Bu çalışmada tam disk şifrelemesine (FDE: Full Disk Encryption) sahip olay yeri bilgisayarlarından delil elde etmede kullanılan teorik ve pratik yöntemler araştırılarak, şifreli disklerden adli delil elde etmede karşılaşılabilecek engellerin nasıl aşılabileceği incelenmiş ve uygulamalı olarak örneklendirilmiştir.
Adli bilişim ve olay yeri incelemeleri açısından ülkelerin mevzuatlarına ve adli bilişim uzmanlarının eğitimlerine göre değişen çeşitli delil elde etme pratikleri uygulanır. Bilgisayar çalışıyorsa ve oturum kilitli değilse ilk yapılması gerekenlerden biri bilgisayarın sürücülerinde bir disk şifreleme yazılımının çalışıp çalışmadığının araştırılmasıdır. Eğer varsa RAM’in kopyası alınarak şifreleme anahtarının elde edilmesi yoluna gidilir. Ancak bundan sonra disk imajı üzerinde bir adli inceleme gerçekleştirilmesi mümkün olabilir. Şifreleme anahtarı olmayan disk imajlarının şifrelerinin çözülmesi, kullanılan şifreleme türüne ve anahtarın uzunluğuna bağlı olarak çoğu zaman imkansız olmaktadır.
Olay yeri bilgisayarlarına ait disklerin TrueCrypt, PGP, BitLocker, eCryptfs ve EFS1 gibi disk şifreleme yazılımları ile şifrelenmiş olduğu durumlarda, eğer bilgisayar oturumu kilitli ise, olay yeri inceleyicisinin şifreleme anahtarını elde etmeye yönelik uygulayacağı olağan senaryo büyük oranda sekteye uğrar.
Ancak böyle durumlara karşı kilitli ve çalışan sistemlerden şifreleme anahtarının elde edilmesi için uygulanabilecek birçok yöntem bulunmaktadır.
Bu çalışmada kilitli oturuma sahip FDE korumalı olay yeri bilgisayarlarından şifreleme anahtarını elde etmeye yönelik çok geniş bir literatür araştırması yapılmış, teorik ve pratik karşılığı olan ve uygulanan bir çok tekniğe yer verilmiş, yeni sayılabilecek bir teknik olan ağ trafiğinden delil elde edilmesi konusu örneklendirilerek gösterilmiştir.
Diğer makalelerim için tıklayın.