Uniform Texzone BBS‘den Elico‘nun uyandırmasıyla haberim olan nacizane bir yazılım paketi. İçerisinde PHP, Perl, MySQL, Apache ve PHPMyAdmin ‘nin son sürümlerini bulunduruyor. Kurulum gerektirmeden doğrudan çalışmaya hazır. Flash belleğimizde rahatlıkla gezdirebileceğimiz özellikte. Linux’un hız ve stabilitesinden vazgeçemeyen web tasarımcılar/programcıları için çok iyi bir çözüm.
Taras Slobodskyy tarafından ticari maksatla geliştirilen Uniform daha sonra açık kaynak kodlu bir proje olmuş. Ana sayfasından bilgisayarınıza indirip hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. İlk olarak; ana dizindeki batch dosyalarını kullanarak sunucuları (Apache ve MySQL sunucularını) başlatmalısınız. Bu scriptin görevi sanal bir disk bölümü oluşturup apache ve mysql i başlatmak.
Script i notepad’de açarak inceleyebilirsiniz. Sanal disk bölümü subst komutu ile göreceli dizin bağımlılığını ekarte etmek için gerekli. Bu sayede Uniform’u istediğiniz klasörde muhafaza edebilirsiniz. Script’lerden birşey anlamadım diyenler için kendi hazırladığım daha anlaşılır batch dosyalarını buradan indirebilirsiniz. Bu dosyalar:
- start.bat Tüm sunucuları varsayılan konfigürasyonda başlatır.
- stop.bat Tüm sunucuları durdurur.
- restart.bat Çalışan sunucu varsa durdurur ve yeniden başlatır.
Sunucu yazılımlar /usr/local dizini içerisine konulandırılmış. Konfigürasyon dosyalarını da bu dizinler içerisinde bulabilirsiniz. (/usr/local/apache2/conf/htpd.conf, /usr/local/php/php.ini, /usr/local/mysql/my-small.cnf)
“The Uniform Server” ı bulunduğunuz yere en yakın sunucudan indirmek için tıklayın: http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=53691&package_id=48193
“The Uniform Server” Muadilleri
- PHP Triad for Windows
- EasyPHP
PHPTriad for Windows: İçerisinde Apache, MySQL and PHP yazılımlarını bulunduran geliştirme paketi. Installer’ı var, bilgisayarınıza kurmanız gerekiyor. Dosya boyutu 13MB.
Web adresi: http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=9325
EasyPHP: Bu paket de içerisinde Apache, MySQL ve PHP yazılımlarını bulunduruyor.
Web adresi: http://www.easyphp.org/
Pratik Bilgiler
Apache: Aynı anda bilgisayarında birden fazla web sitesi geliştirenler için apache nin virtual host özelliği çok kullanışlı. Bu özellik sayesinde Uniform sunucunuzda birden fazla siteyi gerçek site adlarını kullanarak barındırabilirsiniz. Aşağıdaki örnek bir sitenin bu şekilde kullanılması için gerekli ayarları anlatıyor.
1) ilk olarak “C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts” dosyasına isim den ip adresine dönüşüm için sitenizin adresini ekleyin.
Örnek:
127.0.0.1 benimsitem.com
Bu satır ile internet tarayıcınızda benimsitem.com yazdığınızda site internet den istenmeyecek bu isteğe lokalde çalışan web sunucunuz (The Uniform Server) cevap verecektir. Bu satırı istediğinz gibi değiştirebilir kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Yalnız aşağıdaki örnekteki httpd.conf dosyasının VirtualHost bölümünde tanımladığınız adres ile aynı olmasına dikkat etmelisiniz. (Not: 127.0.0.1 adresi lokal internet adresinizdir. Lokal ağınızda tanımladığınız bir adresiniz varsa onu da kullanabilirsiniz)
2) İkinci olarak web sitenizin dosyalarını Uniform dizin yapısı içerisinde bir yere yerleştirerek aşağıdaki tanımlamayı httpd.conf dosyanıza girmelisiniz. Bu örnekte benimsitem.com sitesi /home/site/benimsite.com dizininde barındırılmaktadır. Sizde kendi durumunuza uygun değeri DocumentRoot değeri ile belirlemelisiniz. Ayrıca / ana klasöründe logs isimli bir dizin oluşturulmuş, sunucu hata ve erişim kayıtları ilgili sitenin adıyla bu dizin içinde kayıt altına alınmıştır. Aşağıdaki örneği inceleyiniz.
NameVirtualHost 127.0.0.1
# Virtual host tank
<VirtualHost 127.0.0.1>
ServerName benimsitem.com
ServerAdmin [email protected]
DocumentRoot /home/sites/benimsitem.com
DirectoryIndex index.php index.htm index.html
ServerAlias benimsitem.com
ErrorLog /logs/benimsitemcom_errors.log
TransferLog /logs/benimsitemcom.log
</VirtualHost>
NamaVirtualHost parametresi ile barındırılan tüm siteler için lokal ip adresi tanımlanmıştır.
Sitenizdeki Türkçe karakterlerin doğru görüntülenmesi için httpd.conf dosyasındaki ISO-8859-1 olan AddDefaultCharset değerini ISO-8859-9 olarak değiştirin. ISO-8859-9 kod numarasıyla tanımlanmış karakter kod tablosunda Türkçe karakterler yer almaktadır.
MySQL: Dilerseniz /usr/local/mysql.exe yi kullanarak veri tabanı sorgulamalarıızı komut satırından yapabiirsiniz. Uniform ile beraber MySQL’in root kullanıcısının şifresi root olarak ayarlanmıştır. Dökümantasyonunda da ilk olarak bunu değiştirmeniz tavsiye edilmiştir. MySQL’in root kullanıcısı ile hiç bir kısıtlama ile karşılaşmadan her türlü listeleme, değiştirme, silme ve kayıt işlemlerini yapabilirsiniz. Bu yüzden muhtemel kazalara sebebiyet vermemek için yeni nir kullanıcı oluşturmalısınız. Aşağıdaki örneği inceleyin:
mysql> create database benim_db;
mysql> grant all on benim_db.* to benim_user@localhost identified by ‘que36cn01po’;
mysql> flush privileges;
Bu örnekte:
1) MySQL veri tabanı sunucusu içinde benim_db isimli bir veri tabanı oluşturulmuştur.
2) benim_user isimli kullanıcıya benim_db veri tabanı içindeki tüm tablolara her türlü erişim için ve değişiklik için yetki verilmiştir. benim_user sadece lokal bilgisayardan veri tabanı sunucusuna bağlanabilir.
3) Veri tamponları güncellenmiştir.
Veri tabanı üzerinde işlemlerinizi daha hızlı gerçekleştirmek için http://localhost/apanel (Admin Panel) adresindeki yönetim panelinde PHPMyAdmin mysql arayüzünü kullanabilirsiniz. Ayrıca Uniform fonksiyonlarının windows ortamında daha raha tkullanılabilmesi için Unitray adında bir eklenti var (plugin). Bu eklentiyide Uniform indirme sayfasından edinebiirsiniz.
Unitray Eklentisini İndirme Sayfasından Edinebilirsiniz
Yorumlarınızı eksik etmeyiniz.
Yazan: Tankado
“The Uniform Server” için bir yorum