Tübitak Projesi: Androtik

2013 Tübitak (44. OOPY) Projesi hayata geçiremediğimiz teoride kalmış projelerden biriydi, doğal olarak bölge elemelerine katılım başvurumuz da kabul edilmedi. Belki birilerine fikir olabilir.

Projenin Amacı:

Hayat kalitesini artıracak Andorid yazılım ve algoritmalarının geliştirilmesi. Projemiz ile bir şehrin dağıtık sensörler ile canlı olarak takip edilmesi ve hayat kalitesine olumsuz etki eden faktörlerin anında tespit edilerek ve giderilmesini sıfır maliyet ile (yazılım geliştirme ve devamlılığının sağlanması maliyeti hariç) gerçekleştirmeyi amaçladık. Örneğin bir belediye sorumluluk alanındaki bir asfalt oto yolda açılan ufak bir çukurdan anında haberdar olabilecek ve anında düzeltilmesi için çalışmalarını başlatabilecek. Belediyeler ve elektrik dağıtım firmaları canlı yaşamına olumsuz etki eden manyetik girişimlerden anında haberdar olacak ve gerekli önlemleri alabilecek. Örneğin belediye sorumluluk alanındaki bölgelerde çevresel seslerin insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek seviyelerde olup olmadığını canlı olarak izleyecek ve şehrin bir gürültü haritasına sahip olarak, gerekli tedbirleri alabilecek. Benzer şekilde, aynı bölgelerde yayın yapan, canlı yaşamına (insanlar, hayvanlar, bitkiler) zararlı RF (Radyo Frekans) sinyallerini canlı harita üzerinde izleyip, frekans yoğunluk haritasına sahip olacak ve önlem alınması için çalışma yapabilecek.

Tüm bu faydaları Google Android işletim sistemi kullanan akıllı telefonlarda çalışabilen ücretsiz bir uygulama ile sağlayacağız. Tasarladığımız sistemin işleyebilmesi için çok sayıda vatandaşın ilgili Android uygulamasını internet bağlantısı olan akıllı bir telefona yüklemesi ile gerçekleştireceğiz.

Projenin Sağladığı Faydalar:

İçinde bulunduğumuz dünya teknolojik gelişmelere paralel olarak bir yandan daha rahat ve konforlu bir yer haline gelirken, diğer yandan da teknolojik gelişmelerin yan etkilerine ev sahipliği yapmaktadır. Projemiz aşağıda sıralamış olduğumuz teknoloji handikaplarını sıfıra yakın maliyetlerde ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Örneğin;

  1. Endüstrileşme, artan taşıt sayısı ve trafiğin doğurduğu ses kirliliği ile ile günlük hayatımızda daha fazla desibele maruz kalmaktayız. Bu durum işitme sağlığı ve çalışma performansını olumsuz etkilemektedir.
  2. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir diğer faktör ise; daha çok gelişmekte olan ülkelerde sürekli olarak kazılan ve tamir gören taşıt yollarında seyahat eden insanların başına gelmektedir. Bozuk veya zamanında tamir edilmeyen köstebek yuvasına dönen taşıt ve yaya yolları araçların mekaniğine zarar verirken ulaşım konforunun düşmesine neden olmakta.
  3. Günümüzde hemen her konut ve işyerinde kablosuz yayın yapan radyo vericilerinin (Projemizin hedeflediği emisyon kaynakları: 802.11b, bluetooth, GSM1800 baz istasyonları) insan sağlığını olumsuz etkileyen emisyon girişimleri. Örneğin 2 sokak uzaktaki bir GSM görüşmesinin emisyonu aynı zamanda içinde bulunduğumuz odada kendini göstermektedir.
  4. Manyetik olarak yeterince iyi yalıtılmamış (aynalanmamış) A.C yüklerin ve A.C üretçlerin neden olduğu manyetik akı girişimleri insan vücudunda kütle ısısı artışı ile radyasyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin komşumuz Rusya’da yayın yapan bir radyo istasyonun RF sinyali yanı başımıza kadar gelmektedir. Diğer yandan içinde yaşadığımız ortam binlerce RF sinyali ile kuşatılmış ve sağlığımızı tehdit etmektedir. Polis telsiz ve röle istasyonları, sivil ve askeri frekans bandlarını kullanan alıcı ve vericiler, TV yayınları, radyo yayınları, endüstriyel amaçlı RF uygulamaları ve cep telefonları.

Yukarıda 4 madde ile sıraladığımız enerji kaynakları, günümüzün ortalama bir mobil telefonunda yer alan algılayıcılar (ACCELEROMETER, GYROSCOPE, LIGHT, MAGNETIC_FIELD, TEMPERATURsensörleri) ile belli bir çözünürlükte ölçülebilmektedir. Geliştireceğimiz yazılım bu sensörlerden okuduğu bilgiyi GPS bilgisi ile birleştirerek bir havuzda toplayacak ve istatistiksel yöntemler kullanarak sonuçlar çıkartacaktır. Örneğin şehrin en çok neresinde bozuk yollar var, neresinde hangi saatlerde ses gürültüsü daha fazla olmakta, en çok nerelerde RF ve manyetik akı girişimi olduğunu söyleyecek ve gerekli önlemlerin alınması için yetkililere gerçek zamanlı bir veritabanı sağlayacaktır.

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.