Raspberry Pi’ı bir yazdırma sunucusu olarak yapılandırarak, yerel yazıcılarınızı (USB) ağ üzerinden kullanıma sunabilirsiniz. Bu kullanım şekli, yeni bir ağ destekli (ethernet) yazıcı satın alma maliyetini ortadan kaldırdığı gibi hâlihazırdaki USB yazıcıların bir PC’ye bağımlı olmadan ağ üzerinden kullanılabilmesini de sağlar. Böylece hem bir PC’nin sürekli olarak açık kalma zorunluluğu ortadan kalkar hem de elektrik ve bakım giderlerinden ciddi bir tasarruf sağlanmış olur. Raspberry Pi ile başka hiçbir şeye ihtiyaç duymadan 4 adet USB yazıcıyı ağ üzerindeki diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz. Dilerseniz USB hub’lar kullanarak bu sayıyı artırmanız da mümkün.
Okumaya devam et “CUPS Yazdırma Sunucusunu Kurmak”Yazar: Özgür Koca
SAMBA Sunucusu Kurmak
Samba[1], Linux ve Unix işletim sistemleri ile Windows NT ve Windows 9x işletim sistemleri arasındaki iletişimi sağlayan bir ağ sunucusu uygulamasıdır ve günümüzde çoğu Linux dağıtımında standart olmuş temel ağ hizmetleri arasında yer alır. Günümüzde bir PC’ye Linux kurduğunuzda büyük ihtimalle Samba uygulaması da varsayılan olarak kurulmuş olacaktır. Bunu ağdaki Windows makinelerin yazıcı ve klasör paylaşımlarına erişebiliyor olmanızdan anlayabilirsiniz. Samba ile klasörler, yazıcılar ve tarayıcılar Linux ve Windows makineler arasında paylaştırılabilir. Örneğin Raspberry Pi’a bağlı harici bir diske Windows yüklü bilgisayarınızdan, bu uygulama sayesinde erişebilirsiniz. Samba aynı zamanda içerisinde SMB protokolünü de barındırır. SMB ile Windows ağlarının çalışma gruplarına katılabilir, Windows’un WINS (Windows Naming Service) hizmeti sayesinde bir Windows Ağı içerisinde ulaşılabilir olabilirsiniz. Görüldüğü gibi Samba daha çok Windows bilgisayarların yer aldığı ağ ortamlarında ortaklaşmak için kullanılan bir uygulama ve araçlar topluluğudur.
Okumaya devam et “SAMBA Sunucusu Kurmak”MariaDB (MySQL) Veri tabanı Sunucusu
MySQL, dünyanın en popüler açık kaynak kodlu veri tabanı yönetim sistemidir. MySQL, kanıtlanmış performansı, güvenilirliği ve kullanım kolaylığı sayesinde Facebook, Twitter ve YouTube gibi başlıca web sitelerinin web tabanlı uygulama yazılımları tarafından da kullanılan lider veri tabanı haline gelmiştir[1]. MySQL, uzun süre ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir proje olarak devam ettikten sonra Sun firması tarafından satın alınarak yoluna yine açık kaynak olarak devam etmiştir; fakat lisans modeli değişikliği ile profesyonel amaçlı (ticari kullanım) kullanımlarda ücret ödenmesini gerektirmiştir. MySQL’in hakları Sun firması tarafından satın alındıktan sonra MySQL çatallanarak (iki ana kola ayrılmış), MySQL’in çekirdek geliştirici ekibi tarafından MariaDB adıyla ayrı bir koldan (fork) geliştirilmeye devam etmiştir. MariaDB veri tabanı yönetim sistemi MySQL alt yapısını tamamıyla desteklemekte, programlama arayüzleri ve adaptörleri ile tam uyum içinde çalışabilmektedir[2]. Biz de bu bölümde Maria DB’ye yer vereceğiz.
