Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından 2 yeni kurs yayınlandı. Öğretmen Bilişim Ağı üzerinden yayınlanmaya başlanan Raspberry Pi Uygulamaları ve Projelerle Raspberry Pi isimli kurslardan ÖBA’ya giriş yaparak yararlanabilirsiniz. Kursların başlangıç ve orta seviye için oldukça iyi kurgulanmış ve üretilmiş olduğunu belirtmek isterim. Raspberry Pi’a ilgi duyanlar, hobi ve proje amaçlı ilgilenenler ile başlangıç yapmak isteyen öğretmenler için biçilmiş kaftan.
Okumaya devam et “MEB’den Raspberry Pi Kursları”Kategori: Eğitimde Teknoloji
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
İlkokul Avrupa Ülkeleri Okuma Etkinliği Boyama Haritası
Kızımın sınıfı için hazırladığım avrupa ülkeleri okuma etkinliği boyama haritası. Kitap okudukça listeye adını yazıyor ve sıradaki ülkeyi haritadan bulup boyuyor. Böyle etkinlikler bazı çocukların hoşuna gidiyor. Benim ki de onlardan biri. Etkinlik dosyasını aşağıdaki bağlantıdan indirerek çıktı alabilirsiniz.
avrupa-ulkeler-okuma-etkinlik.pdf (4135 indirme )Fotoğraflarla bilgisayarın tarihi görseli/infogram’ı (3.8m X 0.8m)
Bilgisayarın tarihi gelişimi görseli 382cm x 80cm (3.8m x 0.8m) ölçülerinde
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Güven Demir tarafından tasarlanmış olan infogram’ın, PSD (photoshop kaynak dosyası) boyutu çok fazla olduğu için (1.41GB) ancak JPG halini paylaşabiliyorum.
Okumaya devam et “Fotoğraflarla bilgisayarın tarihi görseli/infogram’ı (3.8m X 0.8m)”Temel Seviye Arduino (Mikrodenetleyici) Kursu Test Sınavı Soruları
Bir süre önce tamamladığımız 30 saatlik kursun sınav sorularını paylaşıyorum. Telif hakkı yoktur, güle güle kullanabilirsiniz. Sınavın cevap anahtarını ise sayfanın sonundaki bağlantıdan indirebilirsiniz.
Okumaya devam et “Temel Seviye Arduino (Mikrodenetleyici) Kursu Test Sınavı Soruları”Mesleki Yabancı Dil Dersi (Bilişim Teknolojileri Kelime Bulmacaları)
Çoğu insan puzzle çözmeyi sever. Kelime bilgisi sınavlarını daha zevkli hale getirmek için puzzle şekline getirebilirsiniz. Böylece öğrenciler kelimeler hakkında daha fazla düşüneceklerinde ve daha kalıcı olacaktır. Aşağıda FindThatWord adlı ücretsiz program ile oluşturduğum kelime bulmacaları ve cevapları yer alıyor. Mesleki ingilizce dersinin modüllerinde geçen kelimelerden oluşturduğum 7 adet bulmacanın kaynak dosyalarını da program ile beraber veriyorum. Arşivin içinde png dosyalarını da bulabilirsiniz. Umarım faydalı olur.
Okumaya devam et “Mesleki Yabancı Dil Dersi (Bilişim Teknolojileri Kelime Bulmacaları)”MASCIL (Mathematics and Science in Life) Projesi
Milli Eğitim Bakanlığından gelen duyuru yazısında:
“Avrupa Birligi ERASMUS+ Programı tarafından desteklenen MASCIL (Mathematics and Science in Life) Projesi 31.12.2016 tarihinde tamamlanmıştır. Proje kapsammda gelistirilen egitim dökümanları www.mascil-project.eu adresli web sitesinde okul ve ogretmenlerimizin açık erişimine sunulmuştur. İngilizce olan proje dökümanları proje ortağı Hacettepe Universitesi Egitim Fakültesi tarafıdan ücretsiz olarak tercüme edilecek ve yayınlanacaktır.
