Linux belleği verimlilik adına en etkin şekilde (belleğin tamamına yakınını) kullanmaya çalışır. Bu nedenle top ve free komutları ile göreceğiniz yüksek bellek kullanım değerleri aslında çalışan programlardan değil önbelleklenmiş verilerden kaynaklanır. Çünkü Linux RAM’in tamamını kullanmaya çalışır. Linux ayrıca yavaş depolama aygıtlarının (flash veya disk) tanımlayıcı verilerini de RAM’de tutar. Çünkü gerektiğinde bu verileri RAM’den okumak çok daha hızlıdır. Linux çekirdeği özel bir proc dosyası ile RAM kullanımı hakkında değerli bilgiler sunar bu dosya /proc/meminfo‘dur.
meminfo’nun sağladığı bilgilerden en önemlileri şunlardır:
MemTotal: Toplam fiziksel bellek (KB)
MemFree: Sistem tarafından kullanılmayan fiziksel bellek (KiB)
Buffers: Dosya tamponları için kullanılan fiziksel bellek (KiB)
Cached: RAM önbelleği için kullanılan fiziksel bellek (KiB)
Active: Aktif kullanımda olan Buffers ve Cached miktarı (KiB)
Inactive: Belli bir süredir kullanılmayan ve her an programların kullanım ihtiyacı için tahsis edilebilecek bellek miktarı (KiB)
Linux gerekli olduğunda programların için ihtiyaç duyulan RAM’i, Buffers ve Cached’ı azaltarak sağladığı gibi Cached’ın azalması programlar için performans düşüşüne yol açabilir.
Bellek kullanım bilgisinin anlık olarak izlenebileceği güzel programlardan biri de htop’dır. Programın ekran görüntüsündeki Mem satırında yer alan göstergelerin renklerine göre anlamları da şöyledir:
Yeşil: Used
Mavi: Buffers
Sarı: Cached
aynı durum windows dada mevcut
https://technet.microsoft.com/en-us/library/ff700229.aspx
şuradaki aplikasyonla denetimde yapılabilir,
uygulamaların bellek kullanımına baktığınızda az tuttuğu halde geri kalan bellek nerede diye soru işareti var ise aklınızda bunun ne olduğunu görebilirsiniz, önbelleklenen uygulamalar dll ler, driver seviyesinde bellek ayırmalar..
http://www.slideshare.net/haish/linux-memory-consumption