Proje: Programlama Öğretiminde Küresel Eğitime Uyumun Geliştirilmesi

15 günlük zihin işkencesi bitti, “PROGRAMLAMA ÖĞRETİMİNDE KÜRESEL EĞİTİME UYUMUN GELİŞTİRİLMESİ” Avrupa Birliği veritabanına girdi 23:56 itibariyle. Bu uzun ve sancılı süreçte desteklerini esirgemeyip sabır gösteren başta sevgilim, presensim Birsel Koca ‘ya, sonra Abla Yoldaş İdil Idil Korkmaz Kefeli, çiçek gibi insan Ahmet Ahmet Ese‘ye, Marksist Fikir Toplulukları Federasyonu nun genç başkanı güzel devrimci Derya Koca‘ya sevgili Hasan Hasan Dagidir öğretmenime, tüm ortak kurumların koordinatörü arkadaşlarıma ayrıca ulusal ajansımızın uzmanlarına Eurodesk TURKEY teşekkür ediyor. Hepsinin al yanaklarından öpüyorum. Sevgiler..

Projeyi merak edenler için şu özeti paylaşabilirim:

Şu anda dünyanın en büyük ekonomik gücüne sahip küresel teknoloji firmalarının hepsinin temelinde çok basit bir mantık yatıyor; bir klavye ile yazılmış bilgisayar kodları. Programlama bireylerin sistematik ve alternatif düşünme becerisini geliştirirken problem çözebilme, olaylar arasındaki ilişkileri kurma, sorunlara bilimsel yaklaşma, yaratıcı çözümler üretme, her yeni bilgiyi eleştirel bir bakış açısı ile değerlendirebilme ve ortak akıl oluşturarak takım çalışması yürütme gibi iş ve sosyal hayatta gerekli çok önemli becerilerin kazandırılmasını sağlar. Yazılım sektördeki dünya devlerinin geçmişlerine baktığımızda da hepsini ortak noktasının genç yaşlarda programlama öğrenmeleri olduğunu görüyoruz.

Diğer tarafta, ülkemizin Milli Eğitim Bakanlığı’nın MEBBIS aracılığı ile açıkladığı ders başarı grafiklerinde meslek lisesi öğrencilerinin en başarısız olduğu ders Programlama Temelleri dersi olarak gözükmektedir. Buna paralel olarak, 2014 (TÜİK), Küçük ve Orta Büyüklükteki Girişim İstatistiklerine göre sektör türlerinde “Bilgi, İletişim ve Yazılım” ihracat oranı diğer sektör grupları içerisinde %0,89’luk (Binde 89) paya sahip olması, katma değeri en yüksek sektör yazılım sektöründeki istihdamın kalitesinin geliştirilmesi sonucunu çıkarmaktadır. Ayrıca OECD patent veritabanındaki, OECD’ye üye ülkelerin yazılımla ilişkili patent sayısı olan162.829 ‘un (2013) içerisinde Türkiye’nin patent sayısı sadece 657’dir. TUIK ve OECD’nin verilerine göre özellikle yazılım sektöründe ülkemizin ihracatındaki payının artırılması gerekmektedir. Dolayısıyla sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli istihdamı yetiştiren meslek eğitimcilerinin donanımının gelişen küresel rekabet koşullarına cevap verebilecek seviyeye yükseltilmesi gerektirmektedir.

cnlmq

Türkiyenin farklı bölgelerinden (Antalya, Samsun, Bursa, İzmir ve Ünye) 10 farklı mesleki orta öğretim kurumundan 45 katılımcı ile gerçekleştirilecek olan “PROGRAMLAMA ÖĞRETİMİNDE KÜRESEL EĞİTİME UYUMUN GELİŞTİRİLMESİ” konulu projemiz ile Türkiye’nin Mesleki ve Teknik Liselerinde ara istihdam yetiştiren Bilşim Teknolojileri Alanı öğretmenleri, Almanya, İtalya ve İspanyada programlama öğretiminde kullanılan yeni yöntem ve teknikleri inceleyerek bunların eğitimde kullanılması konusunda eğitimler alacak, bu konudaki mesleki bilgi, beceri ve tutumlarını geliştirerek, iyi örnekleri ülkemize taşıyarak, Avrupa mesleki orta öğretim kurumları ile uluslararası bir ağ kurarak, uluslararası kapasitesini genişletecektir.

