Güç kesilmelerine karşı Raspberry Pi’yi korumak için iyi bir UPS sistemi nasıl olmalıdır:
UPS Donanımı
- I2C üzerinden Raspberry Pi ile haberleşebilmeli
- Şarj edilebilir güç kaynağının akım besleme kapasitesi Raspberry Pi üzerinden okunabilmeli (kontrollü shutdown için)
- Yedek güç kaynağının devrede olup olmadığı okunabilmeli (I2C)
- Yedek güç kaynağı kendi kendini şarj edebilmeli
- UPS online modda çalışmalı (geçişlerde resetlenmeleri önlemek için)
- 12V ile çalışabilmeli (otomobil uygulamaları)
- Enerji geri geldiğinde güvenli boot ve shutdown sürecine yetecek kadar şarj edip Raspberry Pi’yi başlatmalı
UPS Yazılımı
- I2C ile güç kaynağının durumunu izlemeli gerektiğinde shutdown prosedürünü başlatabilmeli
- Yağılandırma için konsol tabanlı menü sistemli programa sahip olmalı.
- Farklı türde bataryaların şarj katakteristiğini desteklemeli.
- Mevcut batarya kapasitesini ve şarj sürecini görüntüleyebilmeli.
- Ani güç kesintileri, bataryadan devam etme ve kontrollü kapanış süreçlerini loglamalı.
Güç kesildiğinde internet bağlantısı mümkünse sms ile bildirim yapabilmeli.
Raspberry pi shutdown yapılmadan kapatılırsa ne gibi sorunlar oluşabilir? Fizisel bir hafıza yok sonuçta? sıkıntı oluşur mu?
Ben raspberry pi yi bir makina otomasyonunda kullanmak istiyorum sonuçta makina şalter ile açılıp kapatılacak. İlk defa kullanacağım bunun için python derslerine internet üzerinden başladım bile. Bana bu konuda bilgi verebilirmisiniz?
Bu soruya yakında daha kapsamlı bir cevap vermek üzere araştırma yapmak ile birlikte şimdilik şunları söyleyebilirim;
Fiziksel hafıza mutlaka var, tek fark HDD’lerde olduğu gibi veriye sıralı erişim yapmak yerine rasgele erişim söz konusu, yani fiziksel kayıt ortamında (sd kart) istenen veri doğrudan adreslenerek getirilebilmekte.
Kontrolsüz (ani) güç kesintisinin olumsuz sonuçları donanımsal ve yazılımsal olarak iki kısımda değerlendirilebilir.
Örneğin işletim sistemi bir disk dosyasına yazma işlemi yaptığı sırada güç kesilirse yazılan dosya yarım kalacak ve genel olarak dosya sistemi bütünlüğü bozulacaktır. Bu da yazılan verinin önemine göre veri kaybına veya sistemin tekrar yüklenirken hata vermesine neden olacaktır.
Donanımsal açıdan enerjinin kesilme sürecine büyüteç tutmak gerekirse;
Voltaj seviyesi 0volta gitme sürecinde elektronik elemanlar çalışmalarını sürdürmek isteyeceklerinden, güç ihtiyaçlarını (w) çektiğikleri akımı (A) artırarak karşılamaya çalışacaklar. Yükselen akım da elektronik elemanda hasara yol açabilecektir. Voltaj alçalması durumunda yaşanan bu geçici durum (transient) voltaj yükselmeleri sırasında da ortaya çıkar.
Sonuç olarak raspberry pi’yi endüstriyel uygulamalarda kullanacaksanız mutlaka enerji kesinti durumlarını dikkate almalısınız.
sırasında voltaj azalırken (0 volta giderken)
PiUPS projesi test aşamasında.
https://www.kickstarter.com/projects/1842571016/piups-uninterruptible-power-supply-for-raspberry-p
Upis Ticari Ürünü
https://www.modmypi.com/pi-modules-upis-advanced
“Voltaj seviyesi 0volta gitme sürecinde elektronik elemanlar çalışmalarını sürdürmek isteyeceklerinden, güç ihtiyaçlarını (w) çektiğikleri akımı (A) artırarak karşılamaya çalışacaklar. Yükselen akım da elektronik elemanda hasara yol açabilecektir. Voltaj alçalması durumunda yaşanan bu geçici durum (transient) voltaj yükselmeleri sırasında da ortaya çıkar.”
Şeklindeki yorumumu düzeltmek isterim. Bu bilgi sadece LR (endüktif) yükler için geçerli. Raspberry pi nin de kayda değer bir endüktansı olmadığı için bu yorumu raspberry pi için yapmak doğru değil. Elektrik kesintisi (voltaj düşmesi) sırasında çalışan bir elektrik motorunun (çamaşır makinesi) yanması motorun endüktansından dolayı mümkün oluyor.
Peki voltaj düşüklüğü esnasında yanan elektronik cihazlara ne demeli?
Akımın yükselmesinden değil
mi?
Bu bilgi sadece LR (endüktif) yükler için geçerli. Raspberry pi nin de kayda değer bir endüktansı olmadığı için bu yorumu raspberry pi için yapmak doğru değil. Elektrik kesintisi (voltaj düşmesi) sırasında çalışan bir elektrik motorunun (çamaşır makinesi) yanması motorun endüktansından dolayı mümkün oluyor.
bende demiştim admin neden böyle bişi dedi diye. sonradan düzeltmiş yorumunu aynen. yüksek endüktif yüklü cihazlarda olabilir bu durum zaten bunların koruması içindedir tümleşik çalışan sistemlerde. tek sorun sd kart bozulması. iki çare var ya PSU ya da read only sistem kurmak. rpi readonly die ararsanız bulursunuz