Windows Güncelleme Hatası 0x80200013’ün Çözümü

Windows 10’un güncellenmesi sırasında alınan 0x80200013 numaralı hatanın nedeni güvenlik duvarının ilgili Windows update sunucularına olan bağlantıyı bloklaması. Bilgisayarın Windows update sunucularına bağlanamamasının nedeni internet bağlantınızı filtreleyen güvenli duvarı olabilir.

Eğer bu sorunu Milli Eğitim Bakanlığı’nın FATİH projesi ağı kapsamında yer alan okul ağlarında yaşıyorsanız, sorunu başka yerde aramanıza gerek olmadığını söyleyebilirim. Windows’un sürüm 16299‘a veya üstüne yükseltilememesinin nedeni MEB’in güvenlik duvarının microsoft’un update sunucularına bağlanılmasına izin vermemesi. Update’ler alınmadığında ise bilgisayarınız güvenlik açısından zayıf duruma düşüyor. Aslında bu çok kötü bir durum. Güncellemelerin mutlaka sistemlere yüklenmesi gerekiyor. Yüklenmediğinde ise update’ler aracılığı ile giderilmesi gereken güvenlik açıklarının sisteminizde onlarca gedik açmasına, bu açıklara bağlı olarak veri gizliliğinizi sağlayamamanıza ve kötücül yazılımlara karşı savunmasız kalmanıza neden oluyor. Kurum bünyesinde yüz binlerce bilgisayar olduğu düşünüldüğünde; güncelleme alamama sorununun doğuracağı bilgi güvenliği tehdidi ve buna bağlı yaşanacak maddi ve manevi zararların boyutu küçümsenemez ölçektedir.

Kullanmakta olduğunuz Windows’un sürüm numarasını öğrenmek için komut satırında ver komutunu çalıştırabilir, Windows’un sürüm numaraları ve içerikleri hakkında bilgi edinmek için Wiki sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Sorunun giderilmesi için ve fiber internet veya fatih ağ altyapısı ile ilgili aşağıdaki bilgilerin eksiksiz doldurularak eris[email protected] adresine kurum eposta adresinden mail atılmalıdır.

İl   İlçe Kurum Kodu Okul Adı Yetkili Ad Soyad Yetkili İletişim Arıza Durumu

Adab-ı Whatsapp: Whatsapp kullanım kuralları

Bazı WhatsApp grup kuralları ve adab-ı muhaşeret derlemesi:

Adab-ı Whatsapp-1

Öncelikle gruba otomatik olarak üye yapıldığınız için özür dileriz. Gurubun amacı “sadece” …….  yapmakta olan ……lerini ilgilendiren her türlü ….. paylaşımların aracı olmaktır.

Günümüzde herkesin birden çok whatsapp grubuna üye olduğunu ve telefonlarımızın da her an yanımızda bulunduğunu düşünürsek; ortak menfaatimiz açısından bazı kullanım kurallarına uymak gerekiyor. Öncelikle insanların telefon ile aranmak istemeyeceği saatlarde mesaj göndermemek gerekir. Grub sessize alınabilir fakat kimse grubu sessize alarak kimi zaman aciliyeti olan konularda geç haber almak istemez. Grubun “konusu dışındaki” her türlü ilgi çekici link, karikatür, fotoğraf vb. paylaşmamalıyız. Herkesin beğeni anlayışı ve ilgi alanları farklı olabilir. Lakin bu paylaşımlar için hali hazırda birçok sosyal mecra zate bulunmakta. Ek olarak teşekkür, kandil ve bayram tebriği vb. mesajları da özelden göndermeliyiz. Böylece grubun ana amacı dışında “mesaj trafiği” oluşturmamış ve “daha samimi” bir davranışta bulunmuş oluruz. Şahsen açık alanda genel bir kutlama veya tebrik vb. almanın benim açımdan bir anlamı yok. Bunu siyasilerin bayramlarda bizim paramızla yazdırdığı bilboard tebrikleri benzetiyorum. Samimiyetten uzak. Her gönderilen mesaj’ın kısıtlı zamanımız içinde önemli bir maliyeti var. Bazılarına göre anlamlı olabilecek bir gülücük bile 200 kişinin telefonun titremesine, uyarılmasına sonuç olarak kişinin telefonu eline alıp 5-10 sn’liğine bile olsa zaman ve emek kaybına neden olacaktır. Whatsapp da grup kurmak çok kolaydır isteyen herkese rehberindeki numaraları bir gruba üye yapıp dilediği gibi muhabbetin dibine vurabilir :). Bizim ki gibi amacı baştan ve defaatle açıklanmış kalabalık gruplarda bu konulara hassasiyet göstermez isek rahatsız olanlar olacaktır. Bunu hiçbirimiz istemeyiz. Nacizane bakış açımı yazdım, bu düşüncelerimi uzunca bir süredir yazmak istiyordum ve kimseye cevap olarak da yazmadım. Bu kuralları belki bende çiğnemişimdir. Lakin kızanlar olabilir yine de, olsun ben onları seviyorum yine de :)

