LED’lerin indikatör olarak kullanıldığı projelerde görsellik önemlidir. indikatör LED için AnalogWrite aracılığı ile artan/azalan bir PWM döngüsü kurduğumuzda LED doğrusal olarak kısılır veya parlar. Ancak aşağıda yer alan kod gecikme süresi için logaritmik ölçek kullanıyor. Güzel bir “nefes alan” LED ışık efekti veriyor. Düzgün ayarlanmış ayarlarla, bir macbook’ta uyku LED’i efekti gibi görünebilir. Bu örnek Arduino projesi, dirençle seri olarak pin 11’e bağlanan temel LED’i yakar. Kodun tamamı GitHub’da, burada.
Okumaya devam et “LED için logaritmik fade efekti”Kategori: Arduino
NodeMCU ‘yu Arduino IDE ile Programlamak
Bu yazıda LoLin klonu bir NodeMCU‘ya (ESP-12E) ESP8266 bellenimi (NodeMCU bellenimi değil) yüklenerek Arduino IDE ile nasıl programlanacağına yer vereceğim. Kullanacağımız kart “new NodeMCU v3” etiketli kart. İşlemlerimiz NodeMCU’ya bootloader yazmak ve Arduino IDE’yi NodeMCU kartını programlamak için hazırlama adımlarından oluşacak.
Okumaya devam et “NodeMCU ‘yu Arduino IDE ile Programlamak”Bir NodeMCU kartı, içinde yüklü olarak NodeMCU bellenimi ile birlikte gelir. NodeMCU bellenimi, Lua programlama dilini temel alan açık kaynaklı kodlu bir bellenim (firmware) yazılımıdır. Sadeliği ve kullanım kolaylığı ile bilinir ve yeni başlayanlar ile hızlı bir şekilde prototip projeleri yapmak isteyenler için popüler bir seçimdir. NodeMCU bellenimi Lua dilinde yazılmış program kodlarının ESP üzerinde çalıştırılmasını sağlar. Lua dilinde yazılan program kodları Node.JS diline çok benzer. NodeMCU programları hem asenkron hem de olay temelli bir yapıdadırlar (örnek kodlar için web sitesini incelyemenizi tavsiye ederim). Lua dili ve dolayısıyla NodeMCU tarafından sağlanan bu imkan diğer hiçbir MCU tabanlı geliştirme kartlarında yoktur. Bu nokta NodeMCU bellenimini diğerlerinden ayıran en büyük özelliğidir.