Ses cihazlarını ayarlamak ve sınamak

Sisteme bağlı bulunan mikrofonların hassasiyet (gain) ve hoparlörlerin ses şiddeti ayarlarını yapmak için alsamixer adındaki araç kullanılır. Araç aşağıdaki gibi capture seçeneği ile çalıştırıldığında, capture yapacak cihazlar için hassasiyet ayarlanabilir. Birden fazla cihaz varsa Tab ve F6 tuşları ile istenilen aygıt ve ayar seçilebilir.

Alsamixer çalıştığında USB mikrofonun ses duyarlılığını ayarlayabileceğimiz bir arabirim görüntülenir. Yukarı aşağı ok tuşlarını kullanarak hassasiyet düzeyini ayarlayabilir veya eğer mikrofon destekliyorsa auto-gain özelliğini seçebilirsiniz. Bu özellik sayesinde mikrofonun ses duyarlılığı ortamdaki ses şiddetine göre otomatik olarak ayarlanacaktır. Ses şiddeti dB (desibel) birimi ile ölçülür, daha küçük negatif değerler ses şiddetinin ya da hassasiyetinin düşük olduğunu, pozitif değerler ise yüksek olduğunu ifade eder. Aşağıda alsamixer’in kullanıcı arabirimi görülüyor.

Grafik ortamda Alsamixer ekran görüntüsü

Eğer alsamixer arayüzünün sol üst kısmında yer alan Item satırında, cihaz mute yani sessiz olarak ayarlı ise; sesi kapatılmış demektir, klavyeden M tuşuna basarak cihazı tekrar etkinleştirebilirsiniz.

Eğer Raspberry Pi’a birden fazla ses çıkış aygıtı bağlı ise bu aygıtlardan hangisini öncelikli ya da varsayılan ses çıkış aygıtı olduğunu ayarlamak gerekir. Bunun için raspi-config aracından faydalanabilirsiniz. Aracı çalıştırdıktan sonra System Options altındaki Sound seçeneğine giderek varsayılan çıkış aygıtını seçin.

Ses ayarlarını yaptıktan sonra hoparlörlerinizi test etmek isterseniz, bu iş için hazırlanmış bir araç olan speaker-test birçok özelliğe sahiptir. Aşağıdaki komut varsayılan ses çıkış aygıtında white-noise adı verilen sınama sesinin sürekli olarak yürütülmesini sağlar. Aracın çalışmasını sonlandırmak için Ctrl+C tuş bileşimini kullanabilirsiniz.

-t seçeneğine wav, pink ve sine gibi argümanlar vererek farklı sınama sesleri çalınmasını sağlayabilirsiniz. speaker-test aracının tüm seçenekleri için man komutu ile yardım sayfasını görüntüleyebilirsiniz.

Önemli: alsamixer ile yapılan tüm ayarların kaydedilmesi gerekir. Aksi takdirde Raspberry Pi bilgisayarını yeniden başlattığınızda ayarlar eski değerlerine geri döner. Ayarların her bir ALSA cihazı için ayrı ayrı kaydedilmesi gerekir. Aşağıda sırasıyla 0 ve 1 numaralı kartların ayarlarını kalıcı hale getirmek alsactl aracının kullanımına örnek verilmiştir:

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.