Adab-ı WhatsApp-2

Lütfen, gruba insanların telefon almak istemeyeceği saatlerde mesaj da göndermeyiniz.

200 kişilik bir grupta iki kişinin kendi arasındaki konuşması, 200 kişinin oturduğu bir masada iki kişinin masanın üstüne çıkarak herkesi susturma pahasına bağırarak konuşmasına benzer. İnsanların sizi dinlememe şansı yoktur. Özel konuları karşılıklı olarak yazışınız. Ancak ikili diyalogların grubun faydasına olacağını düşünüyorsak bu kurala istisna oluşturulabilir. Bu durum tamamen kişilerin insiyatifinde olabilir. Tepki çekmeyi veya rahatsız olup gruptan ayrılmalar olmasını istemeyiz.

Herkesin beğeni anlayışı ve ilgi alanları farklı olabilir. Grubun konusu dışındaki her türlü ilgi çekici link, karikatür, fotoğraf vb. paylaşmak yasaktır.

Teşekkür, kandil ve bayram tebriği vb. mesajlarınızı özelden gönderiniz. Böylece grubun ana amacı dışında mesaj trafiği oluşturmamış ve daha samimi bir davranışta bulunmuş olursunuz.

 

Faydalı olabilecek diğer kaynaklar:

WhatsApp Yazışma Kuralları

http://www.ertugrulmuyesseroglu.net/whatsapp-grubu-nedir-nasil-yonetilir/

Kripto para (ETH) hızlı başlangıç rehberi

İnternet’te konuyla ilgili milyonlarca sayfa olduğundan teknik ayrıntıya girmeden kolayca nasıl başlangıç yapabileceğinizi maddeler halinde yazacağım. Bundan önce belki şu yazıyı okumak hoşunuza gidebilir.

Mining yapmak için donanımınız yeterli mi?

Donanımınıza çok güveniyorsunuz, yüzlerce dolarlık ekran kartınız ya da kartlarınız var. Hatta elinizin altında kontrol edebileceğiniz birçok bilgisayar var. Mining yapmaya başladığınızda, elektrik maliyetini düştükten sonra ne kadar kazanabilirsiniz? İşe başlamadan önce bunu öğrenmenizde fayda var. Buradan ekran kartlarının hash kapasitesini öğrenebilir, bu hash kapasitesi ile ne kadar kazanabileceğinizi de buradan göz atabilirsiniz.

Mining yapmak için özel donanım gerekir mi?

Bu yazının yazıldığı sıralarda özel donanım kesinlikle gerekli. CPU mining artık yetersiz kalıyor (10 bin tane makineniz varsa CPU mining’den para kazanabilirsiniz). Hatta amazon’un ücretsiz cloud vps’lerinden binlerce açmayı başarabilirseniz, bu da işe yarar. Amazon ve diğer benzerleri ilk ay ücret almıyor. Bu konudaki sunumu burada izleyebilirsiniz.

ASIC miner adı verilen ve sadece mining yapmak için dizayn edilen FPGA cihazlarına ulaşacak imkanı olmayanlar, binlerce dolarlık ekran kartları ile mining yapıyorlar. Ancak bu konunun ne kadar karlı olduğu muğallak. Çünkü block üretimi, kazı yapanların toplam gücüne göre yeniden hesaplanıyor. Yani, kazı hızlandığında algoritma zorluk seviyesini otomatik olarak ayarlıyor. Bunun amacı madenin belli bir tarihe kadar kazılmaya devam edilebilmesi (Bitcoin parası için algoritmasının ön gördüğü tarih 2149 yılı). Ethereum’un günlere göre değişen zorluk seviyesini buradan görebilirsiniz.

Tek başıma kazabilir miyim?

