Positiv 20 baskı devre çıkartmak için kullanılan yöntemlerden birisine verilen ad. Positiv 20 (e harfi yok) ismi pozlama işleminde kullanılan ışığa hassas kimyasaldan geliyor. Basitçe anlatmak gerekirse bu teknik şöyle işliyor;
- Baskı devre şemasını PC ortamında çizdikten sonra aydıngere lazer çıktı alıyorsunuz.
- Aydıngeri daha önceden Positiv 20 ile boyayıp kuruttuğunuz plaketin üzerine düzgünce geriyorsunuz
- Daha sonra bu aydıngeri, karanlık bir odada ışığın altına koyup orada birkaç dakika bekletiyorsunuz.
- Sonuçta ışık görmeyen yerler plaketin üzerinde belirgin hale geliyor.
- Daha sonra ışık gören yerlerdeki Positiv 20’den kurtulmak için derişik bir NaOH (Sodyum Hidro Oksit) çözeltisi içine atıyorsunuz.
- En sonunda elinizde aydıngerdeki çizimin plaketin üzerine yansımış bir hali kalıyor, şimdi bunu asite atabilirsiniz.
- Tabiki bu işlemlerin Positive 20 ile olan kısımlarını karanlık ortamda (ya da sarı loş ışıklı ortamda) yapmalısınız malum Positiv 20 ışığa hassas bir kimyasal.
Bu işlem aslında kolay olmasına rağmen biraz deneyim gerektiriyor. Sizi nerelerde ne gibi sorunlar yaşayacağınızı ve nasıl aşacağınız hakkında da bilgilendirmek istiyorum.
Positiv 20 ile yaşayacağınız olası sorunlar ve çözümleri;
Sorun: Çizim plakete ters yansıdı.
Çözüm: Aydıngeri ters çevirerek tekrar deneyin.
Sorun: Plaketin bazı yerleri gayet net iken bazı yerleri bulanık.
Çözüm: Aygınger ile plaket arasında boşluk kalmış, aygıngeri olabildiğince gergin tutturmaya çalışın ve aşağıdaki video’yu izleyin.
Sorun: Pozlandırmama rağmen yollar oluşmuyor.
Çözüm: Positiv 20 ‘nin SKT’si çok geçmiş olabilir. Siz farkında olmadan yollar ışık almış olabilir. Ya çok uzun pozlandırmışsınızdır ya da yeterinden çok az. Ben florosan ışık kaynağım altında 10dk kadar pozlandırıyorum. Kullandığım Positiv 20’nin SKT’si 14 ay geçmesine rağmen sonuç aldım.
Sorun: NaOH çözeltisi Positiv 20 ‘yi çözmüyor.
Çözüm: Çözelti yeterince doymuş olmayabilir. 100gr suya karşı 1gr NaOH koymak yeterli oluyor. Fazla koyarsanız silinmemesi gereken yollar silinir. Az koyarsanız hiçbir etki görmezsiniz.
Sorun: NaOH ile çözerken yolların bazı yerlerinde olmaması gereken yuvarlak şekilli çözülmeler oluyor.
Çözüm: Suyun içerisinde tam olarak erimemiş NaOH tuzu kalmıştır. Tamamen erimesi için 5-10 dk karıştırın, bekleyin ve tekrar karıştırın.
Sorun: NaOH ile çözerken plaketin bir kısmı çok zor çözülüyor veya hiç çözülmüyor.
Çözüm: Positiv 20 ile boyarken her yere eşit miktarda dağıtmamış olabilirsiniz. Veya aşırı miktarda sıkarak çok kalın bir Positiv 20 tabakası oluşturmuş olabilirsiniz. Olabildiğince homojen ve ince bir Positiv 20 tabakası oluşturmaya çalışın. Bu yaptıkça kazanılacak bir yetenek. Sıktıktan sonra plaketi eğimli olarak kurumaya bırakın böylece daha ince ve homojen bir tabaka elde edersiniz. Aşağıdaki fotografı inceleyin.
Bu videoda özellikle iki yüzlü plaketlet için uygulanan yöntem izlenmeye değer. Fotograf çerçevesi kullanılıyor, görünüşe göre gayet de güzel oluyor.
Faydalı olabilecek internet siteleri:
http://www.antrak.org.tr/gazete/042002/alpery.htm
http://www.positiv20.com/positiv20nasilkullanilir.pdf