Adli Bilişim Yüksek Lisans Programı Çalışma Soruları

Katıldığım derslerden çıkarttığım bazı sorular bu sayfada yer alıyor. Sayıları ve türleri artırılabilir. Siz de soru gönderirseniz yayınlamaktan mutlu olurum. Muhtemelen bu durum hocaların hoşuna gitmeyecek. Neden  paylaşıyorum? Çünkü bu sorulara ulaşmak hiç de zor değil. Deneyim ettim ki aynı sorular yıllarca kullanılmakta. Amacım odur ki öğretimi pozitif yönde etkileyecek, öğrenme çıktılarını özgün ve güncel soru kalıpları ile etkin olarak ölçen sorular üretilebilsin. Bu hocalarımıza tabi ki fazladan bir yük bindirecek ama amaç gerçekleşirse memleket için daha iyi olacak.

Okumaya devam et “Adli Bilişim Yüksek Lisans Programı Çalışma Soruları”

Android Sistemlerden Delil Amaçlı İz Tespit Etme Yöntemleri

ÖZET

Cep telefonları, özellikle de akıllı telefonlar hayatımızda önemli bir rol oynamaktadır. Mobil cihaz pazarının muazzam büyümesiyle, onları suç faaliyetinde kullanma imkânı da sürekli artmaktadır. Android, piyasadaki son derece rekabetçi platformlardan biridir. Birçok üretici tarafından kullanılan Android, farklı cihaz modellerini çalıştırmak için kullanılmakta ve bu da güçlü bir çeşitliliğe neden olmaktadır. Böylece, Android tabanlı akıllı telefonların fiziksel imaj ediniminin zorluğu, özellikle son Android sürümünün kaynak kodunun çok geç yayınlanması ile daha da anlam kazanıyor. Sonuç olarak, en yeni sürüm işletim sistemine sahip mevcut akıllı telefonların, mevcut akıllı telefon adli araçları kullanılarak edinilmesi de güçleşiyor. Bu çalışmada, mantıksal ve fiziksel olarak edinme olanağı sunan (imaj alma) adli mobil cihaz araçlarının kapsamlı bir perspektifi verilmektedir.

Okumaya devam et “Android Sistemlerden Delil Amaçlı İz Tespit Etme Yöntemleri”

BİLİŞİM SİSTEMLERİ ÜZERİNE ARAMA VE EL KOYMA TEDBİRİNE İLİŞKİN MEVZUAT VE UYGULAMADA YAŞANAN SORUNLAR

Tezin ilk bölümünde, genel olarak dijital delil ve dijital delil ile ilgili kavramlara değinilmiştir. Bilişimin sisteminin terminoloji ve uygulamadaki tanımlarına kısaca yer verilmiştir. Dijital delil tanımı, hash değeri önemi ve özelliklerinden bahsedilmiştir. Bununla ilgili terminolojik yaklaşımlarda bulunulmuştur. Devamında, bilişim sistemlerinin sağladığı avantaj ve dezavantajlar konusunda bilgi verilmiştir. Özellikle tezin ana konusunun temelini oluşturan bilişim suçu kavramı, tanımı, bu suç ile ilgili işleniş biçimleri ve bir takım örnekler verilmiştir.

Okumaya devam et “BİLİŞİM SİSTEMLERİ ÜZERİNE ARAMA VE EL KOYMA TEDBİRİNE İLİŞKİN MEVZUAT VE UYGULAMADA YAŞANAN SORUNLAR”

Android Adli Bilişim – Otomatikleştirilmiş veri toplama ve raporlama

Bu araştırmada, olaya müdahale eden, güvenlik denetçilerini, proaktif güvenlik izleyicilerini ve adli araştırmacıları ilgilendiren birçok veri setini sürekli olarak toplamak üzere Android akıllı telefonlar için kurumsal bir prototip izleme sistemi geliştirilmiştir. Kapsanan birçok veri seti, mevcut diğer kurumsal izleme araçlarında bulunamadı. Prototip sistemi ne kök ayrıcalıklarını ne de doğru işlem için Android mimarisinin çözümlemesini gerektirmez, böylece Android cihazları arasındaki birlikte çalışabilirliği artırır ve sistem için casus yazılım sınıflandırmasını önler. Kurcalamaya karşı savunmasız alanları belirlemek ve daha da güçlendirmek için sistemde bir anti-adli analiz yapıldı. Bu araştırmanın katkıları, türünün ilk açık kaynaklı Android kurumsal izleme çözümü, yükseltilmiş ayrıcalıklar olmadan koleksiyon amaçlı kullanılabilecek veri setlerinin kapsamlı bir rehberinin ve çeşitli Android uygulama bileşenlerini sahada uygulamak için yararlı yeni bir tasarım stratejisinin kullanıma sunulmasını içermektedir.

