Ücretsiz Web (Apache, MySQL, PHP) Sunucusu UwAmp’ı Tanıyalım

Yaklaşık 10 yıldır kullandığım ve bakımını yaptığım Uniform Server‘i terk etmenin zamanı gelmiş. Geliştirmekte olduğum yeni projem için alelade bir Google araması ile keşfettiğim UwAmp, PHP ve MySQL ile kod geliştiren herkesin en azından bir göz atması gereken bir WAMP server.

WAMP, Windows işletim sistemi üzerinde Apache HTTP Sunucusu, MySQL ve PHP kurulumunu bir arada sunan bir tümleşik sistem yazılımıdır. Kurulumları otomatik yaptığı gibi açık kaynak olarak geliştirilen bu sistemin düzenlenmesi de mümkündür. WAMP ismi; Windows, Apache, MySQL, PHP platformlarının baş harflerinden gelmektedir. Linux‘ta kullanılabilen LAMP’in Windows alternatifi olarak da adlandırılabilir

UwAmp’ın bazı özellikleri

  1. Tamamen taşınabilir (Portable), yani kurulum yapmanıza gerek yok. UwAmp klasörünü basitçe USB flash belleğinize kopyalarak yanınızda taşıyabilirsiniz
  2. Kullanıcı ara birimi onca özelliğine rağmen oldukça kullanışlı ve handy.
  3. Bünyesinde phpMyAdmin ve XDebug istemcisini bulunduruyor.
  4. Apache, PHP ve MySQL’in farklı sürümleri arasında kolayca geçiş yapabilir.
  5. PHP (php.ini), Apache (httpd.conf) ve MySQL (my.ini)’nin çok ihtiyaç duyulan  ayarlarını yapmak için görsel bir ara birimi var..
  6. Benzer şekilde Apache’ye sınırsız VHost (Sanal sunucu) ekleyebilme.
  7. SQLite veritabanlarını düzenlemek için kullanışlı bir araç (SQLite Database Browser).
  8. Apache ve MySQL’in anlık yük durumunu görüntüleyen grafik bir monitör.

Bunların yanında kullandıkça fark edebileceğiniz birkaç güzel özellik daha:

  1. Apache veya PHP’nin bir ayarını değiştirdiğiniz de ayarı hemen uyguluyor (Servisleri yeniden başlatıyor).
  2. O andaki Internet IP adresinizi ara biriminde göstermesi.
  3. PHP’nin beta’ları dahil birçok sürümünü depodan güncelleyebilmesi (kendi deposu da var)
  4. Sık sık günceleniyor olması.

Bazı kullanım tiyoları:

  1. UwAmp’ı patikasında (dizin yolunda) Türkçe karakter olmayan bir yere kopyalayın. Aksi takdir servisler başlarken hata verebilir.
  2. Apache “Offline Mode” da iken web sunucu sadece localhost’dan veya yerel bilgisayardan hizmet veriyor. Ağdaki diğer bilgisayarlara hizmet vermesi için “Online Mode” a geçirmelisiniz. Bunun için arabirim üzerindeki açılır listeyi kullanabilirsiniz.
  3. PHP’de $_SESSIONS içinde açılmış olan  oturumları sonlandırmak için, arabirimdeki tools bölümünün sağında yer alan ok işaretli menüden “Remove PHP sessions file” seçeneğini seçebilirsiniz.
  4. Arabirimdeki “Information” bölümünde o andaki Internet  IP adresiniz görüntüleniyor. Bu adresten web sunucuya erişmek için modem’inizden port yönlendirmesi yapmalı ve apache’yi online moda almalısınız.
  5. Sol alttaki “preferences” düğmesi ile varsayılan metin editörünü ayarlayabilirsiniz. Notepad++ sizin için güzel bir seçenek olabilir.

Wamp sunucunun sitesine gitmek için tıklayın.

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

“Ücretsiz Web (Apache, MySQL, PHP) Sunucusu UwAmp’ı Tanıyalım” için 2 yorum

  1. Merhaba Özgür Bey, öncelikle yazınız için teşekkür ederim, gerçekten kullanışlı bir program. Fakat şöyle bir sorun yaşıyorum, laptop kullanıyorum ve programın görüntüsü ekrana sığmıyor. Ekran çözünürlüğüm 1366×768. Programda yeniden boyutlandırma özelliği yok, bu konuda yazılımcıya bir mail attım, sorunu nasıl çözebilecegime dair bilginiz varsa paylaşmanızı rica ediyorum.

    Ekran Görüntüsü: https://i.hizliresim.com/XXD3L7.png

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.