Uzak bir ağ Konumundan Ses Aktarmak

Kitabın “SoX (Sound eXchange) ile kayıt yapmak” adlı başlığında kısaca açıklanan SoX (Sound of Exchange) aracı ile uzaktaki bir mikrofon kaynağını ağ üzerinden farklı bir konuma aktarmanız mümkündür. SoX ses akışını Raspberry Pi içindeki bir işlem (process) den diğerine aktarabildiği gibi (| pipe ile), ağ üzerinden de aktarabilir. Bu başlıkta ses kaynağı Raspberry Pi olmak üzere, bu kaynağı farklı bilgisayarlar üzerinde yüklü Windows ve Linux işletim sistemlerine canlı olarak nasıl aktarabileceğimize bakacağız. Uygulamaya başlamadan önce Raspberry Pi’ın varsayılan ses donanım aygıtlarını ile bu aygıtların ses ve hassasiyetlerini ayarlama ile ilgili olarak “Sese cihazlarını ayarlamak ve sınamak” başlığına göz atmanız yararlı olacaktır.

Sesi Raspberry Pi konumundan başka bir Raspberry Pi konumuna canlı olarak aktarmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:

Yukarıdaki komut ile 192.168.7.253 numaralı Raspberry Pi bilgisayarına SSH üzerinden bağlanılarak (uzak bilgisayardaki pi kullanıcısının parolasının girilmesi istenecektir) bu bilgisayar üzerinde sox programı çalıştırılır ve | (pipe) sayesinde ses çıktısı geri alınarak hoparlöre verilir. Kısacası; uzak bilgisayardaki ses verisi SSH bağlantısı üzerinden yerel bilgisayara ve oradan da hoparlöre aktarılmaktadır.

Uzak bilgisayardaki sesi canlı olarak hoparlöre vermek yerine, örneğin uzak_kayit.ogg adlı bir dosyaya kaydetmek isterseniz de aşağıdaki gibi bir komut girebilirsiniz:

Her seferinde uzun komutlar yazmamak için .bashrc dosyanızda yukarıdaki komut için bir kod adı (alias) da tanımlayabilirsiniz. Aşağıdaki örnek, .bashrc dosyasına pidinle adında bir komutun eklenmesini gösterir. Oturumdan çıkıp tekrar girdikten sonra; komut satırına pidinle yazdığınızda parola girişinin hemen ardından ses aktarımı başlayacaktır.

Mikrofon sesini Raspberry Pi konumundan Windows konumuna aktarmak için ise; Windows bilgisayarına SSH bağlantı programını ve SoX’ı kurmak gerekir. Aşağıdaki adımları gerçekleştirerek Sox ve SSH istemci kurulumunu Windows’a gerçekleştirebilirsiniz:

  1. Aktarım için PuTTY araçları içerisinde gelen plink programını kullanacağız, bunun için https://www.putty.org/ sayfasındaki plink programını bilgisayarınıza indirin ve örneğin C:\sox adlı bir klasör olabilir. Buradaki örnekte klasör patikasını kısaltmak için C:\sox tercih edilmiştir. Dilerseniz başka bir klasör konumunu da kullanabilirsiniz.
  2. SoX’ın Windows sürümünü http://sourceforge.net/projects/sox/files/sox/  adresinden indirerek yine aynı klasöre (C:\sox) kurulumunu yapın. Son durumda sox.exe ve plink.exe beraberce C:\sox klasöründe yer alacaktır.
  3. Raspberry Pi üzerinde yazdığımız komutun benzerini yazabilmek için bir Windows komut satırı istemcisi açalım. Komut istemcisi açmak için klavyeden başlat düğmesine basarak cmd.exe yazın ve ardından Enter tuşuna basın. Windows komut istemi penceresi C:\Windows\System32 aktif dizininde açılacaktır.

Şimdi de sırasıyla aşağıdaki komutları yazın:

Yukarıdaki örnekte SSH bağlantısı için parola (-pw) girilmiştir. Buraya pi kullanıcısının parolasını yazın. Aksi takdirde Windows’un boruları (pipe) işleme mekanizmasındaki farklılıktan dolayı SSH parola sorgusu sırasındaki beklemeden dolayı boru kırılacak, SoX ses akışını yürütemeyecektir. Komutun sonundaki -t seçeneği ile varsayılan çıkış aygıtı olarak waveaudio girilmiştir. Bu Windows’taki cihaz sürücüsünün adıdır. Sisteminizdeki cihaz sürücüsünün adını sox.exe’yi seçeneksiz olarak çalıştırdığınızda; AUDIO DEVICE DRIVERS: satırında görebilirsiniz.

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.