Whois bilgisi gizlenmiş alan adının sahibini bulmak

Özel (private) olarak kayıtlı bir alan adının sahibini bulmanıza yardımcı olabilecek birkaç teknik vardır:

  • Gizlilik hizmeti tarafından yönetilen bir e-posta adresini görmeniz gereken alanın WHOIS kaydına bakabilirsiniz. Bu adrese bir e-posta gönderirseniz, kaydedene iletilebilir. Yine de, tüm alan adı gizliliği sağlayıcıları iletişimleri tescil ettirenlere iletmez. Müşteri politikalarına bağlı olarak, bunun yerine bir form doldurmanız gerekebilir. Sağlayıcı daha sonra mesajınızı müşterisiyle paylaşıp paylaşmamaya karar verecektir.
  • Kayıt şirketleri, alan adı kaydı sırasında alan adı sahibi tarafından sağlanan iletişim bilgilerine her zaman sahip olacaktır. Ancak gizlilik yükümlülüklerine aykırı olduğu için bu bilgileri kolayca paylaşmayacaklar. Bu size, alan adının arkasında kimin olduğunu bulmak için kolluk kuvvetleriyle çalışma veya mahkeme emri alma seçeneği sunar.
  • Bazı WHOIS kayıtları, alan sahiplerinin Genel Veri Koruma Yönetmeliği’nin (GDPR) uygulanması nedeniyle veya alan adı sahibi bir alan adı gizlilik hizmetini kullanmaya başlaması nedeniyle gizli hale getirilmeden önceki gerçek bilgilerini içeriyordu. Bu durumda, bir alan geçmişi denetleyicisi, alanın geçmiş WHOIS kayıtlarına erişmenizi sağlayabilir. Önceki alan sahiplerini bulmak ve mevcut sahibin kim olduğunu bilen olup olmadığını öğrenmek için onlara ulaşmak için WHOIS geçmiş uygulamalarını da kullanabileceğinizi unutmayın. Diğer sağlayıcılar arasında, WhoisXML API’sinin WHOIS geçmişi yer alır. Bazı hizmetler, 2012 yılına kadar uzanan mevcut WHOIS kayıtlarına erişim sağlar.
  • Etki alanına bağlı IP adresini bulursanız, ters IP hizmeti aracılığıyla IP’nin başka alan adlarına da çözümlenip çözümlenmediğini kontrol edebilirsiniz. Bu alan adlarından bazıları aynı sahibine ait olabilir ve bunları ararken tüm bilgilerinin çıkarılmadığını görebilirsiniz. Ters DNS sorgu için viewdns‘i kullanabilirsiniz.
  • Site üzerinde yer alan bir iletişim formu mesajınızın bir kopyasını size gönderiyor olabilir. Bu durumda geçerli bir sender email’in teşhir olma ihtimali vardır.
  • Yukarıdakiler işe yaramazsa, alan adının içerik barındırmaya başlayıp başlamadığını düzenli olarak kontrol edebilir ve bir e-posta adresi veya iletişim formu arayabilirsiniz. Bazı web siteleri, yapım aşamasındayken alt bilgilerinde veya başka bir yerde şirket adlarından da bahseder. Ayrıca alan adının sosyal medya profillerinde herhangi bir yerde görünüp görünmediğini kontrol edebilir ve profil yöneticisine ulaşmayı deneyebilirsiniz.

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.