Osilaskop ile malzeme testi nasıl yapılır

Osilaskoplar, elektriksel değerleri grafiksel olarak görmemizi sağlayan ölçü aletleridir. En basit bir osilaskopta AC ve DC voltaj, frekans, AM modülasyon ölçme gibi işlemler rahatlıkla görülür ve bunların analizleri yapılabilir. Bu yazıda, component (malzeme) test özelliği olan osilaskoplarda bu özelliğin nasıl kullanıldığı anlatılacak ve örnekler verilecektir, hesaplamalar ve formüllerin işlenmesi gibi konulara girilmeyecektir.

Ayrıca buradaki bilgilere ek olarak osilaskop’un çalışma ilkeleri ve osilaskopu kullanımı ile ilgili dökümanlardaki aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Bu özellik bulunan osilaskopların ön yüzünde COMP. TEST yazan bir alanı ve bu alanda bir anahtarı ve giriş noktası bulunmaktadır.

image001.jpg

Şekil 1: Osilaskop üzerinde component test alanı.

Osilaskopun Component Test İçin Hazırlanması:

Osilaskoplarda aynı özellikler olsa da üreticiler fonksiyon düğmelerini kendi istedikleri şekilde yerleştiriyorlar. Genel olarak bu işlem şöyle yapılır:

1- Osilaskobun COMP. TEST ve GND girişlerine ölçmede kullamnak için birer prob takılır.

2- Osilaskobun X-Y özelliği aktifleştirilir. Çift taramalı osilaskoplarda girişin biri X, diğeri Y olarak seçilmiştir. Bunun girişlerin hangisinin X, hangisinin Y olduğu giriş noktasında yazar. X-Y düğmesi aktifleştirilince ekranın ortasında parlak bir nokta oluşur.

3- Bu nokta tam ortaya POSITION düğmeleriyle yerleştirilir. Böylece ayarlama da yapılmış olur.

4- Her iki kanal girişi de GND’ye bağlanır.

image002.jpg

Şekil 2: Kanal giriş yönlendirme anahtarı.

5- COMP. TEST anahtarına basılır.

6- Ekranda yatay bir çizgi oluşur. Her bir girişin uzunluğu VOLTS/DIV ayar komütatörü ile ayarlanır. Kullanım klavuzlarında genellikle X için 5V/DIV, Y için 2V/DIV konumu tavsiye edilmektedir. Bu ayar, kataloglarda yazıldığı gibi yapılabileceği gibi, COMP. TEST girişi boşta iken X uzunluğunu, GND’ye bağlı iken de Y uzunluğu ayarlanabilir. X ve Y koordinatlı grafik gibi düşünüldüğünde, X yatay ekseni, Y ise dikey ekseni ayarlıyor.

image003.jpg image004.jpg

Şekil 2: X için 5V, Y için 2V seçilmiş, boşta ve kısa devre haldeki görüntüler.

Osilaskopta Component Testinin Yapılması:

Burada yapılacak testlerde direnç, kondansatör, diyot ve transistör gibi temel malzemeler kullanılacaktır. Karmaşık yapılardan oluşan entegrelerin sonuçları üreticiden üreticiye farklılıklar göstermektedir. Ölçülecek parçanın bir ucu osilaskopun GND girişine diğeri ise COMP. TEST girişine bağlanacak. Parçalar tek olarak test edilebileceği gibi paralel veya seri bağlı olarak test edilebilir. Aynı zamanda bir parça diğer parçalarla çeşitli bağlantı şekilleriyle test edilebilir.

Dirençler:

image005.jpg image006.jpg image007.jpg
6K8 direnç 22K direnç 47K direnç

Kondansatörler:

image011.gif image012.jpg image014.jpg
1µF 50V elektrolitik 220nF kutupsuz 100nF kutupsuz

Diyotlar:

image017.jpg image018.jpg
7V5 zener diyot 1N4007 diyot

BC547 transistör:

image020.jpg image022.jpg image023.jpg
BC 547 BC bağlantısı BC 547 EB bağlantısı BC 547 EC bağlantısı

Diğer bağlantı şekilleri:

image026.jpg
22K direnç ve 100nF kondansatör paralel bağlı

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.