Okumaya devam et “MariaDB (MySQL) Veri tabanı Sunucusu”FTP Sunucusu Kurmak
Bu bölümde Raspberry Pi’ı FTP (File Transfer Protocol) sunucusu olarak yapılandıracağız. Dosyaları ağa/internete bağlı bir bilgisayardan bir diğerine aktarmak için kullanılan iletişim protokolüne FTP adı verilir.Bu iletişim protokolünü kullanarak dosyaları servis eden ve sunan programlara da FTP sunucusu adı verilir. Linux ortamında çalışan birçok FTP sunucu yazılımı bulmak mümkündür. ProFTPD, vsftpd ve Pure-FTPd en çok kullanılan açık kaynak kodlu FTP sunucu yazılımlarıdır. Bu bölümde sınırlı sistem kaynaklarına sahip Raspberry Pi üzerinde hem yüksek başarımı hem de basit olması açısından proFTPd ve vstfpd (very secure FTP daemon)[1] sunucularının kurulumunu ve yapılandırılmasını gerçekleştireceğiz.
Okumaya devam et “FTP Sunucusu Kurmak”Nginx Web Sunucusunu Kurmak

Nginx Web Sunucusu
NGinX[1] (“engine x” enciniks olarak söylenir) web sunucusu, yüksek eş zamanlı çalışma kabiliyeti, yüksek performans ve düşük hafıza kullanımına odaklanılarak tasarlanmış bir web sunucusudur. Tüm işletim sistemlerine kurulabilen açık kaynak kodlu özgür bir yazılımdır. Dünyada Apache’den sonra en çok kullanılan web sunucusu yazılımı Nginx’dir. Bu özellikleri ile Raspberry Pi gibi donanım kaynakları sınırlı olan platformlarda, özellikle bellek kullanımı açısından ilk tercih edilen web sunucu yazılımı olmaktadır. Bunun anlamı, ihtiyaç duyulan uygulamaya göre; Nginx’in göreceli olarak daha düşük sistem kaynağı tüketmek üzere yapılandırılabilmesine imkân sağlamasıdır.
Okumaya devam et “Nginx Web Sunucusunu Kurmak”Apache Web Sunucusunu Kurmak

Apache Web Sunucu Yazılımının Logosu
Apache en popüler web sunucu yazılımdır[1]. Apache, Linux ve Windows gibi popüler işletim sistemlerinde başarıyla çalışabilen çok geniş bir desteğe sahip, hızlı ve güvenli bir web sunucusu yazılımı olarak bilinir. Apache’yi kullanarak web sitenizi veya dosyalarınızı yerel ağınızda ve internet ortamında yayına verebilir, ziyaretçilerinizi Raspberry Pi ile ağırlayabilirsiniz.
Okumaya devam et “Apache Web Sunucusunu Kurmak”Raspberry Pi’ı FM Radyo Vericisine Dönüştürmek
Raspberry Pi’ı ek herhangi bir donanım kullanmadan bir radyo vericisine dönüştürebilirsiniz. Raspberry Pi ile mikrofonu veya bir ses dosyasını istediğiniz FM frekansında yayın yaparak yakınlardaki bir radyodan duyulmasını sağlayabilir, evinizde, iş yerinizde veya bir spor etkinliğinde radyo yayını yapmak için kullanabilirsiniz. Normalde Raspberry Pi’ın içerisinde bir FM vericisi (FM transmitter) yer almaz; ancak son yılların meşhur konularından birisi olan SDR (Software Defined Radio) yani yazılım tabanlı radyo tekniği sayesinde, ses verisinin PWM sinyalleri ile kodlanarak radyo yayını yapılması sağlanabilir. Benzer şekilde, ses verisinin dışında herhangi bir veri de FM bandı üzerinden gönderilebilir.
Okumaya devam et “Raspberry Pi’ı FM Radyo Vericisine Dönüştürmek”İnternet Radyosu Kurmak
Raspberry Pi’ı kullanarak kolayca bir internet radyosu kurabilirsiniz. Raspberry Pi sahip olduğu küçük yapısı ve düşük güç tüketimi ile portatif bir yayın cihazı olarak kullanılabilir. Dilerseniz bir konferansı ya da sunumu internette canlı olarak sunabilir, dilerseniz harici diskinizdeki bir mp3 listesinin internet kullanıcılarına yayın yapabilirsiniz.
