Günümüz çocukları bir yaşından itibaren teknolojik cihazları kurcalamaya başlıyorlar. Özellikle tablet gibi dokunmatik cihazları iki yaşından itibaren kullanmayı öğreniyorlar. Dört yaşında kuşları sapanla fırlatarak domuz avlamakta ustalaşıyorlar. İlkokula gidince arkadaşları ile internette sohbet etmeye başlıyorlar. Ortaokul çağına geldiklerinde ise sadece bilgisayar oyunu oynamakla yetinmeyip kendi oyunlarını yaratmak istiyorlar. Bazıları yaratıyor da; Mesela Mark Zuckerberg ortaokulda arkadaşlarının çizdiği karakter ve resimleri bilgisayar oyununa dönüştürmek için kod yazmaya başlamış.
Bilgisayar programlamayı öğrenmek korktuğunuz kadar zor değil, en azından dijital nesil için… Zuckerberg’e program yazmayı 9 yaşındayken dişçi babası öğretmiş ama çocuğunuzun kodlama öğrenmesi için sizin yazılım yapmayı bilmeniz şart değil. Bunun için dünyada birçok başarılı uygulama var:
Tynker, K12 sınıflarındaki öğretmen, öğrenciler ve ebeveynlerine kod yazımını öğretmeyi amaçlayan ücretsiz bu platform, görsel bir programlama dili aracılığı ile basit yöntemlerle çocuklara, eğitmenlere ve ebeveynlere kodlamanın mantığını öğretiyor. Programlama becerisini eğlenceli bir şekilde geliştirmeyi hedefleyen www.tynker.com bunu çocukların yaratıcılıklarını ortaya çıkararak yapıyor.
Microsoft’un Small Basic programı da erken yaşta kodlama dillerinin ortak kavramlarını çocuklara öğretiyor. www.smallbasic.com sade grafik arayüzü ile çocuklara uygulama ve oyun geliştirmeyi öğretiyor. Kullanımı kolay içerikleri sayesinde çocukların temel yazılım kavramlarını ve nasıl çalıştığını anlamasını sağlıyor, program yazmayı öğretiyor.
Türkiye’de de Doç. Dr. Selçuk Özdemir’in hazırladığı www.mucitlergaraji.com çocuklara eğlenceli bir şekilde bilgisayar programcılığı ve kod yazma dünyası ile tanıştırıyor.
Tynker’ın kurucusu Krishna Vedati 1991 yılında Hindistan’dan ABD’ye Bilgi Teknolojileri alanında yüksek lisans yapmak için göç etmiş. Birden çok başarılı internet girişimi bulunan Vedati, altı ve dokuz yaşlarındaki iki çocuğunun teknolojik cihazları ellerinden düşürmediklerini ancak okullarda 50 yıldır aynı konuların sadece farklı yöntemlerle öğretildiğini gözlemlemiş. Çocuklarının çok hevesle kullandıkları cihazlar için bir şeyler de üretmeleri gerektiğine karar verip bu platformu kurmuş.
Ülkemizdeki test odaklı eğitim sisteminin, dünyayı üç yanlış bir doğru eksenine sıkıştırarak, çocukların yaratıcılığını geliştirdiği pek söylenemez. Elektronik cihazlarla sürekli etkileşimdeki dijital nesle program kodlamayı öğretmek onlara, sorunlara bilimsel yaklaşma, yaratıcı çözümler üretme, her yeni bilgiyi eleştirel bir bakış açısı ile değerlendirebilme ve ortak akıl oluşturarak takım çalışması yürütme gibi iş ve sosyal hayatta çok önemli becerilerin gelişmesine de yardımcı olur.
Dünyada tanınmış internet girişimcilerinin neredeyse tamamının kurucularının ortak özelliği çocuk yaşta kod yazmaya başlamaları. Kod yazmayı öğrenmek internette sadece kullanıcı değil aynı zamanda üretici olma imkânı sağlıyor. Yaratıcı fikirlerin sözde kalmayıp ürüne dönüşmesini sağlayarak inovasyonun önünü açıyor.
Gelecekte çocuğunuzun bir internet girişimcisi olmasını istiyorsanız onlara şimdiden kod yazmayı öğretin.
Kaynak: http://blog.radikal.com.tr/sayfa/cocuklariniza-kod-yazmayi-ogretin-21852