Güçlü ekran kartları (NVDIA veya AMD[ATI]) ile kazmaya başlayabilirsiniz. Birden fazla kartı basit bir anakart üstünde riser denilen PCI<->USB dünüştürücüler ile bağlayarak kazmaya başlayabilirsiniz. Bu işleme rig kurmak deniyor. Rig kuranlar en az 2-3 ekran kartı ile bu işe başlıyorlar. Tek bir kart ile de kazmaya başlayabilirsiniz. Bunun için bir mining havuzuna katılmalısınız. Artık kazma işi tek başına yapılamayacak kadar zorlaştı. Bunun yerine mining yapacak kişiler bir araya gelerek kazı yapıyorlar ve katkı verdikleri işlem gücü oranında çıkartılan madenden pay alıyorlar. Ençok maden çıkartan havuzların güncel listesini şuradan görebilirsniz. Belli başlı havuzlar şöyle sıralanabilir:

  • ethpool.org: Çıkarttığınız madenden 1% komisyon alıyor.Bakiyeniz 0.05 ETH’nin üstüne çıktığında günde 2 kere ödeme yapıyor.
  • nanopool.org:  Çıkarttığınız madenden 1% komisyon alıyor. Bakiyeniz 0.1 ETH’nin üstüne çıktığında günde 2 kere ödeme yapıyor.
  • dwarfpool.com: Çıkarttığınız madenden 2% komisyon alıyor. Bakiyeniz 1 ETH’nin üstüne çıktığında günde 5 kere ödeme yapıyor.

Hemen başlayıp ne kadar kazabileceğimi görmek istiyorum?

Mevcut bilgisayarınız ile hemen madenciliğe başlayıp küçük bir deneme yaparak ne kadar kazanabileceğiniz hakkında bir fikir sahibi olabilirsiniz.

Önce www.myetherwallet.com gibi bir siteye giderek unutmayacağınız bir şifre (private key/yani özel anahtarınız) ile bir cüzdan oluşturun. Burası size ethereum zincirindeki cüzdanınıza ulaşabileceğiniz bir cüzdan adresi verecek (örn: 0x0067Cd46672A6420c6b2AcF9C9c0435eBe66DE23)

Daha sonra nanopool.org‘a giderek Ethereum’un Quick Start bağlantısına tıklatın. Claymore Dual Miner programını indirin. Create your config düğmesine tıklatarak önceki aşamada aldığınız Ethereum cüzdanınızın adresini yazın. Bu ekranda kullandığınız işletim sistemini ve ekran kartını da seçeceksiniz. Eposta adresinizi doğru yazın. Worker name panelinizden kazma durumunuzu görebileceğiniz bir etiket (herhangi bir isim yazabilirsiniz). Kutuları doldurduktan sonra Generate config düğmesine tıklatın. Bilgisayarınza indirilen zip arşivindeki start.bat dosyasını Claymore klasöründekinin üzerine yazın ve start.bat dosyasını çift tıklatarak çalıştırın. İndirdiğiniz bu dosya size özel bir dosya ve yüzeysel ifade ile; kazılan madenin sizin hesabınıza yazılmasını sağlayacak.

Çalıştırdıktan sonra Claymore kısa sürede ekran kartınızı/kartlarınızı tanıyacak, havuza bağlanacak ve kazmaya başlayacak. Bu arada ekranda kazma performansı, ekran kartı sıcaklığı gibi değerler yazacak. Çok basit bir ekran kartına sahip olduğum için ben ortalama 2.2 Mh/s (saniyedeki mega hash) değerler gördüm (benim bu işi yapmam elektrik tüketimi açısından karlı değil). Sizin ki muhtemelen daha yüksek olacaktır.

Bu işten ne kadar kazanırım?

Kaç Mega hash’in kaç para ettiğini görmek için şuradaki hesap makinesini kullanabilirsiniz. Power Compsuption (güç tüketimi) yerine bilgisayarınızın harcadığı gücü watt olarak yazın. Cost per Kw kutusuna kullandığınız elektriğin kilowatt saat fiyatını yazın. Ev kullanıcıları için ortalama 40 kuruş yani $0.1  (2017 için) yazabilirsiniz. Hesaplama sonunda günlük, aylık ve yıllık olası kazançlarınız listelenecektir. Buradaki değerlerden daha az kazanacağınızı söyleyebilirim. Bunun nedeni algoritma kendini sürekli olarak zorlaştırıyor. Ekran kartı maliyetini ve elektrik tüketiminizi hesaplayıp kaba bir hesapla bu işe girip girmemenin mantıklı olup olmayacağına karar verebilirsiniz.