Okumaya devam et “İnternet Radyosu Kurmak”Raspberry Pi’ı Konuşturmak
Raspberry Pi’ın konuşmasını sağlayarak robot projelerinize veya uygulama programlarınıza etkileşim katabilirsiniz. Raspberry Pi’ı kullanarak metinleri seslendirebileceğiniz birçok açık kaynak kod araç vardır.
Gerekli araçları yüklemeden önce Raspberry Pi’ın ses kaynağının 3mm jack üzerinden mi yoksa HDMI üzerinden mi alınacağını ayarlamak gerekir. Bunun için raspi-config aracının Advanced options menüsü altındaki Audio seçeneğinden uygun ses çıkışını seçin.
Okumaya devam et “Raspberry Pi’ı Konuşturmak”Uzak bir ağ Konumundan Ses Aktarmak
Kitabın “SoX (Sound eXchange) ile kayıt yapmak” adlı başlığında kısaca açıklanan SoX (Sound of Exchange) aracı ile uzaktaki bir mikrofon kaynağını ağ üzerinden farklı bir konuma aktarmanız mümkündür. SoX ses akışını Raspberry Pi içindeki bir işlem (process) den diğerine aktarabildiği gibi (| pipe ile), ağ üzerinden de aktarabilir. Bu başlıkta ses kaynağı Raspberry Pi olmak üzere, bu kaynağı farklı bilgisayarlar üzerinde yüklü Windows ve Linux işletim sistemlerine canlı olarak nasıl aktarabileceğimize bakacağız. Uygulamaya başlamadan önce Raspberry Pi’ın varsayılan ses donanım aygıtlarını ile bu aygıtların ses ve hassasiyetlerini ayarlama ile ilgili olarak “Sese cihazlarını ayarlamak ve sınamak” başlığına göz atmanız yararlı olacaktır.

Sesi Raspberry Pi konumundan başka bir Raspberry Pi konumuna canlı olarak aktarmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:
Okumaya devam et “Uzak bir ağ Konumundan Ses Aktarmak”Sadece Ortamda Ses Olduğunda Kayıt Yapmak
Sürekli olarak ses kaydetmek gerektiğinde en iyi yöntem sadece ortamda ses olduğunda kayıtı başlatmaktır. SoX sahip olduğu filtre özellikleri ile ortamdaki ses belli bir düzeyin (threshold) üzerine çıktığında kayıt yapmak üzere ayarlanabilir. Bunun için öncelikle sesin hangi eşiğin üzerine çıktığında kayıt yapılacağını tespit etmektir. SoX stat filtresi kaydın ses seviyesi hakkında istatistiksel bilgiler sunar. Aşağıdaki komutu çalıştırın ve istatistik çıktısındaki Minumum amplitude değerini izleyin. Bu değer, 1 saniyelik süre dilimleri içerisinde ortamda rastlanan ses şiddeti seviyesinin en küçük değerini verir. Bu değeri kullanarak ayarlayabileceğiniz bir amplitude değeri, kaydı başlatmak için eşik değeri olarak kullanılabilir.
Okumaya devam et “Sadece Ortamda Ses Olduğunda Kayıt Yapmak”SoX ile Sese Efekt Eklemek
SoX ses üzerinde değişiklikler yapabilen onlarca efekte sahiptir. Mikrofon sesine canlı olarak efekt uygulayabileceği gibi mevcut kayıt dosyalarına da efekt uygulayabilir. Aşağıda mikrofona uygulanan derinlik etkisinin kullanımı görülmektedir:
Okumaya devam et “SoX ile Sese Efekt Eklemek”Sesi Sürekli Olarak Kaydetmek
Alsa araçlarına alternatif olarak SoX, ses kaydetme amacıyla da kullanılabilir.
