Bilişim Sektörü Mesleki Yeterlilikler Araştırması

Bilişim Sektörü e-Beceriler / e-Yeterlilikler Araştırması adlı belgede ülkemizin AB vizyonuna bağlı olarak bilişim sektörü için karşılaştırmalı insan kaynakları analizleri yapılarak küçük bir raporlama hazırlanmış.Rapordan bazı başlıkları sizin için derlemeye çalıştım. Raporun indirme bağlantısını yazının sonunda bulabilirsiniz.

Her yıl 170 bin öğrenci bilişim alanlarından mezun oluyor ancak bu mevcuda rağmen bilişm sektöründe çalışan 200bin kişi ile sınırlı. Meslek liselerinin bilişim ile ilgili alanlarından mezun olanların yalnızca %10’u kendi alanı ile ilgili bir işte çalışıyor. Aynı durum avrupada %45 gibi bir oranla kendini göstermekte.

Avrupanın 2020 vizyonuna göre 384bin kişilik bir açık kendini göstermektedir. Aynı ihtiyaç Türkiye için 160’bin olarak tahmin edilmiş.

Belgede AB normlarına göre bilişim alt alanlarının detaylı sınıflandırması seviyeleri yer alıyor.

Belgede bir diğer göze çarpan konu ise bilişim alanındaki istihtamın yarıdan fazlasının İstanbul’da gerçekleşmesi. Ayrıca bilişim alanındaki istihtamın illere göre dağılımında ilgi çekici bazı bilgilerde yar almakta.

Sektör elemanlarının tarafından bilinirliği en yüksek diller SQL, Java ve HTML, en az yeterliliğe sahip olunan yeterlilikler ise PHP, Linux ve XML olarak bildirilmiş.

Özgür yazılım açısından bir diğer göze çarpan konu ise şirketlerin çoğunun Açık Kaynak Kod Uygulamları alanındaki open sources applications) yeterlilik taleplerinin çok önemli kategorisinde değerlendirmeleri olmuş. İşverenlerin genel beklentileri arasında ise mesleki ve teknik becerilerin yanında, yabancı dil, problem çözme ve kriz yönetimi ile yenilikçilik ve sürekli öğrenme merakı ilk sıraları paylaşmış.
Genel olarak raporda dile getirilen konu başlıkları şöyle:

  1. Bilişim Teknolojileri Sektöründe İstihdam ve e-Yeterlilikler (İstatistiksel İhtiyaçlar – Akademik)
  2. Mesleki Alanlar ve Bilişimde Popüler Meslekler Sınıflandırması (Akademik)
  3. AB ve ABD’de Popüler Meslekler ve Tahmini Ücretler (Gençlere Yönelik)
  4. AB Bilgi ve İletişim Teknolojileri Meslek Ağacı ve Ulusal Yeterlilikler (Akademik)
  5. İstihdam ve İnsan Kaynakları (İK) Platformları
  6. Bilişim Teknolojileri Sektöründe Gelişen Meslekler ve İhtiyaç Analizi (İstatistiksel – Gençlere Yönelik)
  7. Bilişim Teknolojileri Sektöründe Öne Çıkan Yeterlilikler ve Ulusal Çerçeve (Akademik)
  8. Nasıl Bir Eğitim? (Yeterlilik örnekleri, müfredatlar ve kaynaklar – Gençlere Yönelik
[Yükleme bulunamadı.]

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.