Bilgisayarım çok kasıyor, bu normal mi?

Evet gayet normal. Bilgisayarınız deli gibi elektrik harcıyor ve ısınıyor olacak. Ömrü de azalacak. Kondansatörler ve güç elemanları ağır yük altında. İyi bir enerji beslemesi ve daha önemlisi soğutma yapmanız gerekir. Bilgisayarınızı kullanacaksanız kazma işlemini yavaşlatabilirsiniz. Bunun için start.bat dosyasındaki -ethi parametresine bakabilirsiniz. Satırın sonuna -ethi 4 yazdığınızda mevcut işlem gücünün yarısı kullanılacaktır. Intensiy değeri 1-8 arasında verilebilir. Düşük bir intensity verdiğinizde bilgisayarınız eskisi gibi kasmaz ve çalışmaya devam edebilirsiniz. Fakat kazma hızınız düşer. Readme dosyasında tüm ayarların bir listesi yer alıyor. Bu ayarlar ile ekran kartı sıcaklığını belli bir değere sınırlamaktan, herbir ekran kartı için ayrı ayarlar tanımlanmasını sağlayabilirsiniz.

Daha iyi bir ekran kartı ile ne kadar kazanırım?

Buradaki listede ekran kartları ile çıkılabilecek maksimum hash değerleri (MH/s) yer alıyor. Ekran kartı satın almadan önce bu listeye bakmak iyi bir fikir olabilir. Ekran kartının fiyatı ile aylık kazabileceği madeni karşılaştırarak satın almaya karar verebilirsiniz.

Kazandığım Etherum’ları nasıl görürüm?

eth.nanopool.org adresindeki sayfanın sağ üstünde yer alan arama kutusuna cüzdan adresinizi yazdığınızda havuzdaki durumunuzu görebileceğiniz sayfanıza ulaşabilirsiniz. Burada hash power istatistikleriniz (worker larınızı da) ile hesabınızda biriken bakiyeyi (balance) görebilirsiniz.

Ethereum kazandım ne yapacağım?

Tabiki harcayacaksınız. Ama cüzdan şifrenizi (private key) saklayarak çocuklarınıza bir serveti miras bırakmayı da düşünebilirsiniz. Şuan Türkiye’de bunu doğrudan Türk Lirasına çevirebileceğiniz bir yöntem yok. Ancak dolaylı yoldan yapmak mümkün (her şey yolunda giderse azami 1 saat). Dünyadaki popüler borsalardan birine üye olarak (gerçek kişi olduğunuzu belge ile doğrulanmasını ister, istemiyorsa uzak durun) ETH cüzdanınızdaki coin’ler ile BTC satın alıp (dolar dünyada ne ise bitcoin’de o dur) btcturk gibi bir sitedeki cüzdanınıza oradan da banka hesabınıza aktartabilirsiniz. Arada çok cüzi komisyonlar kesilecektir.

Borsalar hangileri?

Çok fazla coin (kripto para) borsası var. Güvenilir olanlar pasaport veya kimlik fotokopisi ve telefon numarası ile gerçek kişi olduğunuzu doğrulamanızı istiyor. İşte bu noktada anonimliğiniz kayboluyor. Bunlardan tavsiye edebileceğim başlıcaları:

  • https://www.bittrex.com/
  • https://www.poloniex.com/

Claymore penceresini nasıl gizlerim?

Patron görmesin derseniz Claymore’u arka planda çalıştırabilirsiniz. start.bat dosyasını şu aracın üzerine sürekleyip çalıştırdığınızda pencere gözükmeyecektir. Kapatmak için görev yöneticisini açarak EthDcrMiner64.exe programını sonlandırmalısınız.

Linux’da nasıl yaparım?

İş ve işlem basamakları hemen hemen aynı. Sadece Claymore kazıcısının Linux formatını indirip kurmalısınız. Boşta sunucularınız varsa yeltenmeyin derim. Ethereum kazmak için kullanılan Claymore, CPU gücüyle kazma yapamıyor. Sadece ekran kartının GPU’sunu kullanabilir. Aslında yapamıyor demek yanlış olur, yapmıyor. CPU’ların mimari tasarımları bu iş için yani hashpower açısından günümüzde uygun değil. Bu arada AMD GPU’lar mining açısından NVidia’dan daha başarılıdır.

Sonuç?

