Raspberry Pi Nedir?

Raspberry Pi’ın fotoğrafını yukarıda görebilirsiniz. Onu ilk defa görenler biraz garipseyeceklerdir. Raspberry Pi nedir ve onunla neler yapılabilir sorusu ile karşılaştığımda, bence ucu yeterince açık olan cevap şudur: “Raspberry Pi bir bilgisayardır ve bir bilgisayar ile neler yapabiliyorsanız daha fazlasını onunla yapabilirsiniz.” Raspberry Pi normal bir bilgisayara göre çok daha fazla avantaja ve yeteneğe sahiptir.

Raspberry Pi, gençlere programlamayı öğretmek ve sevdirmek amacıyla geliştirilmiş, tek kart bilgisayar (sbc – single board computer) tabir edilen ufak boyutlu, ARM tabanlı bir bilgisayardır. Linux işletim sistemi üzerinde standart grafik tabanlı masaüstü uygulamalarını çalıştırabilir. Windows işletim sistemini de çalıştırabilir. Bir kredi kartından biraz büyük olan Raspberry Pi yüksek işlem gücü gereken birçok uygulamada küçük boyutları, düşük güç tüketimi ve fiyatı nedeniyle tercih nedenidir. Tatile giderken, bilgisayarınızı cebinize koyup beraberinizde götürdüğünüzü hayal edin.

Raspberry Pi’ın normal bilgisayarların sahip olmadığı giriş çıkış port’ları (I2C, SPI, PWM, RS232, CSI ve DSI) onu endüstriyel, robotik ve elektronik kontrol uygulamalarında kullanılabilir olmasını sağlamıştır. Esasında Raspberry Pi’ın yaygınlaşmasını sağlayan nedenler başlangıçta bunlardı. Şimdilerde, mühendislikten hobi amaçlı uygulamalara, multimedya uygulamalarından ev ve ofis amaçlı kullanımlara kadar birçok alanda kendine yer bulmuş ve ticari uygulamalarda da kullanılır olmuştur. Raspberry Pi’dan önce ve sonra çıkan birçok tek kart bilgisayar (sbc) olmasına karşın kullanıcı kitlesinin yaygınlığı ile kaynak kod ve dokümantasyonunun oldukça fazla olması onu diğerlerinden ayırmaktadır.

20 dk. gibi kısa bir sürede kolayca kullanıma hazır hale getirilebilen bu bilgisayar, birçok popüler işletim sisteminin özelleştirilmiş sürümlerini çalıştırabilir.

Raspberry Pi ile Neler Yapabilirsiniz?

Raspberry Pi ile yapabilecekleriniz hayal gücünüzle sınırlıdır. Ufak boyutları, düşük güç tüketimi muhteşem yazılım desteği açısından bakıldığında en çok şu amaçlarla kullanılır:

  • Dünyanın en meşhur programlama dillerini öğrenmek için benzersiz bir alt yapı sağlar.
  • Web sunucu olarak hosting ücreti ödemeden kişisel sayfalarınızı barındırabilir.
  • HDMI port’u ve Wi-fi bağlantısı ile TV’nizi akıllı bir medya merkezine dönüştürebilir.
  • USB ses kartı ile müzik severler için tatminkâr ses kalitesinde düşük maliyetli bir müzik kutusu olarak çalışabilir.
  • RetroPie projesi ile ilk bilgisayar oyunlarını deneyimleyebileceğiniz bir oyun bilgisayarına dönüşebilir.
  • Işık, hareket, sıcaklık ve gaz sensörleri ile evinizin konforunu artıran ve elektrik tüketimi azaltan akıllı ev uygulamaları yapabilirsiniz.
  • Klavye, fare ve monitör bağlayarak ofis bilgisayarı olarak kullanabilirsiniz. Ofis uygulama yazılımları ve web tarayıcıları Raspberry Pi üzerinde başarılı bir şekilde çalışabilir.
  • Uzaktan kontrollü veya tamamen otonom bir robot inşa etmek için kullanabilirsiniz. Raspberry Pi’ın kamera arayüzü ve gelişkin görüntü işleme kütüphaneleri (C++/Python) ile robotunuzun dış dünyayı rahatça algılamasını sağlayabilirsiniz.
  • USB yazıcılarınızı ağ yazıcısı dönüştürerek ağ üzerindeki diğer bilgisayarlar ile paylaşabilirsiniz.
  • İnternetten dosya indirmek için kullanabilirsiniz. Böylece günlerce sürebilecek indirmeler için bir masaüstü PC’yi açık tutmanıza gerek kalmaz ve önemli miktarda enerji tasarrufu yapmış olursunuz.
  • Kablosuz ağınızın kapsama alanını genişletebilir, mobil aygıtlarınızın ağ erişimi için kablosuz ağ erişim noktası olarak kullanabilirsiniz.
  • İnternetten veya ağ üzerinden gelebilecek saldırı ve zararlı yazılımlara karşı güvenlik duvarı olarak kullanabilirsiniz.
  • İnternet bağlantınızı güvenli hale getirmek için VPN (Sanal Özel Ağ) erişim noktası olarak yapılandırabilirsiniz.
  • Dokunmatik bir ekran bağlayarak tablete dönüştürebilirsiniz.
  • Sınırsız sayıda Raspberry Pi’ı birbirine bağlayarak kümeleyebilir ve süper bilgisayara dönüştürebilirsiniz.
  • Kişisel dosyalarınıza her yerden erişebileceğiniz bir bulut çözümü yaratabilirsiniz.
  • Otonom hareket eden robotlar üretmek için kullanabilirsiniz.
  • İleri düzey işlevsellik gerektiren elektronik kontrol uygulamalarında mikrodenetleyicilere alternatif olarak kullanabilirsiniz.
  • CSI kamera ve USB web kameraları ile bir güvenlik kamerası sistemine dönüştürebilir, iş yerinizi ve evinizi uzaktan takip edebilir, kamera ile plakanızı okutarak garaj kapısının kendiliğinden açılmasını sağlayabilirsiniz.
  • USB sabit disklerinizi bağlayarak bir NAS (Network Attached Storage), yani ağ tabanlı depolama çözümüne dönüştürebilir, ağınızdaki diğer bilgisayar, tv ve mobil cihazlardan erişebilirsiniz
  • İnternette anonim olarak gezinmek için portatif bir anonimleştirme cihazına dönüştürebilirsiniz.
  • Üç boyutlu yazıcılarınızı ağ üzerinden izleyerek baskı alabileceğiniz bir kontrol merkezine dönüştürebilirsiniz.
  • Ek donanıma ihtiyaç duymadan bir FM vericisine dönüştürerek radyo yayını yapabilirsiniz, radyo yayınını internete ve ağa verebilirsiniz.
  • Ağdaki veya internetteki bilgisayarlarınızda yer alan dosyaların yedeklenme senaryoları için kullanabilirsiniz. Örneğin ofisinizdeki verilerinizi evinizde bulunan Raspberry Pi’a (muhtemelen bağlı bir USB diske) yedekleyebilirsiniz veya tam tersini yapabilirsiniz. Yedekleme senaryolarınızı oluştururken dikkatsizlik yanında hırsızlık, su basması, yangın doğal afet ve donanımsal arıza gibi konuları da dikkate almalısınız.
  • Kendi Bitcoin düğümünüzü (node) oluşturarak Bitcoin ağının anti-merkeziyetçi yapısına destek vererek güçlendirebilirsiniz. Raspberry Pi üzerinde bir düğüm kurarak dijital cüzdanınızı burada tutabilirsiniz, böylece üçüncü parti cüzdan sağlayıcılarını kullanmanıza gerek kalmaz.

