Raspberry Pi ile Diğer Bilgisayarları Uzaktan Başlatmak

Hemen hemen tüm modern ethernet ağ arabirimleri tarafından desteklenen bir özellik de ağ üzerinden uyandırmadır. Wake-on-LAN ya da WOL kısaltması ile anılan bu özellik ile aynı ağ üzerinde bulunan kapalı bilgisayarlar açılabilir. Bunun için ağ geneline magic packet (sihirli paket) adı verilen bir paket anons edilir. Bu anons paketinin içerisinde açılmak istenen bilgisayarın MAC adresi de vardır. WOL özelliği etkinleştirilmiş olan Ethernet arabirimi bu paketi aldığında tıpkı bilgisayarın güç düğmesine basılmış gibi bilgisayarı başlatır. Yani, Raspberry Pi’ı kullanarak yerel ağ üzerinden (aynı zamanda internet üzerinden), kapalı durumda olan bilgisayarlarınızı açabilirsiniz. Raspberry Pi’ın ethernet arabirimi USB Hub’ına bağlı olduğundan bu özelliği henüz desteklememektedir. Yani, bir Raspberry Pi bilgisayarını WOL işlevini kullanarak başlatamazsınız.

Sahip olduğunuz bilgisayarın ağ arabirim kartının WOL özelliğini destekleyip desteklemediğini donanım kılavuzundan veya aygıt özelliklerinden kontrol edebilir ve etkinleştirebilirsiniz. WOL’ın bir Windows bilgisayarında etkin olup olmadığını kontrol etmek için sırasıyla Aygıt yöneticisi->Ağ bağdaştırıcıları->İlgili Ağ Arabirim kartı seçeneğine sağ tıklatarak özellikler penceresini açın ve ardından Güç Yönetimi sekmesinden ağ üzerinden uyandırmanın etkin olup olmadığını kontrol edin, etkin değilse seçim kutusunu işaretleyin. Ayrıca yine, özellikler penceresinin Gelişmiş sekmesinde yer alan özelliklerden birisi olan Wake on Magic Packet’in etkin olup olmadığını kontrol edin, değilse etkinleştirin ve onaylayın.


Ağ bağdaştırıcısının Güç Yönetimi (a) ve Gelişmiş Özellikler (b) sekmeleri

Raspberry Pi üzerinde, diğer bilgisayarları başlatmak için kullanacağımız programın adı etherwake’dir. etherwake’i aşağıdaki gibi yükleyin.

ethetwake’in tüm seçeneklerini görmek için –u seçeneğini kullanabilirsiniz. Aşağıda basit bir kullanım yer alıyor. –i ile sihirli paketi göndermek için kullanılacak ağ arabirim kartının adı belirtilmiştir; ancak bu zorunlu değildir. DE:AD… ile başlayan sayılar ise başlatılmak istenilen bilgisayarın ağ aribirim kartının MAC, yani fiziksel adresidir. Bu adresi aygıtın özellikler seçeneğinden veya bir Windows makine kullanıyorsanız komut satırına yazacağınız ipconfig /all komutu ile görüntüleyebilirsiniz. Dikkat edin Linux notasyonunda MAC adresinin haneleri : (iki nokta üst üste) karakterleri ile ayrılır.

Windows WOL ile mi başlatılmış?

Bir Windows bilgisayarının hâlihazırda WOL ile uyandırılıp uyandırılmadığını veya daha önce kaç kez uyandırıldığını öğrenmek için Windows komut satırına aşağıdaki komutu yazabilirsiniz:

powercfg /lastwake

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.