Kali Linux Kurulumu

Kali Linux, güvenlik araştırmacılarının ve hacker’ların ilk tercih ettiği dağıtımdır. Daha önce BackTrack adıyla biline dağıtım günümüzde sürekli güncellenmekte olan Kali ismi ile yoluna devam etmektedir. Kali’yi diğer Linux dağıtımlarından ayıran en belirgin özelliği, üzerinde beraberinde gelen sızma araçlarıdır (bilgi toplama araçları, istismar araçları, şifre saldırı araçları, yanıltma araçları, kablosuz ağ saldırı araçları, donanım kırıcılar, tersine mühendislik araçları vb.). Sızma araçları, bilgisayar sistemlerine sızarak güvenliğini sınamak amacıyla kullanılırlar. Kali, içerisinde kendini kanıtlamış en başarılı ve popüler sızma ve tarama araçları ile beraber gelir. Söz konusu Raspberry Pi gibi ufak bir donanım olduğunda bu özellik Kali’ye yüksek bir taşınabilirlik ve gizlenebilme özelliği sağlar. Araçların çoğu Rasberry Pi üzerinde başarıyla çalışırken bazıları donanım kaynaklarının sınırlılığına (CPU hızı ve mimarisi) bağlı olarak düşük başarımda çalışabilir.

Raspberry Pi’a Kali’yi kurmak için öncelikle kullanacağınız Raspberry Pi bilgisayarının sürümüne uygun dağıtımın imaj dosyasını sitesinden indirin. Bu kitap yazıldığı sırada kali.org sitesinin Download sayfası, kullanıcıyı Offencive Security şirketinin indirme sayfasına yönlendirmekteydi. İndirmeniz gereken Kali armf kalıp dosyası, Offencive Securiy firması tarafından hazırlanmıştır(Adres: www.offensive-security.com/kali-linux-arm-images/).

Kalıp dosyasını indirdikten sonraki uygulayacağınız işlemler kitabın “Monitörsüz (headless) Kurulum” başlığında anlatılan talimatlar ile aynıdır.

Bilgi: Kali Linux’un varsayılan kullanıcı adı “root”, parolası ise “toor” ’dur (tırnaklar hariç).

Kali’nin Squeeze (Debian 6.0) dağıtımında;  IP yapılandırması DHCP üzerinden tahsis edilir ve grafik ortamda elle yapılandırmaya izin vermez. Bu gibi yönetilebilir ağ bağlantısı kipinin devre dışı olduğu (managed=false) durumlarda; Kali,/etc/interfaces dosyasında tanımlanan arabirimleri grafik ortamda yapılandıramaz (yönetilemez(unmanaged) ağ yapılandırma kipi). Ağ bağlantılarının yönetilebilir/yönetilemez kip ayarı, /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf dosyasında tanımlanır.


Kali Linux’ta yönetilemez kipteki ağ arabirimleri

Ağ arabirimlerinin IP ayarlarını, Kali’nin masaüstü ortamında, Network Manager (Ağ Yöneticisi) aracını kullanarak kolayca yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle Kali’nin Ağ Yöneticisini unmanaged (yönetilemez) kipten managed (yönetilebilir) kipe geçirmek gerekir. NetworkManager.conf dosyasındaki false olan managed değerini true olarak değiştirdikten sonra ağ yönetim servisini yeniden başlatalım:

Bu işlemden sonra grafik masaüstü ortamında Network Manager aracını kullanarak ağ arabirimlerini yönetebilirsiniz.

Kali kalıbını, SD karta yazdırıp Raspberry Pi’ı başlattıktan sonra sadece temel araçların yüklü olduğunu göreceksiniz. Dağıtımı güncelleyip tüm araçları otomatik olarak yüklemek için aşağıdaki komutları uygulayın:

Kali’nin klavye ayarlarını yapmak için; Application menüsünden Settings menü kategorisi altındaki Keyboard seçeneğine tıklatın. Açılan penceredeki Layout sekmesinde yer alan Keyboard layout grubundan ingilizce klavyeyi delete düğmesine tıklatarak silin ve Add düğmesi ile açılan listeden Turkish (international) seçeneğini seçin.

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.