CAT5 Kabloya RJ45 Konnektör Bağlantısı Yapmak

Cat5 Kablo Bağlantı Renk Sıralaması genelde herkesin sık sık kullandığı ama ara ara unuttuğu bir sıralamadır. Aşağıda Normal ve Cross Bağlantı için renk sıralamaları yer almaktadır. Sıralamalar da göreceğiniz gibi kablonun içerisindeki 4 çift telin tamamı kullanılmıştır. 10/100/1000 Mbit lik bağlantılar için bu sıralamaları kullanabilirsiniz. 100 Mbit lik bağlantılar için 2 çift yeterli olsa da diğer 2 çift şaseleme için faydalı olur (Komşu telin üzerinden akan yüksek frekanslı sinyalin diğer komşu telde oluşturduğu indüksiyon sinyali, uçtaki aygıtın şasesine aktarılarak yok edilir). 1Gbit bağlantı yapılacaksa CAT6 gibi daha verimli bir kablo kullanmanızı tavsiye ederim. Eğer imkanınız varsa tüm hızlar için CAT6 kullanmaya çalışın. CAT6 dış ortamdan daha iyi yalıtılmış bir yapıda ve CAT5’e göre biraz daha maliyetllidir. Normal bağlantı şeklinde mesafe olarak en fazla 100metre kabul edilmekte iken bu rakam 150metreye kadar çıkabilmekte fakat bu durumda hız düşmektedir. (Kablonun seyahat ettiği fiziksel ortamın durumuna göre 30-40MBit ler seviyesine kadar düşebilmektedir. Sayfaının sonundaki bilinmesi gereken önemli noktalar başlıklı bölümü de okumanızı tavsiye ediyorum.

Normal Bağlantı: Farklı türde aygıtların bağlantısını yapmak için kullanılır. Farklı tür aygılar konusunu biraz açmak gerekirse; örneğin bilgisayar ile switch, bilgisayar ile hub veya bilgisayar ile modem arasında kuracağınız bağlantılar için normal bağlantı kullanılır.

Çapraz Bağlantı (Cross Bağlantı): Cross Bağlantı aynı türdeki aygılar arasında bağlantı kurmak için kullanılır. Örneğin iki bilgisayarı switch/hub kullanmadan bağlamak için veya iki switch arasında bağlantı kurmak için kullanılır. (Not: iki hub’ı bağlamak gerektiğinde kabloyu hub’ın uplink olarak işaretlenmiş port’una takmaya dikkat edin)

Bu kablo sıralaması RJ45 konnektörün çentiği aşağıya bakacak şekilde tutulurken, üstten bakıldığında soldan sağa doğru gidiş sırasına göre verilmiştir.

Bilinmesi Gereken Bazı Önemli Noktalar: Bazilarimizin aklina normal bağlantıda neden kablonun her iki ucunda da ayni renk siralamasi kullanildigi halde belli bir renk siralamasinin tavsiye edildigi gelebilir. Bu tavsiye ortak bir siralama belirlemekten cok sinyal iletiminin performansı içindir.

Cogu zaman kendi belirledigimiz renk siralamalari da is gorur ama bazen istisnalar da yasariz. Bu istisnalar en cok kablo mesafesinin uzadigi durumlarda gerceklesir. Hangi siralamanin kullanilacagi kablonun turune (567A ve 567B) gore belirlenir ve uyulmasi hic de luks degildir. Kablonun hangi standarta uretildigi genellikle uzerinde yazilidir.
Ust duzey performans saglamanin gerektirdigi renk siralamasi ile standardinda yaptiginiz is karsiliginda da standardinda sonuc alirsiniz.

Teknik olarak aciklamak gerekirse hepimizin fizik derslerinden hatirlayacagi iki konuyu tekrar etmek gerekir:Birincisi bir iletkenin etrafinda degisken bir manyetik alan (surekli degisen veri sinyalleri) olusturusaniz iletkende bir elektrik akimi olusmasini saglarsiniz (Manyetik induksiyon. Jeneratorlerin elektrik uretme prensibi).
Diger kural da birinci kuralin tam tersi olan, yani elektrik gecen her iletkenin etrafinda manyetik alanin olustugudur.

Cat5/6 kablolardaki 8 iletkenin 4 u sinyal gondermek, (Tx) 4 du de sinyal almak (Rx) icin kullanilir. Kablodaki her cift ozeldir ve birbirine dolanmistir. Ayrica her cift de birbirine yapacagi manyetik induksiyon en az olacak sekilde ozel bir sirada tekrar birbirine dolanmistir. Rx ve Tx iletkenlerinin birbirine en az etkiyi yaptigi siralama bicimi kablo turune gore sozu gecen iki standart ile belirtilmistir. Ag kablolarimizdan en etkin performansi almak icin bu dolanma seklini belirleyen kablo standardina uygun renk siralamasi tercih etmemiz gerekiyor. Ayni konu capraz bagli kablolar icinde gecerlidir.

Umarim yararli olur.

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.