Hızlandırılmış video (timelapse) kaydetmek

Kamera modülünü kullanarak fotoğraf çekmek için kullanılan aracın adı raspistill’dir. Aracı aşağıdaki gibi çalıştırarak tüm seçeneklerini ve açıklamalarını listeletebilirsiniz:

Basitçe bir fotoğraf çekme denemesi yapmak için -o (output) seçeneğine bir dosya adı belirtebilirsiniz.

Yukarıdaki komut, grafik masaüstünde bir kamera ön izleme penceresi açarak görüntüyü 5 sn. boyunca ekranda tutar ve sürenin sonunda bir kare fotoğraf çekerek diske foto1.jpg adıyla kaydeder. Kamera ön izleme penceresinin ekranda kalma süresi -t (timeout) seçeneği ile ms cinsinden ayarlanabilir. Süre olarak 0 verilirse ön izleme süresiz olarak ekranda görüntülenir. Kameranın resim kaydını gerçekleştirebileceği minimum süre 30ms’dir. Eğer kamera ön izleme penceresinin ekranda görüntülenmeden anında fotoğraf çekilmesini istiyorsanız -t ve -n (nopreview) seçeneklerini birlikte aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz:

Raspistill aracına -v seçeneğini vererek çekilen resim ve aracın çalışması hakkında detaylı bilgiler görüntületebilirsiniz. -op seçeneği ile ön izleme penceresinin şeffaflığı 0-255 arasında ayarlanabilir. -e seçeneği ile resmin kayıt biçimi jpg, bmp, gif ve png biçimlerinden birisi olarak ayarlanabilir:

Raspistill aracı ile çekilen fotoğrafların dosya adına tarih bilgisini eklemek için date aracının çıktısını aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz:

Fotoğrafın çözünürlüğünü ve kalitesini ayarlamak

Raspistill aracının sahip olduğu -w,-h ve -q seçenekleriyle çekilen fotoğrafların sırasıyla genişlik (width), yükseklik (height) ve kalite (quality) değerleri belirlenebilir. Kalite değeri 0 ile 100 arasında bir değer verilebilir. 100 en yüksek kaliteyi ifade eder ve buna bağlı olarak dosya boyutu artar.Aşağıdaki örneklerde 640×480 ebatlarında, 4 farklı çözünürlükte kaydedilen resim karelerinin dosya boyutları karşılaştırılmıştır:

Fotoğraf çekim seçenekerini ayarlamak

raspistill ile çekilen fotoğrafların dikeyde ve yatayda aynalanması için sırasıyla -vf (vertical flip) ve -hf (horizontal flip) seçenekleri kullanılır.

Fotoğrafın enstantanesini ayarlamak için -ss (shutter speed) seçeneği kullanılabilir. Analog fotoğraf makinelerine benzetecek olursak -ss seçeneği; filmin ne kadar süre pozlanacağını ya da perdenin ne kadar süre açık kalacağını mikrosaniye cinsinden ayarlar. Böylece karanlık ortamlarda veya aşırı ışıklı ortamlarda fotoğraf çekmek mümkün olabilir.

Yukarıdaki ilk örnekte pozlama süresi düşük tutulmuş, böylece yoğun ışık altında aşırı parlak fotoğraf elde edilmesinin önüne geçilmiştir. Loş ortamda çekilen diğer fotoğrafta ise perdenin açık kalma süresi artırılarak (fotoğrafçılık terminolojisi açısından enstantane düşürülmüştür) resim sensörününe daha uzun süre ışık düşürülmesi sağlanmıştır. Bu iki enstantane örneğinin diğer farkı ise, yüksek shutter değerlerinde hareketli objeler net yakalanabilirken, düşük shutter değerlerinde hareketli nesneler bulanık çıkacaktır. Bu nedenle düşük shutter değeri hareketsiz nesneler için düşünülmelidir.
raspistill aracının çekilen fotoğrafın ışık şartlarını ayarlamak için shutter dışında, ISO, wb (White balance) ve ex (exposure) gibi seçenekleri de vardır. Diğer seçenekleri görüntülemek için raspistill aracını seçeneksiz olarak çalıştırabilirsiniz.