Öncelikle, risksiz kazanç olmaz. Bana sorarsanız denemeye değer. Bu işten karlı çıkıp çıkılamayacağı kripto paranın piyasa değerine, ekran kartlarının fiyatı ile ömrüne ve en önemlisi otomatik ayarlanan algoritmanın zorluk seviyesine bağlı. Pesimistler için kötü senaryolar ne olabilir; siz yatırım yapmışken coin değeri düşebilir. Bu düşüşe karşılık zorluk derecesi azalacaktır fakat bu net kestirilemeyen bir sonuç doğurur. Ekran kartlarınız zamanının tamamını ağır yük altında geçireceğinden arızalanma ihtimalleri yüksektir. İyi bir soğutma yapmalısınız. Hatta karlı bir dağın tepesinde bir dağ eviniz varsa hash power’ınız soğuktan dolayı artar. Soğutma maliyetini azaltmak için miner tarlalarını kuzey kutbuna yakın, yüksek yerlere kurarlar.

Bir gerçekte şudur ki; kripto para pörtföyü olanların çok az bir kısmı kazı yaparak coin elde ederler. İnsanlar genelde spekülatif ve dalgalı piyasa durumlardından yararlanarak kazanmayı tercih ediyorlar. Binlerce alt-coin (alternative coin) mevcut ve gün içinde çok fazla dalgalandıkları için otomatik bir borsa aracı olmuş durumdalar. İnsanların çoğu bu işe nakit para ile girip coin’ler arasında al/sat ile geçiş yapmayı tercih ediyorlar.

Olası Sorunlar ve Çözümleri?

Güncelleme: 25.12.17

Sorun: Claymore’u çalıştırdınız ve mining başlamıyor ve şöyle bir hata mesajı yazıp yeniden deniyor:
GPU0 – not enough GPU memory to place DAG, you cannot mine this coin with this GPU
GPU0 – OpenCL error -61 – cannot allocate big buffer for DAG. Check readme.txt for possible solutions.

Çözümü: Eski AMD kartlar için Catalyst’i yükleyin. En az 3GB ramli bir ekran kartı ve 16GB pagefile (takas dosyası) gerekiyor. Page file yani sanal bellek miktarını şu patikayı izleyerek ayarlayın ve bilgisayarı yeniden başlatın: “Computer Properties / Advanced System Settings / Performance / Advanced / Virtual Memory

Soru: Lokal bilgisayarda çalışan Claymore kazıcısının durum bilgisini uzaktan görebilir miyim?

Cevap: Evet görebilirsiniz. Kazıcı (Claymore) TCP/IP üzerinden JSON ile uzaktan izlemeyi destekliyor. Kazıcının durumunu uzaktan izlemek için Remote manager\EthMan.exe programını kullanabilirsiniz. Bu kullanıma ait API detayları API.txt dosyasında. Ayrıca kazıcıya 3333. porttan http ile (bir web tarayıcısı ile) bağlanıp basitçe (http://ip:3333) son log satırlarını da görebilirsiniz.

Bu yazı aksakallıya atfolonur…

 

 

 

İnternet’deki IP adresinizi öğrenin

İnternetteki IP adresini öğrenmek için kullanılan en popüler sitelerden biri www.whatismyip.com. Bu site HTML bir sayfa sunması ve ücretsiz kullanımında istek sayısını sınırlaması nedeniyle bazı dez avantajlara sahip. Sanırım aşağıdaki alternatif yöntemlere göre tek avantajı akla gelen ilk adres olması. Diğer alternatifler ise şöyle:

