NodeRed Çalışma Alanı ve Akış Editörü

Node-RED geliştirme ortamının ekran tasarımı 4 bölümden oluşur. Bunlar node paleti (1), başlık (2), kenar çubuğu (3) ve çalışma alanıdır (4). Başlık Deploy düğmesi, ana menü ve eğer etkinleştirilmişse kullanıcı menüsünden oluşur. Ekranın solunda yer alan palet çeşitli kategoriler altına dağıtılmış şekilde akışlarda kullanılabilecek node’ları bulundurur. Orta kısım ise çalışma alanıdır, akışlar burada oluşturulur. Kenar çubuğu ise çok amaçlı bir kullanıma sahiptir, Node-RED’in ve akışların yapılandırma seçenekleri ve yardım dokümanları burada görüntülenir. Aşağıdaki görsel, tarif edilen yerleşimi göstermektedir.

Node-RED ortamını ve özelliklerini tanımak açısından arabirimin önemli kısımları numaralandırılmıştır. Numaralandırılan kısımların görevleri aşağıdaki gibidir:

  1. Palet: Node-RED’in kendi dâhili (core) ve başkalarının katkısı yoluyla (contrib) oluşturulan node’ları bu kısımda yer alır. Node’lar kullanım amaçlarına göre gruplandırılmıştır.
  2. Başlık çubuğu: Deploy seçenekleri ve ana menü burada yer alır. Eğer kullanıcı giriş kontrolü etkinleştirilmişse kullanıcı simgesi de burada görüntülenir. Deploy düğmesi altında 4 seçenek bulunur. Bunlardan Full seçeneği çalışma alanındaki tüm akışları icraya koyar. Modified Flows, sadece üzerinde değişiklik yapılmış node’ları içeren akışları icraya, Modified Nodes, sadece değişiklik yapılmış node’ları icraya koyar. Restart Flows, hâlihazırda çalışmakta olan akışları yeniden başlatır.
    • Kenar çubuğu: Sekmelerle ayrılmış olarak Node Information, Debug messages, Dashboard, Configuration Nodes ve Context panellerini bulundurur.
      a. Node Information: Çalışma alanında seçili olan node hakkında bilgiler sunar. Bunlar içerisinde Node’un Node-RED akışları içerisindeki tekil adı/id’si tipi, hakkında bir açıklama ve minik bir yardım dokümanı yer alır.
      b. Debug messages: Akışlarda kullanılan debug node’larının çıktılarını ve bazı çalışma zamanı bilgilerini görüntüler.
      c. Dashboard: Bu panel eğer dashboard Node’unu yüklemişseniz görünür olacaktır. Panel ile dashboard da yer alan bileşenlerin görsel özellikleri ve ekrandaki yerleşim yerleri ve boyutları ayarlanır.
      d. Configuration Nodes: Akışlarda kullanılan bazı node’ların görevi, yerine getirilecek işle ilgili bir başlangıç yapılandırması ve ayarı sağlamaktır. Bu panelde yapılandırma amacıyla kullanılan node’lar listelenir. Panelin üst kısmındaki anahtar kullanılarak projede kullanımda olmayan yapılandırma node’ları filtrelenebilir. Bir node’un yapılandırma seçeneklerini görüntülemek için üzerine çift tıklatabilirsiniz.
      e. Context: Node-RED, akışlar arasında veri paylaşımı için context’leri kullanır. Bu panelde Node-RED içinde kullanılan context’ler ve içerikleri görüntülenir.
  3. Çalışma alanı: Akışlar bu alan içerisinde oluşturulur. Çalışma alanı node’ların hizalanması için kutucuklar ile bölünerek ızgara (grid) yapısında gösterilir. Izgara istenirse Ana menü>Settings->View yolu takip edilerek sıkılaştırılabilir, gizlenebilir veya node’ların ızgaralara otomatik hizalanması (snap) devre dışı bırakılabilir. Çalışma alanının sağ altındaki simgeler çalışma alanının belli bir konumunu görüntülemeyi veya yakınlaştırıp uzaklaştırmayı sağlarlar.
  4. Akış Sekmeleri: Akışlar node’lar kullanılarak oluşturulan algoritmik süreçlerdir. Tüm görevler akışlar yardımıyla gerçekleştirilir. Node-RED içinde akışları oluşturmak, görüntülemek ve düzenlemek için akış sekmeleri kullanılır. Bir akış başlığına çift tıklanarak açılan özellikler panelinden akışın adı ve açıklaması değiştirilebilir veya akış tamamen silinebilir. Akışın kalıcı olarak silinebilmesi için mevcut projenin Deploy edilmesi gerekir.
  5. Akış: Node’ların giriş ve çıkışları kablo (wire) ile bağlanarak algoritmik süreçler tanımlar.
  6. Yeni akış ekle: Bu düğmeye tıklatılarak yeni akış çalışma sayfaları eklenebilir.
  7. Inject Node: Bir akışa belirli zaman aralıklarıyla mesaj göndermek ya da mesaj (msg) enjekte etmek için kullanılır. Akışın geliştirilmesi sırasında mesajlar göndermek üzere denemeler yapmak ve bir akışı manuel (elle) olarak başlatmak için kullanır.
  8. Inject Node Düğmesi: Inject node bu butona tıklatıldığında tetiklenir.
  9. Debug Node: Debug panelinde hata ayıklama mesajlarının görüntülenmesini sağlar. Debug paneli, debug node’un gönderdiği mesajın (msg) detaylı bir görünüşünü sağlayarak gelen iletiyi rahatça inceleyebilmeyi mümkün kılar. Panelde görüntülenen her iletinin başlığında iletinin gelme zamanı ve geldiği kaynak node’un kimliği (id) yer alır. Bu kimliğe tıklatarak node’un çalışma alanında aydınlatılarak gösterilmesini sağlayabilirsiniz.
  10. Modified Indicator: Bu işaret (mavi renkli daire) en son Deploy’dan sonra node’un kullanıcı tarafından değiştirildiğini belli eder ve akışın veya node’un Deploy edilmemiş olduğu anlaşılır.
  11. Debug output: Düğümün sağında yer alan düğme debug node’un çıkışını etkinleştirir ya da devre dışı bırakılır. Devre dışı bırakılırsa debug node çalışır; fakat debug paneline çıktı vermez. Kullanılmayan debug node’ları tamamen silmeniz önerilir.