Raspberry Pi Vakfı

Raspberry Pi’ın lisans haklarının sahibi olan vakıf, dijital dünyanın imkânlarını tüm insanlara yaymayı amaç edinen İngiltere merkezli bir yardım kuruluşudur. Vakıf dijital dünyanın giderek artan sorunlarını anlayacak, onları şekillendirecek ve çözüm bulacak nesillerin geliştirilmesini amaçlamaktadır.

İnsanların öğrenmek, problem çözmek ve eğlenmek için kullandığı düşük maliyetli, yüksek performanslı bilgisayarlar sağlayan kuruluş, daha fazla kişinin bilgisayar ve dijital üretime erişmesine yardımcı olmak için erişim ve eğitim imkânları sağlamaktadır. İnsanların bilgisayar kullanımı hakkında bilgi edinmelerine ve bilgisayarlarla nasıl iş yapabileceklerine yardımcı olacak ücretsiz kaynaklar geliştirmekte ve diğer insanlara rehberlik edecek eğitimciler yetiştirmektedir.

Vakıf eğitime yönelik çalışmalarını yaparken bireysel desteklerin yanında, dünyanın önde gelen şirketleri ve kuruluşları olan Google, Arm, Microsoft, ESA (Europen Space Agency), Oracle, Intel, Samsung, Broadcom, Deloitte ve Symantec’den bağışlar almakta ve vakfın faaliyetleri özellikle İngiltere ve dünyanın önde gelen kişilerinden oluşan bir mütevelli heyeti tarafından denetlenmekte ve yönlendirilmektedir. [1]

2013’ün başlarında Raspberry Pi Vakfının organizasyonel yapısı iki kısma ayrılmıştır[2]. Bir kısmı eğitim ve yaygınlaştırma amaçlı sivil toplum amaçları ile ilgilenerek, Raspberry Pi ile yeni tanışacak insanlar için faaliyetler yürütmekte, diğer kısmı olan Raspberry Pi Pazarlama (LTD.) ise mühendislik ve satış faaliyetlerinden sorumludur. Satışlardan elde edilen gelir ise Raspberry Pi’ın yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi için kullanılmaktadır.

Vakfın Koruma Politikası

Raspberry Pi Vakfı, bir çocuğun, genç bir kişinin veya savunmasız bir yetişkinin hiçbir zaman kötüye kullanım yaşamaması gerektiğine inanmaktadır.

Tüm çocukların, gençlerin ve savunmasız yetişkinlerin refahını teşvik etme ve onları güvende tutma sorumluluğu olduğuna inanmakta ve onları koruyan uygulamaları takip etmeye kararlıdır. Bu uygulamalar, vakfın koruma politikasında ortaya konmuştur. Kaynak: https://www.raspberrypi.org/safeguarding/


[1] Raspberry Pi Destekçi Kuruluşlar – https://www.raspberrypi.org/about/supporters/

[2] Raspberry Pi Vakfı – https://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi_Foundation

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.