Ayrıca www.scientix.eu adresindeki site STEM (Science Technology Engineering Mathematics- FeTeMM- Fen Teknoloji Matematik Mühendislik) alanıda 40’dan fazla projede gelistirilen eğitim materyallerini içermektedir. Türkiye’nin katılmadığı çok sayıda proje bulunmakta olup, STEM amaçlı örnek yer almaktadır. Bu egitim materyallerinden seçeceklerinizi SCIENTIX web sitesinden istek yaparak ücretsiz olarak tercüme edilmesini isteyebilirsiniz. Tercüme için en az 3 ogretmenin aynı egitim materyalini tercih etmesi için bu web sitesi üzerinden talepte bulunulması gerekmektedir.” …Denilmekte.
Çalışma sonuç dökümanlarına kısaca göz gezdirdikten sonra kayıtlarım arasına alma ve paylaşma gereği duydum. Tüm çalışmaları ingilizce olarak incelemek için buraya yazıda belirtildiği üzere çevirisi yapılanları görmek için de buraya tıklayabilirsiniz.
Proje ortağı Hacettepe Üniversitesi’nin duyurusu:
- MASCIL öğretmen çalıştaylarına katılmak istiyorsanız ve/veya her ay düzenli olarak “Ayın Problemi”ne ulaşmak istiyorsanız siteyi düzenli olarak takip ediniz. Aşağıdaki linki kullanarak uluslararası tartışma forumuna gidebilirsiniz.
- Mascil etkinliklerinden haberdar olmak ve/veya katılmak istiyorsanız lütfen formu doldurunuz
- Ayın Problemi uluslararası tartışma forumu.
- Yaşam için STEM (STEM for Life) temalı STEM & Makers fest/expo Türkiye 2016
& 2. STEM Öğretmenler Konferansı 3-4 Eylül 2016 tarihlerinde düzenledi. Ayrıntılı bilgi için http://www.stemandmakers.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
Mascil Diyagramı
Bilişim Teknolojileri Alanı – Öğretici Masaüstü Arka Planları (Wallpapers)
Mesleki ve teknik anadolu liseleri bilişim teknolojileri alanı öğrenci bilgisayarlarında slayt masaüstü resmi olarak kullanılmak üzere Güven Demir hocamız tarafından hazırlanan özgün ve öğretici arka planları değerli hocamızın izni ile paylaşıyorum.
Okumaya devam et “Bilişim Teknolojileri Alanı – Öğretici Masaüstü Arka Planları (Wallpapers)”Web Tabanlı Eğitsel Matematik Oyun Siteleri
Hem matematik öğrenmek hem de ingilizceyi geliştirmek için:
- http://nlvm.usu.edu/index.html
- http://mste.illinois.edu/resources/
- http://illuminations.nctm.org/Games-Puzzles.aspx
- http://www.shodor.org/interactivate/activities/
- http://www.shodor.org/interactivate/tools/
- http://demonstrations.wolfram.com/
- http://primaryresources.co.uk/maths/maths.htm
- http://mathtoybox.com/
- http://www.coolmath-games.com/
- http://hoodamath.com/
- http://mathgameshq.com
- http://mathgameshq.com/
- http://www.explorelearning.com/index.cfm?method=cResource.dspChildrenForCourse&CourseID=337&submit=Go
- http://www.matematicasvisuales.com/english/html/geometry/planenets/cylinder.html
İngiltere ilkokullarda programlama derslerine başlıyor
Yeni ekonomik düzenle birlikte kod okuryazarlığı ve teknolojiye hakimiyetin ilerleyen yıllarda hem şirketler hem de ülkeler tarafından en çok aranacak meziyetlerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Küçük yaştaki çocukları yazılımla tanıştıran büyük şirketler ve yine bu şirketlerin yazılımcıları bünyesine çekmek için düzenlediği çeşitli yarışmaları bir kenara koyacak olursak, son yıllarda sivil toplum kuruluşları ve devlet kurumlarının da konuyla ilgili çabası fazlasıyla ilgi çekici boyutlarda. Sivil toplum kuruluşları boyutunda bir örnek olarak da Webrazzi’de daha önce ele aldığımız Code.org’u söyleyebiliriz.
Devlet kurumları seviyesinde ise geçtiğimiz günlerde Birleşik Krallık’tan oldukça ses getiren bir hamle geldi. Eğitim Bakanlığı, ilk ve ortaöğretim için programlama derslerini duyurdu.
