ipcalc aracı ile IPv4 yapılandırmasını hesaplamak

Raspberry Pi’ı konumlandırdığımız ağ ortamında, onun ve diğer ağ cihazlarının doğru bir IP yapılandırmasına sahip olması hem ağın başarımı hem de güvenliği için önemlidir. Önceki başlıklarda yeri geldiğince bahsettiğimiz IP yapılandırması ayarlarından bazen hata yapabilmekteyiz. Örneğin yanlış hesapladığımız bir ağ maskesi ve dolayısı ile ağ adresi iki cihazın iletişim kurmasını engelleyebilir veya çok geniş tuttuğumuz bir adres aralığı yayın paketlerinin (broadcast) yüksek miktarda paket oluşturmasına neden olup ağı yavaşlatabilir.

Bu başlıkta, bir IPv4 IP yapılandırmasını otomatik olarak hesaplayan bir araç olan ipcalc’dan (IP calculater) bahsetmek istiyorum. ipcalc belirtilen bir IP adresi ve ağ maskesinin tanımlamış olduğu ağ yapılandırmasını hesaplayarak ekrana basan faydalı bir programdır. ipcalc aracını aşağıdaki gibi yükledikten sonra 192.168.0.1 adresi ve 255.255.255.0 maskesi için geçerli IPv4 yapılandırmasını inceleyelim.

Standart olarak 32bit uzunluğunda olan bir IP (v4) adresi düşünüldüğünde, yukarıdaki ekran çıktısı bize ağ maskemizin ilk 24 bitinin ağ adresi için, 8 bit’inin de ağ cihazlarına bir adres atamak için kullanıldığını söylemektedir. Router cihazlarına kural girerken (cisco) kullanılan wildcard da benzer şeyi söylemekte. Wildcard’ı netmask’ın (ağ maskesi) tümleyeni gibi düşünebilirsiniz. Wildcard’a göre 255 cihaz adreslenebileceği düşünülse de 0 ve 255 adresleri bir IP adresi olarak kullanılamayacağından, bu ağda toplam 254 bilgisayarın (hosts) var olabileceği Hosts/Net satırında gözükmektedir. HostMin ve HostMax aralığından da görülebileceği gibi ağ maskesi 24 bit uzunluğunda olan bir ağda en fazla 254 cihaz adreslenebilir. Buraya kadar sözünü ettiğimiz ağ yapılandırmasının bir özeti ya da kısa ifadesi ise Network satırından belirtilen 192.168.0.0/24 kısa gösterimi ile ifade edilmiştir.

255 ile biten ağ maskelerinin ve adres aralıklarının akıldan hesaplanması pek zor değildir. Fakat çok sayıda bilgisayar ve çok sayıda türdeki (erişim noktası, yazıcı, modem ve özel kullanım amaçlı cihazlar/bilgisayarlar) ağ cihazının bulunduğu ağ ortamlarında ağ adresinin daha verilmli kullanılması gerekir. Örneğin aksi bir tutumla 255.255.0.0 bir ağ maskesi tanımlayarak ağ ortamında 65534 tane cihazın adreslenebilmesini pratik olarak sağlayabilirsiniz; fakat bu durumda ağda broadcast (yayın) yoluyla yayınlanacak paketler 65534 farklı cihaza gönderileceğinden gereksiz bir ağ trafiği oluşmuş olur ve ağ sorunları baş gösterebilir. Bu durumda yapılması gereken ağın ihtiyacı kadar bilgisayarın adreslenebileceği bir ağ maskesi kullanmaktır. Örneğin aynı anda en fazla 10 cihazın bulunabileceği bir ağ ortamı için 4bit’lik wildcard yeterli olacaktır. 4bit’lik wildcard ile 2^4-2 = 14 bilgisayar adreslenebilir. Bu durumda ağ maskesi 32-4 = 28 olarak hesaplanır. ipcalc ile ağ yapılandırmasını hesaplattığımızda aşağıdaki sonuç çıkar:

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.