Raspberry Pi’ı NAS (Network Attached Storage) ‘a Dönüştürün

Raspberry Pi’ı ağ üzerinden çalışan bir veri depolama cihazına yani NAS’a dönüştürebilirsiniz. NAS (Network Attached Storage), ağ bağlantılı bir sabit disk gibi düşünülebilir. Raspberry Pi ile oluşturacağınız NAS cihazını ister evinizde ister iş yerinizde bir depolama çözümü olarak kullanabilirsiniz. Raspberry Pi’a NAS işlevini kazandırmak için kullanacağımız yazılım olan OpenMediaVault[1] (OMV) size aşağıdaki avantajları sağlayabilir. Aslında, hazır ürünlere yüksek miktarlar ödemenize hiç de gerek yok.

Okumaya devam et “Raspberry Pi’ı NAS (Network Attached Storage) ‘a Dönüştürün”

Uzak Masaüstü Bağlantısı Kurmak

Raspberry Pi bilgisayarınızın masaüstüne uzaktan bağlanarak, sanki başında oturuyormuş gibi kullanabilirsiniz. Bu özellik bilgisayarınızdan uzakta olduğunuzda veya bir konuda destek almanız gerektiğinde çok faydalıdır. Bunu yapmak için kullanabilecek ticari ve açık kaynak birçok araç var. Bu başlıkta bunlardan en kullanışlı ve yaygın olanlarını inceleyeceğiz.

Okumaya devam et “Uzak Masaüstü Bağlantısı Kurmak”

Programları Servis Olarak Çalıştırmak

Arka planda çalışması gereken program ya da komutları servis haline getirmek programların sürekli olarak çalışır durumda olmasını garanti eder. Önceki başlıkta anlatıldığı üzere bir programı Raspberry Pi’ın açılışında başlattığınızda; programın Raspberry Pi’ın açık kaldığı süre boyunca çalışacağının bir garantisi yoktur. Örneğin program herhangi bir nedenden ötürü hata verebilir, durabilir veya kapanabilir. Böyle bir durumda deamon tools adlı yazılım, servis haline getirilen programları sürekli olarak takip eder, durduğunda otomatik olarak yeniden çalıştırır.

Okumaya devam et “Programları Servis Olarak Çalıştırmak”

Açılışta Otomatik Olarak Program Çalıştırmak

SystemD dışında açılışta bir program çalıştırmak için birçok yol vardır. Bunlar:

  1. rc.local
  2. .bashrc
  3. crontab

Yukarıdaki başlatma yöntemlerinin tamamı çok eski ve hemen hemen tüm Linux dağıtımlarında standart olmuş yöntemlerdir. Bu kısımda, yöntemlerin tamamını örneklemek için espeak programından faydalanılacaktır. Espeak yerine herhangi bir program ya da komutu da çalıştırabilirsiniz.

Okumaya devam et “Açılışta Otomatik Olarak Program Çalıştırmak”

USB Tethering ile Raspberry Pi’ı İnternete Bağlamak

Telefonunuzun mobil veri bağlantısını paylaştırarak, başka bir telefonu, tableti veya bilgisayarı internete bağlayabilirsiniz. Bir bağlantıyı bu şekilde paylaşmak, tethering olarak isimlendirilir. Benzer şekilde cep telefonunuzun internet bağlantısını Raspberry Pi ile paylaştırarak (USB Tethering), Raspberry Pi’ın telefonunuz üzerinden internet erişimi elde etmesini sağlayabilirsiniz.

Okumaya devam et “USB Tethering ile Raspberry Pi’ı İnternete Bağlamak”

USB Flash Bellekler ile Çalışmak

Günümüzde taşınabilir depolama aygıtları arasında en sık kullanılanlar USB flash belleklerdir. Belki ikinci sırada SD kartlar gelebilir. Bu depolama ortamları üzerindeki veriler dosya adı verilen mantıksal yapılar ile bir arada tutulur ve organize edilirler. Dizinler ise dosyaları bir arada tutmak için oluşturulmuş mantıksal yapılardır ve tek başlarına bir veri tutamazlar. Dizinler ise dosya sistemi içinde organize edilmişlerdir. Günümüzde farklı firmalar tarafından standartları oluşturulmuş FAT, FAT32, ExFAT, HPFS, NTFS ve EXT gibi çeşitli dosya sistemleri vardır. Linux, dolayısıyla Raspberry Pi bu dosya sistemlerini hemen hepsini destekler. Yani, herhangi bir bilgisayar tarafından oluşturulmuş bir dosya sistemini Raspberry Pi kullanarak okuyup yazabilirsiniz. Bu başlıkta sık kullanılan taşınabilir depolama ortamları üzerinde dosya sistemlerinin nasıl oluşturulduğu ve Raspberry Pi üzerinden nasıl erişim sağlanabileceği hakkındaki bilgileri bulabilirsiniz.