Bu düzenlemeyle ilgili öğretmenlerin ve basının tepkisi, halihazırdaki öğretmenlerin öncelikle kendileri için programlama eğitimi alıp daha sonrasında bilgilerini çocuklara aktaracak olması gibi konular hala tartışılmaya devam ediyor. Ancak her şeye rağmen Birleşik Krallık’ta atılan bu adımın ne denli önemli ve örnek alınası olduğunu tartışmaya sanırım gerek yok. Bu arada proje için Birleşik Krallık kasasından 15 milyon TL’nin üzerinde bir rakamın çıkacağını da ekleyelim.
Tabii ki de yaklaşık olarak 7-15 yaş arasında olan çocukların programlama eğitimi görmesi bu çocukların kayda değer bir kısmının yazılımcı olacağı anlamına gelmiyor. Ancak yine de programlama ile tanışan çocuklar konu hakkında bilinçleniyor ve en önemlisi yazılımcı olmasa bile yan rollerde -proje/ürün yönetimi, test mühendisliği, iş analistliği…- ya da sektör içinde geleceklerini konumlandırabiliyorlar. Unutmamak gerekiyor ki odağında yalnızca yazılım olan şirketlerde bile çoğu zaman çalışanların yarısı bile yazılımcı değil.
Konuyla ilgili olarak ABD’nin bazı eyaletlerinde de benzer kararların alınmaya başlandığına değinmekte yarar var. Her ne kadar şu an sektörel gündemimizin büyük bir kısmını yeni internet yasası kaplıyor ve yazılım dünyasında da okullarda verilecek programlama eğitiminin ‘nasıl’ olması gerektiğinden önce konuşulması gereken çok başka şeyler olsa da; darısı başımıza.
Görsel kaynaklar: telegraph.co.uk ve theguardian.com
Kaynak: http://webrazzi.com/2013/03/05/kod-okuryazarligi/
Proje: Programlama Öğretiminde Küresel Eğitime Uyumun Geliştirilmesi
15 günlük zihin işkencesi bitti, “PROGRAMLAMA ÖĞRETİMİNDE KÜRESEL EĞİTİME UYUMUN GELİŞTİRİLMESİ” Avrupa Birliği veritabanına girdi 23:56 itibariyle. Bu uzun ve sancılı süreçte desteklerini esirgemeyip sabır gösteren başta sevgilim, presensim Birsel Koca ‘ya, sonra Abla Yoldaş İdil Idil Korkmaz Kefeli, çiçek gibi insan Ahmet Ahmet Ese‘ye, Marksist Fikir Toplulukları Federasyonu nun genç başkanı güzel devrimci Derya Koca‘ya sevgili Hasan Hasan Dagidir öğretmenime, tüm ortak kurumların koordinatörü arkadaşlarıma ayrıca ulusal ajansımızın uzmanlarına Eurodesk TURKEY teşekkür ediyor. Hepsinin al yanaklarından öpüyorum. Sevgiler..
Okumaya devam et “Proje: Programlama Öğretiminde Küresel Eğitime Uyumun Geliştirilmesi”
Hour of Code: Kodlama Saati ile 4’ten 104’e Herkes için Programlama
Kodlama Saati 180’den fazla ülkede gerçekleşen 10 milyonlarca öğrenciye ulaşmış küresel bir harekettir. Herkes dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir Kodlama Saati etkinliğini organize edebilir. Bir saatlik dersler 30’dan fazla dile çevrilmiştir. 4’ten 104 yaşına kadar herkes için.
Türkiyede gerçekleştirilen kodlama saati etkinliklerini buradan görebilirsiniz.
Okumaya devam et “Hour of Code: Kodlama Saati ile 4’ten 104’e Herkes için Programlama”Scratch: Programlama öğrenmenin zevkli ve kolay yolu
Özellikle meslek liselerinin ilk yılında verilmeye çalışılan programlama mantığını öğrenmek öğrenci açısından bazen zor olabiliyor. Scratch programı Türkiye’de henüz yaygın olmasa bile dünyada uzun zamandır programlama öğretiminde tercih edilen bir yazılım olmuş (2003-2007). Scratch ile tüm programlama dillerinde ortak olan değişken, koşul ifadeleri ve döngüler gibi temel kavramlar blok şekiller ile ifade edilerek, bu şekiller uygun sırada bir araya getirilerek algoritma süreci gerçekleştiriliyor. Bir başka tanımla Scratch Nedir? cevabı S. Ali Çelem tarafından şöyle verilmiş:
Okumaya devam et “Scratch: Programlama öğrenmenin zevkli ve kolay yolu”Okul Öncesi Çocuklar için iPad Uygulamaları
Teknoloji, hayatın her alanına girmiş durumda. Bilgisayarlar, akıllı telefonlar, üç boyutlu yazıcılar, yeni tıbbi cihazlar, yazılımlar, elektrikli otomobiller vs. birçok alanda olmazsa olmaz oldu.
