Adab-ı Whatsapp: Whatsapp kullanım kuralları

Adab-ı Whatsapp-1

Öncelikle gruba otomatik olarak üye yapıldığınız için özür dileriz. Gurubun amacı “sadece” …….  yapmakta olan ……lerini ilgilendiren her türlü ….. paylaşımların aracı olmaktır.

Günümüzde herkesin birden çok whatsapp grubuna üye olduğunu ve telefonlarımızın da her an yanımızda bulunduğunu düşünürsek; ortak menfaatimiz açısından bazı kullanım kurallarına uymak gerekiyor. Öncelikle insanların telefon ile aranmak istemeyeceği saatlarde mesaj göndermemek gerekir. Grub sessize alınabilir fakat kimse grubu sessize alarak kimi zaman aciliyeti olan konularda geç haber almak istemez. Grubun “konusu dışındaki” her türlü ilgi çekici link, karikatür, fotoğraf vb. paylaşmamalıyız. Herkesin beğeni anlayışı ve ilgi alanları farklı olabilir. Lakin bu paylaşımlar için hali hazırda birçok sosyal mecra zate bulunmakta. Ek olarak teşekkür, kandil ve bayram tebriği vb. mesajları da özelden göndermeliyiz. Böylece grubun ana amacı dışında “mesaj trafiği” oluşturmamış ve “daha samimi” bir davranışta bulunmuş oluruz. Şahsen açık alanda genel bir kutlama veya tebrik vb. almanın benim açımdan bir anlamı yok. Bunu siyasilerin bayramlarda bizim paramızla yazdırdığı bilboard tebrikleri benzetiyorum. Samimiyetten uzak. Her gönderilen mesaj’ın kısıtlı zamanımız içinde önemli bir maliyeti var. Bazılarına göre anlamlı olabilecek bir gülücük bile 200 kişinin telefonun titremesine, uyarılmasına sonuç olarak kişinin telefonu eline alıp 5-10 sn’liğine bile olsa zaman ve emek kaybına neden olacaktır. Whatsapp da grup kurmak çok kolaydır isteyen herkese rehberindeki numaraları bir gruba üye yapıp dilediği gibi muhabbetin dibine vurabilir :). Bizim ki gibi amacı baştan ve defaatle açıklanmış kalabalık gruplarda bu konulara hassasiyet göstermez isek rahatsız olanlar olacaktır. Bunu hiçbirimiz istemeyiz. Nacizane bakış açımı yazdım, bu düşüncelerimi uzunca bir süredir yazmak istiyordum ve kimseye cevap olarak da yazmadım. Bu kuralları belki bende çiğnemişimdir. Lakin kızanlar olabilir yine de, olsun ben onları seviyorum yine de :)

Okumaya devam et “Adab-ı Whatsapp: Whatsapp kullanım kuralları”

Kripto para (ETH) hızlı başlangıç rehberi

İnternet’te konuyla ilgili milyonlarca sayfa olduğundan teknik ayrıntıya girmeden kolayca nasıl başlangıç yapabileceğinizi maddeler halinde yazacağım. Bundan önce belki şu yazıyı okumak hoşunuza gidebilir.

Okumaya devam et “Kripto para (ETH) hızlı başlangıç rehberi”

İnternet’deki IP adresinizi öğrenin

İnternetteki IP adresini öğrenmek için kullanılan en popüler sitelerden biri www.whatismyip.com. Bu site HTML bir sayfa sunması ve ücretsiz kullanımında istek sayısını sınırlaması nedeniyle bazı dez avantajlara sahip. Sanırım aşağıdaki alternatif yöntemlere göre tek avantajı akla gelen ilk adres olması. Diğer alternatifler ise şöyle:

Okumaya devam et “İnternet’deki IP adresinizi öğrenin”

İnternette Adil Kullanım Kotası Kalkmalı mı?

Adil kullanım kotasında iyileştirme yapılacak mı? Ülkemizdeki birçok internet kullanıcısının iyileştirme talep ettiği adil kullanım kotası (AKK) için BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan kritik bir açıklama yaptı ve AKK ile düzenlemeler yapacaklarını söyledi. Oysa interneti yavaşlatarak aboneleri zarara sokan kota tümüyle kalkmalı.

Okumaya devam et “İnternette Adil Kullanım Kotası Kalkmalı mı?”