Okumaya devam et “Android Adli Bilişim – Otomatikleştirilmiş veri toplama ve raporlama”

Akıllı Android Telefonlar İçin Fiziksel Adli Imaj Edinim Araçları

ÖZET

Cep telefonları, özellikle de akıllı telefonlar hayatımızda önemli bir rol oynamaktadır. Mobil cihaz pazarının muazzam büyümesiyle, onları suç faaliyetinde kullanma imkânı da sürekli artacak. Android, piyasadaki son derece rekabetçi platformlardan biridir. Birçok üretici tarafından kullanılan Android, farklı modelleri çalıştırmak için kullanılıyor ve bu da güçlü bir çeşitliliğe neden oluyor. Böylece, Android tabanlı akıllı telefonların fiziksel imaj ediniminin zorluğu, özellikle son Android sürümünün kaynak kodu çok geç yayınlanması ile ortaya çıkıyor. Sonuç olarak, en yeni sürüm belleğe sahip mevcut akıllı telefonlar, mevcut akıllı telefon adli araçları kullanılarak edinilemez. Bu yazıda, fiziksel olarak edinme olanağı sunan bazı mobil cihaz adli araçlarının kapsamlı bir perspektifi verilmektedir. Bu araçların karşılaştırmalı analizi, maliyet, bütünlük, veri kurtarma, kullanışlılık, adli veri aşamalarını dışa aktarma yolları ve genelleştirilmiş android akıllı telefonları destekleme yöntemlerini içeren farklı parametrelere dayanarak gerçekleştirilmiştir.

Okumaya devam et “Akıllı Android Telefonlar İçin Fiziksel Adli Imaj Edinim Araçları”

Android akıllı telefonların firmware(bellenim) güncelleme protokollerine dayalı yeni bir edinim yöntemi

Android 6’nın piyasaya sürüldüğü şu zamanlarda pazardaki iOS payı artmış olsa da, akıllı telefon pazarında, Android hakim işletim sistemi olmaya devam ediyor. Piyasaya sürülen çeşitli Android akıllı telefonlar için veri toplama ve analizini gerçekleştiren adli çalışmalar yürütülmektedir. Bununla birlikte, yeni Android güvenlik teknolojilerinin uygulanması ile mevcut adli yöntemleri kullanarak veri edinmek daha zor hale gelmektedir. Bu sorunu çözmek için, Android akıllı telefonların firmware (bellenim) güncelleme protokollerini analiz etmeye dayalı yeni bir inceleme yöntemi önermekteyiz. Android akıllı telefonların fiziksel olarak edinilmesi ile önyükleme yükleyicisinde (bootloader) yer alan firmware güncelleme protokolü, tersine mühendislik yapılarak flash bellek okuma işlemi gerçekleştirilebilir (imaj alma).

Okumaya devam et “Android akıllı telefonların firmware(bellenim) güncelleme protokollerine dayalı yeni bir edinim yöntemi”

Adli Bilişim Açısından Android Mobil Uygulamalarının Gizliliğini Değerlendirmek

Bu çalışmada Android işletim sisteminin RAM adı verilen geçici/uçucu belleğinde yer alan çeşitli Android uygulamalarına ait kimlik doğrulama verilerinin elde edilmesine yönelik teknikler hakkında incelemeler yapılmıştır. Çalışma sırasında tamamen açık kaynak kodlu inceleme araçlarından yararlanılmıştır.  Birinci bölümde hassas kullanıcı verisi içerebilecek çeşitli kategorilerde 13 farklı Android uygulamasının kimlik doğrulama bilgileri, 30 farklı senaryo altında, mobil aygıtın fiziksel belleğinden ayıklanarak hassas verileri elde edilmiştir. İkinci bölümde elde edilen bellek dökümleri içerisinde, ilgili uygulamaların hassas verilerinin yer aldığı bellek konumları tespit edilmiştir.  Üçüncü bölümde ise toplanan veriler  ışığında Android mobil uygulamaların ve cihazların mahremiyeti ile ilgili bir dizi kritik gözlem sonucu ortaya koyulmuştur.