  1. ipify.org: Sıradan kullanıcıların yanında sistemciler ve programcılar için faydalı bir kullanıma sahip. Sitenin ana sayfasında İnternet IP adresini döndüren bir curl örneği ve döndürdüğü IP adresi yer alıyor. Siteye girişte gösterilen bu adres aynı zamanda İnternet IP adresimiz. Komut satırından veya betik dillerden kolayca kullanabileceğimiz curl örneği JSON biçimli bir sonuç döndürüyor. Diğer betik dillerden kullanım örnekleri sayfanın alt kısımlarında verilmiş. Özellikle javascript içinden callback fonksiyonu çağrılarak gerçekleştirilen kullanım oldukça güzel.
  2. icanhazip.com: adresini ziyaret ettiğinizde düz metin formatında IP adresinizi öğrenebilirsiniz.
  3. whatsmyip.org: www.whatismyip.com sitesini çağrıştıran fakat org uzantılı ve diğeri gibi ticari amaç gütmeyen kolay kullanımı olan bir site. Ana sayfasınıda IP adresinin yanında hostname ve tarayıcı bilgisini de veriyor. Ayrıca whois, traceroute, port tarayıcı, IP location ve bazı metin biçimlendirme/filtreleme amaçlı araçlarda çevrim için olarak sunuluyor.
  4. checkip.dyndns.org: DynDNS dinamik DNS tanımlamak için kullanılan eski ve ücretsiz bir servis. IP adresinizi öğrenebileceğiniz bir sayfaya sahip.
  5. api.infoip.io: Bu da sistemciler ve programcılar için kullanışlı API tabanlı bir servis. API hakkında detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.
  6. duckduckgo.com: DuckDuckGo  kişisel güvenliği ön plana çıkartmış açık kaynak kodlarla oluşturulan bir arama motoru. Sitenin IP adresi öğrenme API’si de mevcut. http://api.duckduckgo.com/?q=my+ip&format=json adresini ziyaret ederek ulaşılabilen bir JSON çıktısına sahip.
  7. jsonip.com – JSON biçimli v4 ve v6 IP adreslerini çözüyor. getjsonip.com adresinde ücretli olarak ISP info, Geo location ve SSL desteği de vermekte.
  8. Yerli siteler: Hakkında yorum yapmayı uygun bulmadığım Türkçe hizmet veren IP adresi öğrenme siteleri:
  • http://ipbak.com/
  • http://www.ipadresimnedir.com/
  • http://ip-adresim.net/
  • http://www.ipadresimne.com/
  • http://www.ipbul.org/

 

İnternette Adil Kullanım Kotası Kalkmalı mı?

Adil kullanım kotasında iyileştirme yapılacak mı? Ülkemizdeki birçok internet kullanıcısının iyileştirme talep ettiği adil kullanım kotası (AKK) için BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan kritik bir açıklama yaptı ve AKK ile düzenlemeler yapacaklarını söyledi. Oysa interneti yavaşlatarak aboneleri zarara sokan kota tümüyle kalkmalı.

Okumaya devam et “İnternette Adil Kullanım Kotası Kalkmalı mı?”

PDF dosyalarını DOC (düzenlenebilir, Word) biçimine dönüştürmek

Zamanında bu iş için çokça program araştırmış, kurmuş denemiş ve bu işin zahmetini bilen birisi olarak yeni keşfettiğim ConverOnlineFree web sitesinden haber vermek istiyorum. ConverOnlineFree sitesi sayesinde dönüştürme işlemini online olarak gerçekleştirebilirsiniz. Yani herhangi bir program kurmanıza gerek yok. PDF dosyasını siteye yükleyerek DOCX halini kolayca indirebilirsiniz. Tanınmayan türkçe karakterleri de Microsoft Word’de CTRL+H tuş bileşimi ile topluca değiştirebilirsiniz.

pdften_worde_donustur
Okumaya devam et “PDF dosyalarını DOC (düzenlenebilir, Word) biçimine dönüştürmek”

Web Tasarım Dersi için Hosting Arayışı

Bilişim teknolojileri alanı, web programcılığı dalı altında verdiğim ders grafik animasyon ile web tasarım ve programlama dersleri için hosting ve domain kayıt şirketi arayışına girdikten bir süre sonra (LKD sohbet listesi çok yardımcı oldu, hatta ücretsiz VPS sunucu hibe teklifinde bulunan bir gönüllü de çıktı, buradan yeri gelmişken Sn. Ömer Barlas”a teşekkür ederim) sonuca ulaştım. Özellikle bu konu yani tasarımların bir alan adı altında (domain name) internette yayına verilmesi müfredatımız kapsamında bulunmayan ve öğrencilerin kendi başlarına deneyimleyebilmelerinin göreceli zor olduğu bir konu. Sohbet listesine şöyle bir mesaj geçmiştim:

[stextbox id=”grey” caption=”Linux-sohbet listesine yazdığım mesaj” collapsing=”false” collapsed=”false”]

Merhaba,

Öğrencilerimin tasarladıkları web sitelerini yayına verme deneyimini kendi başlarına
yaşamalarını istiyorum. Bu anlamda ilk yıl php vb. dil desteği ihtiyacımı olmayacak.
Sadece kendi başlarına domain ve hosting kiralama (havale/kk), kontrol panel ve ftp
deneyimi kazanmalarını istiyorum.
Bu iş için tavsiye edebileceğimiz Türkçe hizmet ve destek veren ekonomik
hosting-domain firması var mı?.
Not: Bu iş için öğrenci başına azami 50TL ayırmayı
düşündük. Disk alanı 50-100MB, BW: 1-5GB, Mail:1-5 arası yetecektir.
Teşekkür ederim.