Ev sahibi kurumlarımızı seçerken eğitim odaklı olmalarına özellikle de bilişim eğitimi konusunda kendini kanıtlamış kurumlar olmasına dikkat ettik. Proje kapsamında Italya’ya yapılacak ziyarette, ev sahibi kurumu EFA akademik çalışmaları ile İtalyan eğitim sisteminde söz sahibi bir kurum olarak dikkat çekmiştir. EFA özellikle bilişim okuryazarlığının geliştirilmesinde başarılı faaliyetleri olan bir kurumdur. 15 katılımcımız EFA’nın başkanı Dr. Antanio Criglino koordinatörlüğünde MIT Scratch ve MS Small Basic araçlarının kullanılması konusunda 7 gün boyunca eğitimler alacaktır. Almanya’daki kurumuz FITES Academy, Spandau belediyesi ile 2013 yılında ortaklaşa düzenlediği kısa süreli eğitim etkinliği ile Amerika merkezli CODE-ORG organizasyonunun partneri olarak bir sosyal sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirmiştir. Programlama öğretimi konusunda deneyimli olan kurumuzda 15 katılımcımız 7 gün boyunca MIT Scratch Grafik Programlama Dili‘nin eğitimini ve Almanya’da kullanılmakta olan öğretim materyalleri hakkında seminer alacaktır. İspanya’daki kuruluşumuz Nureller Academiy Spain (NAS)’dır. NAS, Microsoft Ispanya’nın eğitim çözüm ortağı MCE sertifikalı eğitimcileri ile microsoft ürünlerinin eğitimini yapmakta ve sertifikalandırmaktadır. Katılımcılarımız Ispanya’da MCE sertifikalı bir eğitimci eşliğinde Microsoft Small Basic eğitimi alacaktır. Ayrıca tüm akışlarda ev sahibi ortaklarımız aracılığı ile mesleki okul gezileri düzenlenmiştir.

Akış faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından tüm ortak illerde (Antalya, Samsun, İzmir, Bursa, Ünye) 3 gün süreli eş zamanlı çalıştaylar düzenlenerek sonuçlar değerlendirilecek ve proje raporu hazırlanacak, eğitimlerden edinilen bilgi ve deneyim ışığında dijital eğitim materyalleri hazırlanarak proje web sitesinde yayına verilecektir. Çalışmaların sonucunda Avrupada meslek öğrencilerinin programlama öğretiminde kullanılan yeni yöntem ve ders araçları ülkemize transfer edilip bilişim öğretmenleri için programlama öğretim kılavuzu hazırlanarak basılı ve elektronik kopyalarının Milli Eğitim Bakanlığının, Eğitim Araçları ve Yayımlar Başkanlığı ile temasa geçerek yayılması sağlanacak Türkiyede bilişim ve eğitimi alanında faaliyet gösteren STK’lara incelenmek üzere gönderilecektir. Ayrıca tüm proje içeriğini kapsayacak görseller, filmler, programlama eğitim dökümanları, hazırlanan dijital öğretim materyalleri etkileşimli bir proje CD’si içinde birleştirilerek paylaşılacaktır.

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

“Proje: Programlama Öğretiminde Küresel Eğitime Uyumun Geliştirilmesi” için 3 yorum

  1. Bu konuda birçok yazılım var. Grafiksel nesneler kullanarak algoritma inşa etme yarayan programlama öğreten birçok yazılım var. Bunlardan bazıları en çok kullanım sırasına göre:

    Scratch – https://en.wikipedia.org/wiki/Scratch_%28programming_language%29
    Microsoft Small Basic – https://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Small_Basic
    Robomind – https://en.wikipedia.org/wiki/RoboMind
    Logo – https://en.wikipedia.org/wiki/Logo_%28programming_language%29
    NetLogo – https://en.wikipedia.org/wiki/NetLogo
    Alice – https://en.wikipedia.org/wiki/Alice_(software)
    Phrogram – https://en.wikipedia.org/wiki/Phrogram
    GCompris – https://en.wikipedia.org/wiki/GCompris

    Bir online Scratch örneğini code.org’dan deneyebilirsin:

    http://studio.code.org/s/frozen/stage/1/puzzle/1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.