Açılışta Otomatik Olarak Program Çalıştırmak

SystemD dışında açılışta bir program çalıştırmak için birçok yol vardır. Bunlar:

  1. rc.local
  2. .bashrc
  3. crontab

Yukarıdaki başlatma yöntemlerinin tamamı çok eski ve hemen hemen tüm Linux dağıtımlarında standart olmuş yöntemlerdir. Bu kısımda, yöntemlerin tamamını örneklemek için espeak programından faydalanılacaktır. Espeak yerine herhangi bir program ya da komutu da çalıştırabilirsiniz.

Aşağıdaki yöntemlerin her biri için dikkat edilmesi gereken en önemli ortak nokta çalıştırılacak programların yolunun dizin adıyla birlikte tam olarak belirtilmesi gerektiğidir. espeak programı, kitabın “espeak ile Raspberry Pi’ı konuşturmak” başlığında detaylı olarak anlatıldığı üzere, metni sese çeviren kullanışlı bir programdır. Öncelikle ilgili başlığa göz atarak Raspberry Pi’ın varsayılan ses çıkışını ayarlayın ve programı Raspberry Pi’a kurun.

rc.local yöntemi

/etc dizinindeki rc.local dosyası Linux  tarafından açılışta otomatik olarak çalıştırılan bir betik dosyasıdır. Dosyanın her bir satırına açılışta çalıştırılmasını istediğiniz komut veya programları ekleyebilirsiniz. Dosyayı aşağıdaki gibi nano editörü ile görüntüleyip, açılışta çalıştırılmasını istediğimiz komutumuzu ekleyelim ve kaydedip çıkalım:

Eklemelerinizi rc.local dosyasının sonunda yer alan exit satırından önce herhangi bir yere yazabilirsiniz. Raspberry Pi yeniden başlatıldığında hoparlörden “Program başlatıldı” mesajını duyacaksınız.

rc.local yönteminde önemli bir nokta da; Raspberry Pi komutu çalıştırdıktan sonra komutun tamamlanmasını beklemeden sistemi açma sürecine devam edemez. Bu nedenle tamamlanması uzun sürecek veya sürekli açık kalacak programları otomatik başlatmak için ilgili rc.local satırının sonuna & (ampersant/ve) sembolünü eklemektir. Bu sembol ile programın arka plana itilmesi sağlanır. Böylece Raspberry Pi komutun çalışmasının tamamlanmasını beklemeden açılış (boot) sürecine devam edebilir.

.bashrc yöntemi

.bashrc dosyası Raspberry Pi’ın varsayılan komut kabuğu olan (kullanıcının komut çalıştırmak için kullandığı komut satırı yorumlayıcısı) bash’e ait bir dosyadır. Bu dosya sayesinde, bash kabuğu başlatıldığında, otomatik olarak işletilmesi istenilen komut ve programlar çalıştırılabilir. Dosya adının başındaki nokta (.) işaretinin anlamı gizli dosyadır. Linux işletim sistemi dosya adı nokta ile başlayan dosyaları gizli kabul eder ve ls çıktılarında listelemez. Dosyayı nano editörü ile açarak aşağıdaki komutu yazın ve kaydederek çıkın.

.bashrc’nin rc.local yönteminden en önemli farkı komutun her terminal oturumu açılışında çalıştırılacak olmasıdır. SSH üzerinden oturum açtığınızda bash varsayılan kabuk olduğundan .bashrc dosyası yeniden çalıştırılacaktır.

crontab yöntemi

Cron, Linux işletim sistemlerinin popüler, zamanlanmış görevler servisidir. Belli zaman aralıkları ile çalıştırmak istediğiniz program ya da komutları çalıştırmak için kullanılır. Cron servisi kullanıcılara ait zamanlanmış görevlerinin tanımlarını tutmak için crontab (Cron Table) adında tablolar kullanır. Bu tabloların yapılandırması ve kullanım özellikler hakkında detaylı bilgiyi “Cron ile Görevleri Zamanlamak” adlı başlıkta bulabilirsiniz. crontab’ı aşağıdaki gibi açarak çalıştırılmasını istediğiniz komutu @reboot etiketinden sonra yazabilirsiniz. Crontab bu satırı bilgisayarın her açılışından çalıştıracaktır.

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.