[/stextbox]

Okumaya devam et “Web Tasarım Dersi için Hosting Arayışı”

Çalınan / Kaybolan Fotoğraf Makinenizi Nasıl Bulursunuz

unnamed

Bulma ihtimaliniz var. Özellikle yeni model bir makine kaybetmişseniz interneti kullanarak makinenizi bulma ihtimaliniz her geçen zaman daha da artacaktır. Çekilen fotoğrafa makinece kaydedilen EXIF bilgisi fotoğraf makinenizi bulmak için kullanılabilir.

Okumaya devam et “Çalınan / Kaybolan Fotoğraf Makinenizi Nasıl Bulursunuz”

Turksat Kablonet Girdiğimiz Siteleri Kayıt Etmeye Başlıyor

Sizlerle 27 Haziran akşam 22:00 sıralarında kablonet ile yaşadığım olayı aksettirmek istiyorum.

Ben bir uydunet kullanıcısıyım, 10mbit bağlantım bulunmakda, akşam 10 sıralarında internet sayfalarında dolaşırken, sayfalar açılmamaya başladı, örneğin gazete sayfaları, bilindik forumlar, hatta tankado ve kendi sunucularımdaki web siteleri, işin ilginci “Sayfa bağlantı hatası, sayfa görüntülenemiyor hatası” vs gibi hata almadım,

Opera browserim bana aşağıdaki gibi garip bir mesaj döndürmeye başladı

Bu Web sayfası mevcut değil

https://www.tankado.com/ adresindeki Web sayfası geçici olarak hizmet dışı veya kalıcı olarak başka bir Web adresine taşınmış

Açıkcası işkillendim, bu bilindik bağlantı gittiğinde gelen  hata mesajlarından değildi.

İlkönce bildiğim sitelere ping atarak bağlantımı kontrol ettim, kendi sunucularıma ping attım ping yanıt geliyordu, bir ftp bağlantısı açtım, bağlantılarda bir sorun yok, akabinde operanın turbo modunu yani şifrelenmiş proxy desteğini aktifleştirdim ve girmek istediğim sayfalar açılıyordu, arka pilanda neler olup bittiğini görmek için hemen bilgisayarımda packet snifferi aktifleştirdim,incelememde bağlanmak istediğim web sayfasına browserimdan bağlantı açılıyor yani tcp handshake gerçekleşiyor, akabinde GET isteği gidiyor, ve karşı web server bize bağlantıyı kapatma (reset) paketi iletiyordu, bu durum kendi server larımdada yaşanıyordu.

 

Okumaya devam et “Turksat Kablonet Girdiğimiz Siteleri Kayıt Etmeye Başlıyor”

Big Brother: Sizi gözetliyor ve özetliyor

İnternetin en büyük online şirketleri (google, facebook, amazon, apple, yahoo), üye sayıları, market kapasiteleri, gizlilik politikası metni kelime sayısı, hangi bilgilerimizi kayıt altına alıyorlar, bizi nasıl takip ediyorlar ve bu bilgileri nasıl kullanıyorlar. Tehlikeyi gözler önüne süren görseli öğrencilerim Türkçe’ye çevirdi. Resmi büyültmek için üzerine tıklayınız.

big-brother-2

 

Düzenleyen: Anıl Emminik

Yasaklı sitelere girmek (Youtube, Facebook)

Twitter yasaklandı. Hemen ardından da Youtube sırada Facebook var. TIB tarafından yasaklanan sitelere girmek için ZenMate eklenti yazılımını kullanabilirsiniz. ZenMate Chrome tarayıcıları için üretilmiş kullanımı çok kolay bir eklenti. Kullanmak için aşağıdaki adrese tıklayarak eklentiyi tarayıcınıza kurduktan sonra adres çubuğunun sağında belirecek olan simgesine tıklayarak güvenli sörfü başlatın.

[Yükleme bulunamadı.]

Ücretsiz olarak verilen bu hizmet 2 genç girişimci tarafından Almanya/Berlinde sürdürülüyor. Henüz giriş seviyeside olan proje artan talebe ne ölçüde cevap verebilir bilemiyoruz. Bu nedenle herhangi bir sorun yaşar iseniz TorBrowserBundle‘ı da kullanabilirsiniz.