PDF dosyalarını DOC (düzenlenebilir, Word) biçimine dönüştürmek

Zamanında bu iş için çokça program araştırmış, kurmuş denemiş ve bu işin zahmetini bilen birisi olarak yeni keşfettiğim ConverOnlineFree web sitesinden haber vermek istiyorum. ConverOnlineFree sitesi sayesinde dönüştürme işlemini online olarak gerçekleştirebilirsiniz. Yani herhangi bir program kurmanıza gerek yok. PDF dosyasını siteye yükleyerek DOCX halini kolayca indirebilirsiniz. Tanınmayan türkçe karakterleri de Microsoft Word’de CTRL+H tuş bileşimi ile topluca değiştirebilirsiniz.

pdften_worde_donustur
Okumaya devam et “PDF dosyalarını DOC (düzenlenebilir, Word) biçimine dönüştürmek”

Web Tasarım Dersi için Hosting Arayışı

Bilişim teknolojileri alanı, web programcılığı dalı altında verdiğim ders grafik animasyon ile web tasarım ve programlama dersleri için hosting ve domain kayıt şirketi arayışına girdikten bir süre sonra (LKD sohbet listesi çok yardımcı oldu, hatta ücretsiz VPS sunucu hibe teklifinde bulunan bir gönüllü de çıktı, buradan yeri gelmişken Sn. Ömer Barlas”a teşekkür ederim) sonuca ulaştım. Özellikle bu konu yani tasarımların bir alan adı altında (domain name) internette yayına verilmesi müfredatımız kapsamında bulunmayan ve öğrencilerin kendi başlarına deneyimleyebilmelerinin göreceli zor olduğu bir konu. Sohbet listesine şöyle bir mesaj geçmiştim:

[stextbox id=”grey” caption=”Linux-sohbet listesine yazdığım mesaj” collapsing=”false” collapsed=”false”]

Merhaba,

Öğrencilerimin tasarladıkları web sitelerini yayına verme deneyimini kendi başlarına
yaşamalarını istiyorum. Bu anlamda ilk yıl php vb. dil desteği ihtiyacımı olmayacak.
Sadece kendi başlarına domain ve hosting kiralama (havale/kk), kontrol panel ve ftp
deneyimi kazanmalarını istiyorum.
Bu iş için tavsiye edebileceğimiz Türkçe hizmet ve destek veren ekonomik
hosting-domain firması var mı?.
Not: Bu iş için öğrenci başına azami 50TL ayırmayı
düşündük. Disk alanı 50-100MB, BW: 1-5GB, Mail:1-5 arası yetecektir.
Teşekkür ederim.

[/stextbox]

Okumaya devam et “Web Tasarım Dersi için Hosting Arayışı”

Çalınan / Kaybolan Fotoğraf Makinenizi Nasıl Bulursunuz

unnamed

Bulma ihtimaliniz var. Özellikle yeni model bir makine kaybetmişseniz interneti kullanarak makinenizi bulma ihtimaliniz her geçen zaman daha da artacaktır. Çekilen fotoğrafa makinece kaydedilen EXIF bilgisi fotoğraf makinenizi bulmak için kullanılabilir.

Okumaya devam et “Çalınan / Kaybolan Fotoğraf Makinenizi Nasıl Bulursunuz”

Turksat Kablonet Girdiğimiz Siteleri Kayıt Etmeye Başlıyor

Sizlerle 27 Haziran akşam 22:00 sıralarında kablonet ile yaşadığım olayı aksettirmek istiyorum.

Ben bir uydunet kullanıcısıyım, 10mbit bağlantım bulunmakda, akşam 10 sıralarında internet sayfalarında dolaşırken, sayfalar açılmamaya başladı, örneğin gazete sayfaları, bilindik forumlar, hatta tankado ve kendi sunucularımdaki web siteleri, işin ilginci “Sayfa bağlantı hatası, sayfa görüntülenemiyor hatası” vs gibi hata almadım,

Okumaya devam et “Turksat Kablonet Girdiğimiz Siteleri Kayıt Etmeye Başlıyor”

Big Brother: Sizi gözetliyor ve özetliyor

İnternetin en büyük online şirketleri (google, facebook, amazon, apple, yahoo), üye sayıları, market kapasiteleri, gizlilik politikası metni kelime sayısı, hangi bilgilerimizi kayıt altına alıyorlar, bizi nasıl takip ediyorlar ve bu bilgileri nasıl kullanıyorlar. Tehlikeyi gözler önüne süren görseli öğrencilerim Türkçe’ye çevirdi. Resmi büyültmek için üzerine tıklayınız.