Alt Akışlar (Sub Flows)

Mevcut bir akış alt akışlara bölünerek sadeleştirilebilir ve anlaşılırlığı arttırılabilir. Alt akış kullanmanın diğer nedeni de çalışma alanına sığmayan uzun akışları kısaltmaktır. Çalışma alanının boyutu oldukça büyüktür; fakat bu boyut uzun akışlar için bazen yeterli olmayabilir. Bir akıştan alt akış oluşturabilmek için giriş ve çıkış node’larının sadece birer bağlantıya sahip olması gerekir. Bir akıştan alt akış oluşturmak için, akışın bir kısmını seçin ve ana menüden Subflows>Selection to subflow yolunu takip edin. Bu durumda alt akışın bağlantısı korunarak farklı bir sekmeye taşınır ve palette subflows kategorisine eklenir. Dilerseniz benzer işlemi bağımsız bir alt-akış tanımlamak için de yapabilirsiniz. Bu durumda aynı menünün Create Subflow seçeneğini kullanmanız gerekir. Her iki menü seçeneği ile de akışı düzenleyebileceğiniz bir çalışma alanı açılır. Yeni oluşturduğunuz bir alt akış sadece 1 girişe ve istenildiği kadar çıkışa sahip olabilir. Bir girişli ve üç çıkışlı bir alt akışın görünüşü aşağıda yer alıyor:

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.