SAVESA SA88 Kurulum ve Yapılandırma notlarım

Cihazı fabrika ayarlarına döndürmek için Reset jumper’ı tak, bataryaları ayır ve AC enerjiyi bağla. Jumper’ı çıkart ve aküyü bağla. Bu durumda aşağıdaki parolalar geçerli olacaktır.

Parola tabiri üretici kılavuzunda kod kelimesi ile temsil ediliyor. Mühendis kodu/parolası fabrika ayarlarından sonra temel yapılandırmaları gerçekleştirmek için kullanılır. Bu yapılandırmalar kılavuzda “programlama” olarak tabir edilmiş. Mühendis parolası girildiğinde normalde sürekli yanan READY ışığı ile beraber ARM1 ve TRBL ışıkları sürekli olarak yanıp sönmeye başlar.Bu mühendis/programlama kipinde olunduğunu gösterir (Bu kipten çıkmak için CLR/Cancel basılabilir). Bu kipte yapılabilecek işlemler ve bu işlemlere karşılık gelen hafıza adresleri kılavuzda verilmiştir. Sayfanın sonunda paylaşılan kılavuzdaki temel işlevler üzerinde denemeler yaptığım savesa yazılım versiyonu 1.5 ile uyumludur.

Elektriksel bağlantılar gerçekleştirildikten sonra temel olarak yapılması gereken 2 ana işlem var. Parolaların güncellenmesi ve zone’ların tanımlanması. Kullanılmayan zone’ların açık devre oluşturmaması için “0” tanımı yapılarak kapatılması gerekir. Alarm kurma geri sayımının çalışabilmesi için en az 1 zone’un giriş/çıkış tipinde olması gerekiyor.

Keypad davranışları

TRBL (trouble) sorun anlamına gelir ve yönetici şifresi ardından MEM tuşuna (memory) basarak hafızaya kaydedilen sorunlar 1’den 6’ya LED’ler ile gösterilir. Listesine kılavuzdan bakılabilir.

CLR (clear) bir işlemiş iptal etmek veya vazgeçmek (Cancel) amacıyla kullanılır. Arm (Armor) alarmı etkinleştirmek için kullanılır. DISARM yetkili bir şifre (kod) girildikten sonra alarmı etkisizleştirir.

Her tuşa basım 1 kısa bip ile belirtilir. Yapılan işleme onay verildiğini belirtmek için iki uzun bip sesi duyulur. İşlem onaylanmadığında veya teknik sorunu belirtmek için iki kısa beep duyulur.

Parolaları güncellemek

Yönetici şifresi (0 numaralı kullanıcı) 00 adresinde tutuluyor. Yönetici parolasını (0000) örneğin 4321 güncellemek için keypad’den aşağıdaki tuşlara bas.

Kullanıcı1’in varsayılan parolası olan 1111′ 8765 ile güncellemek için keypad’den aşağıdaki tuşlara bas. Güncellemek için öncelikle yönetici parolası girilir (4321):

Eğer sadece yönetici kullanıcısı ile devam edecekseniz Kullanıcı1’in devre dışı bırakın bunun için mühendis parolasını kullanarak keypad’den aşağıdaki işlemi yapın.

Mühendis parolası programlama yapmak için kullanıldığında önemlidir ve değiştirilmelidir.

Zone (Bölge) ayarları

SA88 anakart üzerindeki klemenslerde Z2-Z6 arasında 5 bölge çıkışı vardır. 1 numaralı bölge Keypad için tahsis edilmiştir ve klemens ucu mevcut değildir. Beş ayrı zone klemesi PIR/Sensor çıkışları veya Tamper switch’lerinen bağlamak kullanılabilirler. 5’den fazla bölge veya sensör varsa anahtarlar istenildiği kadar seri bağlanabilir. Bu durumda seri devre içinde sadece 1 adet 1KOhm direnç olmalıdır. Kurulum kılavuzunda bu durum detaylı anlatılmıştır. Alarmın tetiklenebilmesi için Zx (Z2-Z6) ve Com arasındaki 1K’lık devrenin açık devreye dönüşmesi gerekir.

Öncelikle kullanılmayan Zon’ları kapatın. Anakart üzerindeki ilgili zone klemensi ile com arasına 1K direnç bağlayarak da ilgili Zone’u etkisizleştirmek mümkündür. Kullanmadığınız bir zone varsa açık devre oluşturacağından alarm’ı tetikler bu yüzden mühendis parolası ile devre dışı bırakılması gerekir. Zone’ların adresleri 21 ile 26 arasındadır. Zone1’in adresi 21, zone2’nin adresi 22 vb. Birinci zone’u kapatmak için:

CLR programlama modundan çıkmayı sağlar. CLR basılmadan yeni adres ve değer çifti yazarak ENT tuşuna basılarak devam edilebilir. Aksi takdirde her seferinde mühendis parolası (7777) girilmesi gerekir.

