Durum LED’leri

Raspberry Pi’ın üzerindeki kırmızı ve yeşil LED’lerin yanış ritmine göre değişen çeşitli anlamları vardır. Bu LED’lerin yanış şekline göre Raspberry Pi’ın çalışması hakkında görsel olarak birçok bilgi edinilebilir. Aşağıda çeşitli Raspberry Pi modellerinin üzerinde yer alan Power Led (güç LED’i) ve Activity LED’in (aktivite LED’i) konumu gözükmektedir.


Çeşitli Raspberry Pi modellerinin ACT (Activity), PWR (Power),FDX,LNK ve 10M LED’leri

FDX, LNK ve 10M/100 LED’leri, Raspberry Pi’ın ilk modellerinde yer alan (Raspberry Pi Model A) ağ iletişim durumu hakkında bilgi veren LED’lerdir. FDX, full duplex iletişim (aynı anda gönderme ve alma) modunda olunduğunu; LNK, o anda bir ağ iletişimi yapıldığı, 100, 100Mbit/s hızında bir ağ bağlantısını, benzer olarak 10M  de 10MBit/s hızında bir kablolu ağ bağlantısına sahip olunduğu anlamına gelir.

ACT LED: PC’lerdeki HDD LED’i gibi düşünülebilir. Bir SD Kart işlemi (okuma/yazma) sırasında bu yeşil renkli LED yanıp söner. Mesela açılış sırasında bu LED’in sıkça yanıp söndüğünü görebilirsiniz. Çünkü açılış (boot) sırasında diskten yoğun bir okuma yapılması söz konusudur. Bunun dışında, boşta olan (IDLE) bir Rapberry Pi’ın ACT LED’i genellikle dakikada bir sıklığa kadar yanar. Özellikle Raspberry Pi kurtarma kipinde (rescue mode) başladığında bir komut vermediğiniz sürece çoğunlukla sönük kalacaktır.

ACT LED’inin Raspberry Pi’ın açılışı sırasında özel bir görevi daha vardır. Açılış sırasında karşılaşılan başlatma sorunları ile ilgili olarak belli sayıda yanıp sönerek, açılışın hangi sebepten ötürü gerçekleşmediği hakkında bilgi verir. Bu konu hakkında detaylı bilgiye kitabın “Açılış Sorunları ve Aktivite LED’inin söyledikleri” başlığından ulaşabilirsiniz.

PWR Led: Raspberry Pi’ın enerjisinin var olduğu anlamına gelir ve adaptör takılı olduğu sürece sürekli olarak yanan kırmızı LED’tir. Bu LED aynı zamanda enerjinin istenilen voltaj seviyesinde olduğunu da gösterir. Raspberry Pi’ın normalde 5V olan besleme enerjisi 4.63 voltun altına düştüğünde PWR Led’i yanıp sönerek düşük voltaj uyarısı verir. Bu durumda güç kaynağınızı değiştirmeli veya kablo bağlantılarını kontrol etmelisiniz.

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.