SURALP: Sabancı’dan Türkiye’nin ilk İnsansı (Humanoid) Robotu

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Kemalettin Erbatur liderliğindeki ekip tarafından yapılan Türkiye’nin ilk insansı robotu, Tuzla’daki kampüste tanıtıldı.


SURALP (Sabancı Üniversitesi Robot Araştırmaları Laboratuvar Platformu) adını taşıyan Türkiye’nin ilk insansı robotu, bugün Sabancı Üniversitesi’nin Tuzla’daki kampüsünde kamuoyuna tanıtıldı. Tanıtımda, Türkiye’nin ilk insansı robotu ”SURALP”, masanın üzerinden aldığı meşrubat kutusunu ekipteki bir kişiye verdi. Robot, daha sonra boş kutuyu alarak yanındaki çöp kutusuna attı. Doç. Dr. Kemalettin Erbatur, yaptığı konuşmada, bu tür robotların insana, insanın bulunduğu ortamda yardımcı olması için tasarlandığını belirtti. Erbatur, Sabancı Üniversitesi Robot Araştırmaları Laboratuvar Platformu’nun kısaltmasından adını alan “SURALP”in hazırlık çalışmalarına 2002 yılında başlandığını ve bu çalışmaların yaklaşık 5 yıl sürdüğünü söyledi. ‘SURALP’in başındaki kameralarla çevreyi algılayabildiğini ve elleri vasıtasıyla da nesneleri tutabildiğini belirten Doç. Dr. Erbatur, ”SURALP” için 1 milyon dolar tutarında kaynağın harcandığını bildirdi. SURALP’in Türkiye’nin ilk insansı robotu olma özelliğini taşıdığını, 164 santimetre uzunluğundaki robotun 114 kilogram ağırlığında olduğunu anlatan Erbatur, Türkiye’nin insansı robot çalışmalarında en hızlı ilerleyen ülkelerden olduğunu ifade etti. Erbatur, SURALP’in değişen yüzeyler üzerinde yürüyebildiğini ve dengesi bozulduğunda da elleri ile duvardan destek alabildiğini kaydetti. Erbatur, SURALP’in insanla orantılı olarak tasarlanıp imal edildiğini, robotun bacaklarında ve kollarında 6’şar eklem bulunduğunu belirterek, “SURALP’in fonksiyonlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar sürüyor. Robotun deneysel çalışmaları sırasında TÜBİTAK tarafından mali destek gördük” dedi.

Eğimi Değişen Yüzeyler Üzerinde Yürüyebiliyor

Tanıtım toplantısında masadan meşrubat kutusunu alıp çöpe atan robot, ileri ve geri yürüyebiliyor. SURALP, ayrıca mini bir dans gösterisi yaptı. “Danstan keyif aldın mı?”, “Yoruldun mu?” sorularına da başını sallayarak cevap veren robotun konuşma fonksiyonlarının henüz geliştirilmediği öğrenildi.
Robot, eğimi değişen yüzeyler üzerinde yürüyebiliyor, dengesi bozulduğunda elleri ile duvardan destek alabiliyor, kamera ve kuvvet algılayıcılarını kullanarak tuttuğu cisimlerin yerini değiştirebiliyor.
SURALP’ın tasarım ve imalatının, yürüme ve hareket etmeyi sağlayan teorik altyapısının Türk bilim adamları tarafından gerçekleştirilmesi, ülkemizin robot teknolojisi açısından büyük önem taşıyor. Dünyada tam insan yapısında robot üretebilen ülke sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Japonya ve Kore bu ülkeler arasında başı çekiyor. ABD ve İspanya’nın tam insan yapısında robotları yeni yeni ortaya çıkıyor. Türkiye SURALP ile bu ülkelerin arasına girdi.
Doç Dr. Erbatur, 2001 yılında insansı robot çalışmalarına başladığında Türkiye insansı robot teknolojisinin 30 yıl gerisindeydi. Bu fark SURALP’ın Türkiye’de tasarım ve imalinden sonra 10 yıla indi. Bu gelişme ile Türkiye, insansı robot çalışmalarında en hızlı ilerleyen ülkelerden biri oldu. Doç. Dr. Kemalettin Erbatur ve ekibinin başarısının çarpıcı yanlarından biri de SURALP’ın yurt dışındaki benzerlerinden çok daha düşük maliyetle ve çok daha sınırlı bir kadro ile gerçekleştirilmiş olması. Honda 1990’ların sonunda P2 adını verdiği insansı robotu tanıttığında 100 milyon dolar ve 200 adam/yıllık emeğin robot için harcandığı belirtiliyordu. SURALP için yapılan tüm harcamalar ise 1 milyon doları geçmiyor. Kemalettin Erbatur, SURALP’in tasarım ve imali boyunca 10 yüksek lisans ve doktora öğrencisi ile çalıştı. TÜBİTAK projesi sırasında Sabancı Üniversitesi Mekatronik Programı’ndan dört öğretim üyesi de projeye destek verdi. Mekanik sistemin üretiminde Sabancı Üniversitesi teknisyenleri görev aldı.

Robotun Yapısı

SURALP, insanla orantılı olarak tasarlanarak imal edildi. Robotun bacaklarında ve kollarında 6’şar eklem bulunuyor. Boyun iki ekleme sahip. Üst gövdeye konumlandırılmış bir de bel eklemi bulunuyor. Tek serbestlik dereceli el mekanizması doğrusal bir şekilde açılıp kapanıyor. Ana üretim malzemesi olarak uçak sanayisinde kullanılan 7000 serisi alüminyum kullanıldı. Kayış-kasnak mekanizmaları, doğru akım motorlarında oluşan dönel hareketi eklemlerdeki redüktörlere iletiyor. Robotun algılama sistemi çeşitli konum, eğim, kuvvet ve moment algılayıcılarını ve kameraları içeriyor. SURALP’ın kontrol elektroniği sırtına yerleştirildi. Yürüme ve diğer hareket fonksiyonları, bu donanım üzerinde çalışan kontrol ve algılama algoritmaları ile sağlanıyor. SURALP’ın boyu 1644 mm, ağırlığı ise 114 kilo.

Son olarak

Bölgemizdeki rakip ülke Iran da benzer bir çalışma yapmış. Göründüğü kadarıyla robotları SURENA bizim SURALP’den daha basarılı bir mekanik dinamiğe sahip.

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.