3. ve 4. zone’ların kullanıldığını ve birer PIR sensörü bağlı olduğunu varsayarsak Bu zone’ları giriş/çıkış bölgesi olarak ayarlamak için aşağıdaki komutu girin. Giriş/çıkış haricindeki diğer zone türleri için kılavuza bakabilirsiniz:

Süreleri ayarlamak

Mühendis parolasının/kodunun 7777 olduğunu varsayarsak alarmın kurulmasından önceki çıkış süresini (40 adresi) ve çözülmesinden önceki kgiriş süresini (41 adresi) ayarlamak için aşağıdaki komutlar kullanılır:

Elektriksel Bağlantı

Tüm zone’lara ve tamper (tahribat) kontaklarına giden uçlar 1K direnç ile sonlandırılmalıdır. Anakart üzerindeki 2’den 6’ya zone girişileri yeterli olmaz ise seri devre kurarak bir zone’a istenildiği kadar sensör bağlanabilir. Alarm Z2 ile Com arasındaki 1K’luk devrenin açık devre olması prensibine göre tetikleniyor. Anakart üzerindeki siren çıkışı negatif lojik’de çalışıyor yani Siren çıkışı Vcc ike siten çalmaz, ne zaman ki GND’ye gider veya hat koparsa siren çalmaya başlar. Sistem, AUX (yardımcı cihaz besleme devresi) ve akünün birer cam sigortası vardır. Sistemi kullanmaya başlamadan önce bu sigortaların sağlamlığını kontrol edin. Değerleri PCB’de yazıyor.

PGM (Programmable) çıkışları

Soft ver1.5 cihazın üzerinde PGM+, PGM1,PGM2 ve PGM3 çıkışları yer almakta. Bu çıkışlar aşağıdaki tabloda yer alan işlevleri bir başka sistemi bilgilendirmek veya tetiklemek amacıyla kullanılabilir. PGM çıkışlarını hangi amaçlar için kullanabileceğinizi öğrenmek için aşağıdaki tabloları inceleyin.

Örneğin alarm olayı gerçekleştiğinde bir PGM çıkışını aktif ederek (toplamda 3 PGM çıkışı var) bir başka sistemi tetikleyebilirsiniz. Benzer şekilde AC enerji kesilmesi durumunda bir jeneratörün çalıştırılması sağlayabilir veya bir IOT cihazına bilgi göndermek için kullanabilirsiniz. Algılatabileceğiniz toplam 6 olay mevcut bunlara kılavuzdan bakabilirsiniz.

Aşağıdaki şemeda herbir PGM çıkışının ortak şeması yer alıyor. Çıkışlar (PGM1-3) kollektörü 12v’a (gerçekte 13.8v) 1K’lık direnç ile bağlı olan transistörün kollektör bacağından sağlanmış. PGM+ terminali ise devrenin pozitif kutbunu sağlıyor. Eğer aşağıdaki şemadaki gibi bir LED veya Röle’yi doğrudan bağlayacaksanız sorun yok. Fakat lojik 5v veya 3.3v bir sisteme arabirimleyecekseniz iki adet gerilim bölücü (3.3v için 10K ve 2.7K) kullanmalısınız. Bir başka dikkat edeceğiniz nokta ise PGM+ yerine Gnd’yi kullanmak gerektiği. Bu durumda PGM çıkışı etkin olduğunda transistör iletime geçeceğinden kollektör çıkış Gnd’ye çekilecektir. Yani çıkış etkin olduğunda Lojik 0, pasif olduğunda ise Lojik 1 değerini elde edeceksiniz.

Basit bir örnek üzerinden konuyu sonlandırmak istiyorum. Örneğin bir ihlal olup olmadığını PGM1 çıkışını kullanarak Raspberry Pi’a algılatmak istiyorsunuz. PGM1 ile GND arasına seri bağlı 10K ve 2.7K yerleştirin. 10K PGM1 çıkışına 2.7K Gnd’ye bağlı olsun. İki direncin arasından bir bağlantı alarak Raspberry Pi’ın GPIO girişine bağlayın. Alarm devresinin Gnd’sini de Raspberry Pi’a bağlamayı unutmayın. Bağlantıyı yaptıktan sonra PGM1 çıkışını alarm etkin olduğunda etkinleştirmek için 31 adresinin 1. grubuna 1 değerini yazın. Yukarıdaki tabloda grup1 ve grup2 işlevleri yer alıyor. Gruplar arasında hareket etmek için keypad’deki sağ/sol okları kullanın. İlgili grupta başka bir işlev tanımlıysa ilgili sayısal tuşa basarak bağlı olduğu LED’i söndürün. 31 adresini programlamak için aşağıdak komutu verin:

PGM ve SIREN çıkışlarına bağlı yükleri test etmek için #92 adresi kullanılır. 1’den 4’e kadar tuşlara basılarak karşılık gelen (4=SIREN) PGM çıkışları test amaçlı aktif/pasif yapılabilir.

Sorun Maskeleme

Cihaz varsayılan ayarları ile iletişim modülünü kullanarak merkez ile iletişim kurmaya çalışıyor. Modül yoksa veya telefon hattı bağlı değilse bu durum 24’saatte bir yapılan kontrolde sesli bildirim oluşmasına trouble kaydedilmesine neden oluyor. Bu bildirimden kurtulmak için her seferin parola girilmesi zorunlu. Cihazın iletişim modülü ile yaşayacağı sorunları maskelemek için #57 adresi kullanılır. Mühendislik parolası ardından 57. adrese giderek 5 numaralı LED’i söndürün. Bu, panel üzerinde 1-6’ya hata kodu LED’lerinin yanıp yanmamasını ayarlar. 57. adresteki ayardan sonra cihaz iletişim kuramadığı durumlar için hata biriktirmeye devam eder (TRBL ile görülebilir).

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.