Ubuntu’nun sitesinden ücretsiz olarak verdiğim sipariş CD’ler sonunda elimde ulaştı. İşlerin yoğunluğundan kurmaya fırsat bulamadığım dağıtımı dizüstü bilgisayarıma kurdum. Ubuntu linux dağıtımı masaüstü kullanım için oluşturulmuş başarılı bir dağıtım.
Birkaç saatlik kullanımdan sonra en göze çarpan özellikleri şöyle, tabi ilk başta kurulum cd lerinin ücretsiz olarak gönderilmesi geliyor, isteyebileceğiniz CD’lerin sayısına bir sınırlama getirilmemiş, sitede önerilen sayı 50 idi yanlış hatırlamıyorsam (eğer ubuntuyu dağıtabileceğiniz arkadaşlarınız varsa istemekten çekinmeyin, sitede yazdığına göre; benim yaptığım gibi 5 adet isterseniz ulaştırma maliyeti CD masrafının çok üzerinde oluyormuş :) Karton bir zarfın içerisinde 2 adet cd geliyor bir tanesi Live CD türünden. Bununla kurulum yapmadan bilgisayarınızı CD’den başlatmak suretiyle ubuntu dağıtımını çalıştırabiliyorsunuz. Diğer CD de Ubuntu’yu bilgisayarınıza kurmak için gereken dosyalar var.
https://shipit.ubuntu.com/
(Ubuntu CD’si isteyebilceğiniz adres)
Ubuntu için bir performans testi yapmadım, nede olsa X ortamında diğer dağıtımlarla aynı paketleri kullanıyor. Genelde kernel bu tip genel amaçlı dağıtımlarda benzer optimizasyonlarla geliyor. Ubuntu’nun kurulumu çok rahat, bilinenden farklı olarak (windowsculardan bahsediyorum) temel linux kurulum prosedürlerini içermesine rağmen, hemen herkesin kolayca kurabileceği biçimde hazırlanmış. Kurulum CD’sini takıp bligisayarınızı CD’den başlatmanız yeterli. Eğer kurmak istemiyorsanız Live CD’yi de kullanabilirsiniz.
En belirgin özelliği Masaüstü için geliştirilmiş bir dağıtım olması. Masaüstü kullanım için hertürlü programı içeriyor. Ubuntu içinde ofis, e-posta, internet ve chat gibi ihtiyaçlarınıza cevap verecek birçok alternatif var. Daha çok masaüstü veya ofis kullanıcılarını hedeflediği için bir sunucuda olması gereken bazı programları barındırmıyor doğal olarak. Ancak Ubuntu’ya gerekli paketleri sonradan yükleyerek bir sunucu olarakta koşturabilirsiniz. Windows kullanıcılarının kolayca alışabilceği bir dağıtım.
Dizüstü biligisayarıda yaptığım kurulumda herhangi bir sürücü sorunu yaşamadım. Örneğin FC 4 (Fedora Core) 855 chip setli ekran kartimi tanimamakta ısrar etmesine rağmen Ubuntu da böyle birşey olmadı.
Masaüstü kullanıcıları arasında kullanımı hızla artan bir dağıtım. Bunu nerden bildiğimi merak edebilirsiniz çünkü zaman zaman security focus[1] güvenlik portalında çeşitli güvenlik uyarıları ve güncelleştirme tavsiyelerini okuyorum. Kuruluma ait ekran görüntüleri aşağıda. Bunlar gerçek anlamda ekra görüntüleri, görüntülerin kalitesi için kurura bakmayın. Sanal makinada kurup ekran görüntüsü alınabilirdir ama gerçek bir kurulum yapmak istedim.
UPS kargo ile gelen Ubuntu CD lerim.
Kurulum dilleri içierisinde Türkçe henüz yok.
Kuruluma başlamak için Enter’a basıp devam.
Ortamda ağ ayarlarının alınabileceği bir DHCP sunucusu yoksa bu hata mesajı normal.
2GB lik bir ext3 bölüm ilk başta yeterli.
Mevcut diğer işletim sistemlerinizi kullanmaya devam edebilmek için boot looader in MBR’a yazılması gerekli..
Ağdaki diğer bilgisayarlarla çakışmayacak bir IP (internet protokol) numarası girin.
Bilgisayarınız için bir isim belirleyin.
Dikkat ! Kurulumun yapılacağı bölümü seçin, çoğu durumda ilk seçenek seçilmez.
Ubuntu login ekranı.
Yüklediğim bazı programlar.
Firefox’dan tankado.com görüntüsü.
Sistem izleycisi ve takvim.
VNC protokolüne de destekleyen terminal hizmetleri istemcisi (Windows’a bağlanmak için) ve hesap makinası
http://madpenguin.org/cms/?m=show&id=5145&page=1
(Bir ubuntu incelemesi, Ubuntu’nun özellikleri hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz)