Programları Servis Olarak Çalıştırmak

Arka planda çalışması gereken program ya da komutları servis haline getirmek programların sürekli olarak çalışır durumda olmasını garanti eder. Önceki başlıkta anlatıldığı üzere bir programı Raspberry Pi’ın açılışında başlattığınızda; programın Raspberry Pi’ın açık kaldığı süre boyunca çalışacağının bir garantisi yoktur. Örneğin program herhangi bir nedenden ötürü hata verebilir, durabilir veya kapanabilir. Böyle bir durumda deamon tools adlı yazılım, servis haline getirilen programları sürekli olarak takip eder, durduğunda otomatik olarak yeniden çalıştırır.

Bu özelliği yönünden sürekli çalışır durumda olmasını istediğiniz programları daemon tools’un kontrolüne devretmek iyi bir fikirdir. Daemon tools’u yüklemek için:

Daemon tools servislerinin oluşturulması elle yapılması gereken bir işlemdir. Bunun için /service dizini içerisine her servis için bir dizin ve bu dizinlerin içinde de run adında bir betik oluşturacağız. Daha sonra /etc/service dizinine sembolik bir link ile bağlayacağız. Öncelikle dizinlerimizi ve run dosyamızı oluşturalım.

Şimdi, sürekli çalışır durumda olmasını istediğiniz programı ya da komutu run dosyası içerisine yazalım ve kaydedelim.

Programın yolunun ortam değişkenlerinde bildirildiğini umarak sadece adını yazmak iyi bir yöntem değildir. Programın tam yolunu öğrenmek için where ya da locate araçlarından yararlanabilirsiniz. Sırada oluşturduğumuz servisi daemon tools’a eklemek var.

Servisimizi oluşturmayı bitirdik. Servisi durdurmak ve yeniden başlatmak için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz.

Servisin mevcut durumu görmek için svstat komutu aşağıdaki şekilde kullanılabilir:

Ayrıca daemon tools’un yönetiminde olan tüm servisleri görmek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

Daemon tools servislerini yöneten svscan adında bir üst servis (supervise) vardır. Eklediğiniz servisler bu ana servisin takibinde çalışır. update-service komutuna verdiğimiz –add seçeneği ile tanımlamış olduğumuz yeni servis, svscan’a bildirilir. Servisi kaldırmak için –-remove seçeneği kullanılabilir.

Bu komuttan sonra servis artık çalışmayacaktır. Ancak servise ait dizin ve dosyalar bulunmaya devam eder. İleride servise ihtiyacınız olmayacağını düşünüyorsanız /service/bizimservis dizinini silebilirsiniz.

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.