Twitter yasağını kaldırın

Sonsuz özgürlükler ve demokrasi ülkesi Türkiye’ye hoş geldiniz. AKP’nin teklif ettiği ve Cumhur’un onayladığı son torba yasaya göre TIB‘e mahkeme kararı aranmadan site yasaklama yetkisi verildi. Mahkeme kararı arkasında gelecek.

Kendinizi bu yasaklara uymak zorunda hissetmiyorsanız, engeli nasıl aşabileceğinizi öğrenmek isteyebilirsiniz. Şuan (23.3.2014) Twitter‘ın tüm IP adresleri tebliğ edilen karar gereği tüm yerel servis sağlayıcılar tarafından bloke edilmiş durumda. Yani Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığına vergi ödeyen hiç bir internet servis sağlayıcı ile Twitter’in sitesine ulaşamıyorsunuz.

Okumaya devam et “Twitter yasağını kaldırın”

ScriptFTP

ScriptFTP logosuScriptFTP (Automated FTP & Batch FTP) programı kendi script dilinde FTP dosya transferi işlemleri için toplu iş dosyası hazırlamaya yarıyor. ScriptFTP dosya transferlerini otomatize etmek için tasarlanmış bir FTP istemcisi. Bir metin dosyasına eklediğiniz FTP komutlarını sizin için otomatik olarak çalıştırıyor. Dosya transferini isterseniz bir düğmeye tıklayarak dilerseniz de belirttiğiniz zamanda çalışması için ayarlayabiliyorsunuz.

ScriptFTP logosuScriptFTP (Automated FTP & Batch FTP) programı kendi script dilinde FTP dosya transferi işlemleri için toplu iş dosyası hazırlamaya yarıyor. ScriptFTP dosya transferlerini otomatize etmek için tasarlanmış bir FTP istemcisi. Bir metin dosyasına eklediğiniz FTP komutlarını sizin için otomatik olarak çalıştırıyor. Dosya transferini isterseniz bir düğmeye tıklayarak dilerseniz de belirttiğiniz zamanda çalışması için ayarlayabiliyorsunuz.

Okumaya devam et “ScriptFTP”

Basit bir HTTP GET/ isteği

Http ile ilgili ilgiç bir durum buldum. Basitçe anlatmak gerekirse istemci GET /sayfanin/bulundugu/dizin şeklinde bir istek yaptığında normalde web sunucunun index olarak tanimlanmış (çoğunlukla index.html oluyor) dosyayı istemciye göndermesi gerekir. En azindan ben öyle biliyordum. Ama olay tam olarak böyle gerçekleşmiyormuş.

Http ile ilgili ilgiç bir durum buldum. Basitçe anlatmak gerekirse istemci GET /sayfanin/bulundugu/dizin şeklinde bir istek yaptığında normalde web sunucunun index olarak tanimlanmış (çoğunlukla index.html oluyor) dosyayı istemciye göndermesi gerekir. En azindan ben öyle biliyordum. Ama olay tam olarak böyle gerçekleşmiyormuş.

Okumaya devam et “Basit bir HTTP GET/ isteği”

ClustrMaps: geographic information visualization

Web sitesi olanların hoşuna gidebilecek ücretsiz bir sayaç hizmeti. Temel sayaç fonksiyonunun yanında ziyaretçi istatiğinizi farklı bir açıdan değerlendirebilmenizi sağlıyor. Günlük ve toplam ziyaretçi sayısı yanında, sayfanıza giren kişilerin dünyanın hangi bölgesinden girdiklerini bir coğrafi harita üzerinde gösteriyor. http://clustrmaps.com sitesi tarafından ücretsiz olarak verilen hizmetee ziyaretçi bilgileri bir gün sonra haritaya yansıtılıyor.

Tankado.com Site içi arama

Site içi arama özelliklerine listemdeki bazı arama kaynaklarını da (program, kaynak kod, seri no vs…) dahil ettim. Arzu aderseniz site için arama özelliğiyle bulamadıklarınızı bu kaynaklardan aratabilirsiniz.

Site içi arama özelliklerine listemdeki bazı arama kaynaklarını da (program, kaynak kod, seri no vs…) dahil ettim. Arzu aderseniz site için arama özelliğiyle bulamadıklarınızı bu kaynaklardan aratabilirsiniz.
Okumaya devam et “Tankado.com Site içi arama”