Eğitimde teknoloji de artık vazgeçilmez oldu.
iPad internette gezinmek, film izlemek, sosyal medya hesaplarında gezinmek ve bazende iş yapmak için harika bir cihazdır.
Bu kadar güzel biz cihaz olduğu için çocuklarımızın ellerinden de iPad ler düşmez oldu.
Bizlerde okul öncesi öğretmenlerimizle birlikte çocuklarımızın gelişiminde etki sağlayacak uygulamaları eğlenerek oynayabilecekleri – gelişimlerinde katkı sağlayacak eğitici uygulamaları seçtik.
Okumaya devam et “Okul Öncesi Çocuklar için iPad Uygulamaları”
Çocuklarımızı programcı olarak büyütmek
Henüz okula başlamadan bilgisayar programlamayı öğrenen bir nesle karşı tüm öğrencilere tablet dağıtırsak şansımız olabilir mi?
Şu anda dünyanın en büyük ekonomik gücüne sahip küresel teknoloji firmalarının hepsinin temelindeçok basit bir mantık yatıyor; bir klavye ile yazılmış bilgisayar kodları.
Çocuklarınıza Kod Yazmayı Öğretin
Günümüz çocukları bir yaşından itibaren teknolojik cihazları kurcalamaya başlıyorlar. Özellikle tablet gibi dokunmatik cihazları iki yaşından itibaren kullanmayı öğreniyorlar. Dört yaşında kuşları sapanla fırlatarak domuz avlamakta ustalaşıyorlar. İlkokula gidince arkadaşları ile internette sohbet etmeye başlıyorlar. Ortaokul çağına geldiklerinde ise sadece bilgisayar oyunu oynamakla yetinmeyip kendi oyunlarını yaratmak istiyorlar. Bazıları yaratıyor da; Mesela Mark Zuckerberg ortaokulda arkadaşlarının çizdiği karakter ve resimleri bilgisayar oyununa dönüştürmek için kod yazmaya başlamış.
Bilgisayar programlamayı öğrenmek korktuğunuz kadar zor değil, en azından dijital nesil için… Zuckerberg’e program yazmayı 9 yaşındayken dişçi babası öğretmiş ama çocuğunuzun kodlama öğrenmesi için sizin yazılım yapmayı bilmeniz şart değil. Bunun için dünyada birçok başarılı uygulama var:
GCompris – Ücretsiz Eğitici Yazılım
GCompris içerisinde 2-10 arası çocuklara yönelik yüzden fazla eğitici faaliyet ve oyun bulunduran kaliteli bir program ve çocuk paketi. Bu paketin içerisinde bulunan başlıca kategoriler kısaca şöyle:
- Bilgisayarı keşfetmek: klavye, fare ve birçok fare hareket, …
- Aritmetik: hafıza tablosu, sayma, …
- Bilim: Su döngüsü, deniz altındaki hayat, etkileşimli elektrik benzetimleri, …
- Coğrafya: Ülkelerin harita üzerindeki yerleri
- Oyunlar: Satranç, hafıza, sudoku,…
- Okuma: Okuma alıştırmaları (ingilizce)
Max ve The Magic Marker ile çocuklar maceraya atılarak öğreniyor
Max ve The Magic Marker (MMM) da birçok ödül sahibi fizik temelli bir eğitici program. Crayon Physics‘den farklı olarak MMM Max adındaki bir yumurcağın bazı zorlu platformları oyuncunun desteği ile tamamlaması üzerine kurulu. Oyuncu Crayon Physics’de olduğu gibi kalem ile 2 boyutlu nesneler çiziyor ve bunlar gerçek fiziksel nesnelere dönüşerek oyuna dahil oluyor. Oyuncu gerektiğinde bu ihtiyacı olan nesneleri çizerek Max’ın parkuru tamamlamasını sağlıyor. Oyunun Mac ve PC sürümleri bulunmakta. Ayrıca oyunu satın almadan önce deneyimleyebileceğiniz bir demo sürümü de mevcut.