Vcc ile Vdd arasındaki farklar?

Elektronik devre şemalarında kullanılan “VCC” ve “VDD” terimleri, besleme gerilimi veya güç kaynağını temsil eden terimlerdir. Bu terimler genellikle mikroçipler, entegre devreler ve diğer dijital veya analog devrelerin tasarımında kullanılır. İşte VCC ve VDD arasındaki farklar:

Vcc (Voltage at the Collector – Toplama Elektrodundaki Gerilim):

  1. Vcc terimi, transistor tabanlı devrelerde kullanılır.
  2. Transistör kollektör (toplayıcı), emiter (yayıcı) ve beyz (taban) olmak üzere üç bacağa sahiptir. Transistörlü devrelerde kollektör bacaklarına uygulanan bu gerilim Vcc olarak gösterilir.
  3. Transistör bacakları olan C,B ve E’nin GND’ye olan potansiyel farkları sırasıyla Vc, Vb ve Ve ile gösterilir.
  4. Vcc, transistör tabanlı bir devrenin pozitif besleme gerilimini ifade eder ve genellikle voltaj düzeyi ile birlikte verilir (örneğin, VCC = 5V).


Vdd (Voltage at the Drain – Drenaj Elektrodundaki Gerilim):

  1. Vdd terimi, tipik olarak alan etkili transistörler (MOSFET) gibi alan etkili transistörlerin kullanıldığı devrelerde kullanılır.
  2. Vdd, drenaj (drain) bağlantısındaki alan etkili transistörlerin besleme gerilimini ifade eder. Drenaj, MOSFET bağlantılarında kullanılan bir terimdir.
  3. Mosfet/FET bacakları olan D,B ve S’nin GND’ye olan potansiyel farkları sırasıyla Vd, Vb ve Vs ile gösterilir.
  4. Vdd, mosfet tabanlı bir devrenin pozitif besleme gerilimini ifade eder ve genellikle voltaj düzeyi ile birlikte verilir (örneğin, VDD = 3.3V).

CC yani “Collector Current” (Kolektör Akımı) kısaltması hakkında yaygın bir kabul vardır; Vdd ise hem Vcc kullanımına (kaynak beslemesi) benzetmek hem de Vd (Drain voltajı)’den ayırt etmek için yaygın şekilde mosfet devrelerinin besleme gerilimi ifade etmek için kullanılmaktadır.

Vcc ve Vdd’nin her ikisi de devrenin Gnd’una göre pozitif gerilimleri ifade etmek için kullanılırken, Vee ve Vss ise devrenin Gnd’a göre negatif gerilimleri ifade etmek için kullanılır.

Sonuç olarak, Vcc, Vee, Vdd ve Vss terimleri, elektronik devrelerde kullanılan besleme gerilimini ifade eden terimlerdir.

V, E ve U sembolleri hakkında

Voltaj hesaplama formüllerinde voltaj ya da potansiyel fark simgesi olarak V, E ve U harf simgelerinden yararlanılır. U harfi genellikle A.C (alternatif akım) devrelerinin voltaj hesabında, V ve E ise de D.C (doğru akım) devrelerindeki voltaj hesaplarının formülasyonlarında simge olarak tercih edilirler. Bazen de bu simgelerin küçük harflerle yazıldığını görebilirsiniz. Eğer anlık bir voltajın gösterimi söz konusu ise bu semboller küçük harfle yazılırlar. Örneğin, uzun bir süre boyunca stabil olan bir pilin voltajı büyük “E” ya da “V” harfleriyle sembolize edilirken, bir kondansatörün şarj/deşarj peryodu içinde bellli bir andaki voltaj değeri söz konusu ise küçük harfler tercih edilir.

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.