pi@raspberry:~ $ sox -r 44100 -e s -t alsa hw:1,0 1.mp3
Yukarıdaki komut 1 numaralı ses kartından saniyede 44100 örnek alarak mp3 biçimli olarak 1.mp3 dosyasına kaydedecektir. Kayıt süresini ayarlamak için trim seçeneğinden yararlanılabilir. Trim seçeneği ile sesin başından itibaren ne kadarının kırpılacağı ve bu kırpılmadan sonra ne kadar süre kayıt yapılacağı tanımlanır. Aşağıdaki komutu inceleyelim:
Okumaya devam et “Sesi Sürekli Olarak Kaydetmek”Mikrofonu Varsayılan Ses Çıkışına Yönlendirmek
Sox’ı kullanarak ses kaynağı olan mikrofonu varsayılan ses çıkışına yönlendirmek için sox aşağıdaki gibi kullanılabilir. Varsayılan ses kaynağını ve çıkışını ayarlamak için “Ses cihazlarını ayarlamak ve sınamak” başlıklı konuya göz atabilirsiniz.
Okumaya devam et “Mikrofonu Varsayılan Ses Çıkışına Yönlendirmek”SoX (Sound eXchange) ile Kayıt Yapmak
Mp3 ya da OGG dosyalarını komut satırından yürütmek, kaydetmek veya üzerlerinde değişiklik yapmak için SoX (Sound eXchange)[1] aracını kullanabilirsiniz. Kendini ses konusunda bir İsviçre çakısı gibi yetenekli olarak tanımlayan SoX, oldukça gelişmiş bir ses kayıt, dönüştürme ve işleme aracıdır. Birçok popüler dosya biçimini tanır (WAV, FLAC, MP3, OGG vb.) ve onlara efektler uygulayabilir. Ses yürütürken birçok farklı ses girdisini tek bir çıkışa yönlendirebilir veya birden fazla girdi aygıtını (mikrofon) tek bir çıkışa (hoparlör) gönderebilir. Kayıtları bölebilir, birleştirebilir ve bir formattan diğerine dönüştürebilir. Ses dosyasının yürütme hızını değiştirebilir, birden fazla dosyayı birleştirerek kaydedebilir, bass ve tiz ayarları yapabilir, ağ üzerinden akış olarak gönderip alabilir. SoX’u yüklemek için aşağıdaki komutu girin:
Okumaya devam et “SoX (Sound eXchange) ile Kayıt Yapmak”Sesi Mp3 ve Ogg Biçimlerine Dönüştürmek
Önceki başlıkta görebileceğiniz gibi ALSA kullanarak Raspberry Pi ile ses kaydederken karşılaşılan en büyük dezavantaj MP3 desteği olmamasıdır. Bu nedenle kayıt dosyaları devasa boyutlara ulaşabilir, dosya boyutunu ufaltmak istediğiniz de ise ses kalitesinden ödün vermeniz gerekir. Mp3 ses dosyası biçimi tam da bu iki dezavantajı ortadan kaldırmak üzere yaratılmıştır: düşük dosya boyutu ve yüksek ses kalitesi. OGG biçimli dosya da Mp3 gibi düşük dosya boyutu ve yüksek ses kalitesi sunar. OGG ve Mp3’den yararlanabilmek için ilgili paketler olan LAME (Mp3) ve Vorbis (OGG)’i yüklemek gerekir:
Okumaya devam et “Sesi Mp3 ve Ogg Biçimlerine Dönüştürmek”Sesi Wav Biçimiyle Kaydetmek
Ses kaydetmek için ALSA alt yapısının bir aracı olan arecord adlı program kullanılabilir. Araca -l seçeneğini vererek kayıt aygıtının tanınıp tanınmadığını görebilirsiniz:
pi@raspberry:~ $ arecord -l
**** List of CAPTURE Hardware Devices ****
card 1: Device [USB PnP Sound Device], device 0: USB Audio [USB Audio]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
Okumaya devam et “Sesi Wav Biçimiyle Kaydetmek”