big-brother-2

 

Düzenleyen: Anıl Emminik

Yasaklı sitelere girmek (Youtube, Facebook)

Twitter yasaklandı. Hemen ardından da Youtube sırada Facebook var. TIB tarafından yasaklanan sitelere girmek için ZenMate eklenti yazılımını kullanabilirsiniz. ZenMate Chrome tarayıcıları için üretilmiş kullanımı çok kolay bir eklenti. Kullanmak için aşağıdaki adrese tıklayarak eklentiyi tarayıcınıza kurduktan sonra adres çubuğunun sağında belirecek olan simgesine tıklayarak güvenli sörfü başlatın.

[Yükleme bulunamadı.]

Ücretsiz olarak verilen bu hizmet 2 genç girişimci tarafından Almanya/Berlinde sürdürülüyor. Henüz giriş seviyeside olan proje artan talebe ne ölçüde cevap verebilir bilemiyoruz. Bu nedenle herhangi bir sorun yaşar iseniz TorBrowserBundle‘ı da kullanabilirsiniz.

Twitter yasağını kaldırın

Sonsuz özgürlükler ve demokrasi ülkesi Türkiye’ye hoş geldiniz. AKP’nin teklif ettiği ve Cumhur’un onayladığı son torba yasaya göre TIB‘e mahkeme kararı aranmadan site yasaklama yetkisi verildi. Mahkeme kararı arkasında gelecek.

Kendinizi bu yasaklara uymak zorunda hissetmiyorsanız, engeli nasıl aşabileceğinizi öğrenmek isteyebilirsiniz. Şuan (23.3.2014) Twitter‘ın tüm IP adresleri tebliğ edilen karar gereği tüm yerel servis sağlayıcılar tarafından bloke edilmiş durumda. Yani Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığına vergi ödeyen hiç bir internet servis sağlayıcı ile Twitter’in sitesine ulaşamıyorsunuz.

Okumaya devam et “Twitter yasağını kaldırın”

ScriptFTP

ScriptFTP logosuScriptFTP (Automated FTP & Batch FTP) programı kendi script dilinde FTP dosya transferi işlemleri için toplu iş dosyası hazırlamaya yarıyor. ScriptFTP dosya transferlerini otomatize etmek için tasarlanmış bir FTP istemcisi. Bir metin dosyasına eklediğiniz FTP komutlarını sizin için otomatik olarak çalıştırıyor. Dosya transferini isterseniz bir düğmeye tıklayarak dilerseniz de belirttiğiniz zamanda çalışması için ayarlayabiliyorsunuz.

Okumaya devam et “ScriptFTP”

Basit bir HTTP GET/ isteği

Http ile ilgili ilgiç bir durum buldum. Basitçe anlatmak gerekirse istemci GET /sayfanin/bulundugu/dizin şeklinde bir istek yaptığında normalde web sunucunun index olarak tanimlanmış (çoğunlukla index.html oluyor) dosyayı istemciye göndermesi gerekir. En azindan ben öyle biliyordum. Ama olay tam olarak böyle gerçekleşmiyormuş.

Okumaya devam et “Basit bir HTTP GET/ isteği”

ClustrMaps: geographic information visualization

Web sitesi olanların hoşuna gidebilecek ücretsiz bir sayaç hizmeti. Temel sayaç fonksiyonunun yanında ziyaretçi istatiğinizi farklı bir açıdan değerlendirebilmenizi sağlıyor. Günlük ve toplam ziyaretçi sayısı yanında, sayfanıza giren kişilerin dünyanın hangi bölgesinden girdiklerini bir coğrafi harita üzerinde gösteriyor. http://clustrmaps.com sitesi tarafından ücretsiz olarak verilen hizmetee ziyaretçi bilgileri bir gün sonra haritaya yansıtılıyor.

Tankado.com Site içi arama

Site içi arama özelliklerine listemdeki bazı arama kaynaklarını da (program, kaynak kod, seri no vs…) dahil ettim. Arzu aderseniz site için arama özelliğiyle bulamadıklarınızı bu kaynaklardan aratabilirsiniz.

Site içi arama özelliklerine listemdeki bazı arama kaynaklarını da (program, kaynak kod, seri no vs…) dahil ettim. Arzu aderseniz site için arama özelliğiyle bulamadıklarınızı bu kaynaklardan aratabilirsiniz.
Okumaya devam et “Tankado.com Site içi arama”