Firmware Yükleyerek “Yazma Korumalı Flash Belleği” Tamir Edebilirsiniz

Daha önce burada flash bellek ortamlarından fiziksel olarak veri kurtarmanın nasıl yapılabileceği hakkında notlar paylaşmıştım.

Şimdi de yazma korumalı bir flash belleğin nasıl düzeltilebileceği hakkında kesin çözüm olabilecek bir yöntemden bahsetmek istiyorum. Benzer sorunla ilgili internette çeşitli tavsiyeler bulmak mümkün. Bu tavsiyelerin çoğunluğu diski işletim sistemi veya 3. parti programlarla biçimlendirmek üzerine.

Bildiğiniz gibi USB flash bellekler bellek çipi ve MCU (mikrokontrolör) olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. MCU’da USB protokolünü çözümleyen ve bellek hücreleri adresleyen bir program çalışıyor. Belleği bilgisayara takdığınızda 5v besleme ile ilk olarak bu MCU’da yüklü olan bu program çalışıyor ve PC ile bellek arasında bir arabirim görevi yapıyor. Bu program bellek çipinin fiziksel özellikleri ileveri yapısı hakkında yapılandırma verilerini de barındırmakta. İşte bu yapılandırma verileri hasar aldığında disk salt okunur duruma veya format atılamaz duruma geliyor bazen de veriler tamamen ulaşılmaz oluyor.

inside_usb_big

Geçenlerde bir öğrencimin (Mert) flash belleğinin başına da aynı sorun geldi. Peki ne yapmak lazım?

disk_yazma_korumali

MCU’nun yazılımını (firmware) yeniden yüklemek sorunu çözüyor. Böyle bir durumda öncelikle flash belleğin içi açılarak MCU’nun model numarasına bakarak google, veya flashboot.ru ve usdev.ru gibi sitelerden ilgili firmware ve yazma programını araştırmak gerekiyor. Piyasada çok tercih edilen (Sandisk hariç) flash belleklerden birisine sahipseniz ilgili firmware’i bulma ihtimaliniz yüksek. Keza bu örnekte de böyle oldu. Sandisk markasının kendi ürünleri ile ilgili firmware ve yazma programlarını pek paylaşmadığını farkettim. MCU’nun üreticisini ve çip modeli hakkında bilgi edinmek için ChipGenius ve Phison GetInfo gibi programlardan da faydalanabilirsiniz.

20161216_110627
20161216_110835

Üstte resmi görebileceğiniz MCU, ALCOR firmasının üretimi olan flash belleklerde çokça kullanılan bir çip. Google üzerinden yapacağınız araştırma ile kolayca ALCOR firmware’ine ulaşabilirsiniz. Yazılımın en son sürümünü indirmeye dikkat edin. Düşük versiyonlu programla yaptığım denemede flash bellek olduğundan daha düşük boyutlu bir dosya sistemine dönüştü. ALCOR MP programının kullanımı oldukça basit. Program sürücüyü tanıdıktan sonra Start düğmesine tıklamanız yeterli. İlgili yapılandırma ve firmware (öz yazılım) otomatik olarak yüklenecek ve flash bellek kullanılabilir hale gelecektir.

alcormp

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

“Firmware Yükleyerek “Yazma Korumalı Flash Belleği” Tamir Edebilirsiniz” için 7 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.