EXIF bilgisi eklemek

Çekilen fotoğrafların içerisine tarih, çekildiği yer/koordinat, çeken kişi ve çekim ayarları (iso, diyafram, enstantane) gibi birçok bilgiyi de kaydetmek mümkündür. EXIF (Exchangeable Image File) meta bilgileri adı verilen bu bilgiler resim ya da ses dosyası içerisinde özel bir alana kaydedilir ve diğer programlar tarafından okunarak resim hakkında detaylı bilgiler elde edilmesini sağlar. Günümüz fotoğraf makineleri ve akıllı telefonları, kaydettikleri resim dosyaları içerisine bu bilgileri de eklemektedirler. Standart olmuş exif meta etiketlerinin bir listesi için wikipedia sayfasına göz atabilirsiniz . raspistill aracının çektiği resim karelerine exif bilgisi eklemek için -x ya da –exif seçeneklerini aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz:

Standart EXIF etiketlerinin yanında üreticiye özel alt etiketlerin tanımlanabilmesi için MakerNote adında özel bir etiket yer alır. Her üretici bu etiket veri alanı altında kendi etiketlerini tanımlayabilir.
Hâlihazırdaki bir resim dosyasının EXIF bilgilerini görüntülemek için imagemagick paketi ile gelen identify isimli aracı kullanabilirsiniz. identify aracının –verbose (ayrıntılı) seçeneği resim hakkında oldukça fazla bilgi görüntüler.

Sadece exif etiketlerini görüntülemek için ise grep aracını kullanabilirsiniz:

EXIF Etiketleri ile Çalınan Makineleri Bulmak

Exif bilgileri çalınan fotoğraf makinelerini bulmak için de kullanışlı olabilir. İnternet ortamında paylaşıma sunulmuş olan (blog, sosyal medya vb.) fotoğrafların EXIF etiketlerinde arama yapan birçok çevrim içi hizmet vardır .
Eğer fotoğraf makinenizin üretici ve seri numarası gibi bilgilerini biliyorsanız bu servisleri kullanarak arama yapabilirsiniz. Eşleşme gerçekleştiği takdirde; arama sonuçlarını kullanarak fotoğraf makinenizi kullanan kişi hakkında şikayetde bulunmanız mümkün olabilir.

Hızlandırılmış video (timelapse) kaydetmek

raspistill aracını hızlandırılmış görüntüler oluşturmak için de görüntüleyebilirsiniz. -tl (timelapse) seçeneği kaç ms aralıklarla fotoğraf çekileceğini tanımlar. Dosya adında kullanılan %04d ifadesi ise her resim karesine 0000’dan başlayarak 9999’a kadar 4 basamaklı bir sıra numarası vermek için kullanılır. Kareler arasındaki bekleme süresi (-tl) yeterince yüksek verilmezse çekilen fotoğraflar işlenemeyeceğinden (kameradan görüntü verisinin okunması ve dosya biçimi dönüşümünün yapılması) atlanan resim kareleri olabilir. Ayrıca -t ile belirtilen süre içerisinde çokça resim kaydı yapılacağından birçok dosya oluşur. Öncelikle bu dosyaların kaydedilmesi için ayrı bir dizin oluşturalım (örn.:hizli1) ve içine girerek raspistill aracının aşağıdaki gibi çalıştıralım:

hizli1 dizinini listeletirseniz içerisinde çok sayıda görüntü karesi olduğunu görürsünüz. Şimdi bu resim karelerini birleştirerek hızlandırılmış video’ların nasıl oluşturulacağına bakalım. Öncelikle meşhur FFmpeg video dönüştürücüsünden çatallanan (fork) bir proje olan avconv aracını yükleyelim. avconv video biçimleri arasında dönüştürme, video kalitesi ve boyutunu ayarlama, yönünü değiştirme, aynalama ve video’dan ses verisini ayıklama gibi görevleri yerine getirebilen kullanışlı bir araçtır. Şimdi, bu aracı kullanarak belli zaman aralıkları ile kaydettiğimiz fotoğraflardan bir video oluşturalım. Önce aracı kuralım:

Video oluşturmadan önce kaydedilen resim karelerinin dosya adlarının ardışık gitmediğini, arada atlanan karelerin olduğunu görebilirsiniz. Bu durumu düzeltmek için aşağıdaki betiği çalıştırarak hizli1 dizini içindeki tüm resim karelerinin ardışık bir dosya adına sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Dosya isimlerini düzenleyip avconv aracını kurduktan sonra aşağıdaki komutu vererek ilk hızlandırılmış (timelapse) video’muzu oluşturalım:

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.