin yazıcı çıktısında (PDF) güncellenmeme sorunu ve çözümü”