Okumaya devam et “USB Flash Bellekler ile Çalışmak”

SD Kartı Yedeklemek

Bilgisayar ortamında çalışırken yedekleme yapmak önemlidir. Elektronik bileşenlerin arıza yapmayacağının garantisi yoktur. Özellikle zorlu şartlarda çalışan ve aktif olarak kullanılan bilgisayarlarda yedekleme yapmanın önemi büyüktür. Yedekleme işlerini bir alışkanlık haline getirmek, hatta yedekleme planları ve takvimleri oluşturmak sizi acil durumlardan kurtarabilir. Raspberry Pi’ın işletim sistemini ve dosyalarını barındıran SD kartın farklı ortamlarda nasıl tamamen ve kısmen nasıl yedeklenebileceği ile ilgili bilgileri bu başlıkta bulacaksınız.

Okumaya devam et “SD Kartı Yedeklemek”

SystemD Sistem Yükleyicisi ve Yöneticisi

SystemD (System Daemon) Linux’un açılışı sırasında devreye girerek açılış servislerini başlatan,  Linux’un çalışması sırasında da tüm yönetimsel işlevleri yerine getiren bir programlar topluluğu ve aynı zamanda bir sistem yönetim altyapısının adıdır. Systemd, öncelikle sistemin açılışı sırasında gerekli servislerin başlatılmasından ve yönetilmesinden sorumludur. Servislerin dışında kullanıcı oturumlarının, donanım aygıtlarının ve günlük (log) sisteminin yönetimi, sistem yapılandırmasının uygulanması ve izlenmesine kadar tüm yönetimsel süreçlerin içerisinde aktif olarak yer alır. Kullanıcılar ise systemctl, journalctl, notify, analyze, cgls, cgtop, loginctl ve nspawn gibi araçlar ile SystemD ile etkileşime geçerek sistemi yönetebilir. Bu bölümde SystemD’nin en önemli bileşenlerinden biri olan service unit’leri (servisler) hakkında temel bilgiler verilecektir.

Okumaya devam et “SystemD Sistem Yükleyicisi ve Yöneticisi”

Cron ile Görevleri Zamanlamak

Cron, Linux üzerinde zamanlanmış görevleri kontrol etmek için kullanılan bir araçtır. Komutların, programların ve script’lerin belirli zaman aralıklarıyla çalışmalarını sağlamak için kullanılır. Kullanıcının ev dizinini, belgelerini veya masaüstünü her gece güvenli bir konuma yedeklemek veya Raspberry Pi’ın CPU yük istatistiğini 5 dk.’da bir log dosyasına kaydetmek gibi rutin işler için faydalıdır. Benzer şekilde; Raspberry Pi bilgisayarının yazılım güncelleştirmelerini otomatik olarak uygulamak için de kullanılabilir.

Okumaya devam et “Cron ile Görevleri Zamanlamak”

Paket İşlemleri

Linux işletim sistemleri için yazılım, dokümantasyon ve kütüphane gibi bileşenleri kolayca yüklemek, güncellemek ve kaldırmak için çeşitli yollar geliştirmiştir. Bir Linux bilgisayarına program yüklemenin en kolay ve sağlıklı yöntemi paket yöneticisini kullanarak ilgili paketi yüklemektir. Bu kitabın temel aldığı Raspberry Pi işletim sistemi olan Raspberry Pi OS Linux bir Debian türevidir ve paket yöneticisi olarak APT (Advanced Packaging Tool) adındaki aracı kullanır. APT ile yeni paketler yüklenebilir (install), mevcut paketler silinebilir (remove) veya güncellenebilir (update). Hatta tüm işletim sistemi de tek bir komutla güncellenebilir (distro-update).

Okumaya devam et “Paket İşlemleri”

Hangi Linux Dağıtımını Kullandığınızı Öğrenin

Bazen yanlış olmasına rağmen Raspberry Pi OS bir işletim sistemi adı olarak anılır. Aslında Raspberry Pi OS, Linux çekirdeğini kullanan bir Linux dağıtımının adıdır[1]. Bir Linux dağıtımı, Linux çekirdeğinin yanında GNU araçlarıyla birlikte, bazen de bir grafik pencere yöneticisini de içeren bir yazılımlar bütünü olarak düşünülmelidir. Dünyada Raspberry Pi OS gibi yüzlerce Linux dağıtımı vardır. Her dağıtım aynı Linux çekirdeğini kullanmasının yanında farklı görevler için özelleştirilmiş araçlara ve bir yapılandırmaya sahiptir. Kullandığınız sistemin hangi dağıtım olduğunu öğrenmek için aşağıdaki komuttan faydalanabilirsiniz.

Okumaya devam et “Hangi Linux Dağıtımını Kullandığınızı Öğrenin”