Okumaya devam et “Adli Bilişim Açısından Android Mobil Uygulamalarının Gizliliğini Değerlendirmek”

Bitcoin Özelinde Kripto Para Gerçeğinin Hukuki Açıdan İncelenmesi

BitCoin Özelinde Kripto Para Gerçeğinin Hukuki Açıdan İncelenmesi

V1
T.C Gazi Üniversitesi

Bilişim Enstitüsü
Adli Bilişim Anabilim Dalı
Ankara, Aralık 2015

Yazan: Özgür KOCA, ([email protected] / www.tankado.com),
Danışman: Doç. Dr. Osman Dolu, Gazi Ü. Bilişim Enstitüsü ([email protected])

Özet

Kripto para, son yıllarda özellikle online suç çevrelerinde oldukça yaygınlaşan, güvenli hızlı ve anonim bir ödeme yöntemi sunan yeni bir teknolojidir. Özellikle anonimlik sağlama özelliği ile internet üzerinden yapılan ödemelerdeki kullanılma sıklığı önemli ölçüde artımıştır. Global ölçekte kullanılan ilk kripto para olan BitCoin’in ardından yüzlerce benzeri çıkmış ve hayatı hem iyi hem de kötü yönde hızla değiştirmeye devam etmektedir.

Okumaya devam et “Bitcoin Özelinde Kripto Para Gerçeğinin Hukuki Açıdan İncelenmesi”

Mobil Cihazlarda Adli Bilişim İncelemesinin Yapılması (Oxygen Forensic)

Bu makalede mobil aygıtların disk görüntüsünün alınarak, disk görüntüsü üzerinde adli bilişim analizlerinin yapılması konusunda temel bir inceleme gerçekleştirilmiştir. İnceleme için NIST’in derecelendirmesine göre mantıksal seviyede analiz yapan yazılımlardan biri olan Oxygen Forensic adlı yazılım kullanılmış, çalışmanın sonuç kısmında elde edilen verilerin çeşitli örnek adli olaylarda delil olarak nasıl kullanılabileceğine değinilmiştir.

Makaleyi indirmek için tıklayınız.

Diğer yazılarım için tıklayınız.

Açık Kaynak Araçlar Kullanılarak Adli Bilişim

Adli bilişim oldukça zorlu bir alandır. Adli bilişim, adli bilişimin kaideleri açısından olduğu kadar bu sürece yardımcı olan araçlar açısından da önemlidir. Bu makalede adli bilişimde kullanılan açık kaynak kodlu araçlar, iki ticari alternatifi ile avantaj ve dez avantajları yönünden akademik olarak karşılaştırılmıştır. Çalışmanın kapsamı ve gerekliliği iki akademisyen tarafından desteklenen dört kişilik kıdemli öğrencinin oluşturduğu bir ekip tarafından tanımlanarak, açık kaynak yazılımların kullanılması hakkında üç örnek üzerinde durmuş, herbir yazılım aracının (açık kaynak/ticari) performans değerlendirmesi yapılmıştır. Ekip farklı zorluk seviyelerinde aynı sonucların elde edilmesini sağlayan üç ayrı yazılım aracını incelemiştir. Sonuçlar, Açık Kaynak araçların diğer ürünler kullanılarak elde edilen delillerin doğrulanması açısından çok iyi bir başarıma sahip olduğunu göstermiştir.

Okumaya devam et “Açık Kaynak Araçlar Kullanılarak Adli Bilişim”

Adli Bilişim Açısından, Tam Disk Şifrelemesine (FDE) Sahip Bilgisayarlardan Ağ Trafiğinin Koklanması (Sniffing) Yoluyla Delil Elde Edilmesi

Bu çalışmada tam disk şifrelemesine (FDE: Full Disk Encryption) sahip olay yeri bilgisayarlarından delil elde etmede kullanılan teorik ve pratik yöntemler araştırılarak, şifreli disklerden adli delil elde etmede karşılaşılabilecek engellerin nasıl aşılabileceği incelenmiş ve uygulamalı olarak örneklendirilmiştir.

Okumaya devam et “Adli Bilişim Açısından, Tam Disk Şifrelemesine (FDE) Sahip Bilgisayarlardan Ağ Trafiğinin Koklanması (Sniffing) Yoluyla Delil Elde Edilmesi”