Visual Mikroişlemci Simülatörü, Teknik Eğitim Fakültelerinin Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Bölümlerinde okutulmakta olan Mikroişlemciler dersinin laboratuvar uygulamalarını karşılamak amacıyla hazırlanmıştır. Laboratuvar uygulamaları için eldeki elektromekanik deney setleri, sınıfların kalabalık olması, zaman ve mekanın uygun olmayışı, daha fazla temin edilmesi durumunda ekonomik olmaması ve bakım-onarım gerektirdiğinden günümüzde uygun olmamaktadır. Bilgisayar kaynakları ve çoklu-ortam araçlarındaki gelişimler, pahalı ve hantal sistemler yerine kişi ve kuruluşları sanal öğretim araçlarına yöneltmiştir. Elektromekanik deney setlerine göre oldukça düşük maliyetli olan bu simülatör okulların beklediği ihtiyacı karşılamaktadır. Bilgisayar olan her ortamda çalışan bu program, öğrencilerin her yerde program yazabilmelerini veya ödevlerini yapabilmelerini sağlamaktadır. Gerektiğinde yardım için internet ortamından yardım alabilmek ve ilgili forum’lara katılabilmek imkanına sahiptir.
Elektromekanik deney setlerinde verinin nasıl bir yol takip ettiği, denetim sinyallerinin birimleri nasıl tetiklediği görülememektedir. Yazılan programların tekrar tekrar denenebilmesinde ve programın derlenmesinde pek çok sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bir dönem bilgisayar 3. sınıflara uygulanmasının sonucunda, öğrencilerin mikroişlemci simülatörünü elektromekanik deney setlerine göre daha kolay öğretebilir ve ilgi çekici olduğu kanaatine varılmıştır.
Bünyesinde Editör, Assembler, Debugger, Animatör ve Sanal Uygulama modülleri bulunduran Visual Mikroişlemci Simülatörü, grafik ve görsel ortamda her türlü ihtiyacı karşılayacak biçimde tasarlanmıştır. Başka hiçbir simülatörde bulunmayan animatörde (hata ayıklayıcı dahil), sisteme bellek ve G/Ç birimleri de dahil edildiğinden bir mikrodenetleyici veya PIC ya da tam anlamıyla bir mikrobilgisayar sistemini taklit etmektedir.
Kaynak: http://www.pcsistem.net/visual/index.htm
