Centos (Community Enterprise OS) ve Fedora oldukça popüler iki linux dağıtımıdır. Siz de benim gibi ikisi arasında ikileme düştüyseniz ve her kafadan bir ses çıkması sendromunun ortasında kaldıysanız, objektif kriterler ile açıklamaya çalıştığım net cevabı bu kısa yazıda bulabileceksiniz.
Bu yazıyı okumayı bitirdiğiniz de şu iki genel sonuca ulaşmış olacaksınız
[stextbox id=”info” caption=”CentOS mu Fedora mı cevabı..”]
- Sunucu amacıyla (HTTP, FTP, SMB, NFS, MAIL) kullanmak için mutlaka CentOS’u tercih etmelisiniz
- Masaüstü (Ev ve Ofis işleri kullanımı için) kullanımı ve risklerini yönetebileceğinize karar verdikten sonra Sunucu olarak da Fedora Linux’u tercih edebilirsiniz.
[/stextbox]
Daha anlaışılır olması için bu iki sistemin atası sayılabilecek RedHat dağıtımı hakkında bilgilenmek iyi olur.
CentOS ve Fedora, RedHat tabanlı dağıtımlardır. RedHat hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse; 90 yıllarda bilişim ve linux dünyasının içinde olanlar RedHat’ı mutlaka bilirler. Hatta uzunca bir süre RedHat birçok kişiye Linux’u, Linux da RedHat’ı çağrıştırmıştır. Bu derece popüler ve tercih edilir bir dağıtım olmuştur. RedHat, linux popüler olmaya başladığı ilk yıllarda çoğunlukla masaüstü sistemler dışında kalan alanlarda sunucu amaçları için kullanılır olmuştu. RedHat 9’dan sonra yakın dönemlere gelinince (2003) RedHat projesi rafa kalktı ve RedHat şirketi dağıtımın, RHEL (Red Hat Enterprise Linux) adıyla yoluna devam etmesi kararını aldı. Bu dağıtımda RedHat şirketi kurumsal kullanıcıları hedefleyerek lisans anlaşması ile ücret karşılığı destek vermeye başladı. RedHat geliştirici topluluğu da RedHat’ı Fedora adıyla sürdürmeye devam etti. Bu arada CentOS da doğdu.
Fedora Linux
2003 yılına gelindiğinde Fedora (Fedora Core) dağıtımı RedHat’ın yerini aldı. Fedora daha çok RHEL ürünü için bir test ortamı halini aldı. RHEL geliştirilirken Fedora’daki güncelleştirme sorunlarına bakılır. Bu yüzden Fedora’yı sunucu olarak kullanmayın diyebiliriz fakat masaüstünde daha iyidir. Fedora, Red Hat’ın enterprise olmasının ardından devamı niteliğindeki bir dağıtım olarak özgür yazılım camiası tarafından desteklenmekte ve gelişimine devam etmektedir. Geniş kullanım alanı, iyi topluluk desteği, yenilikler, yetersiz olmayan yapılandırma araçları, yılların deneyimini miras almış olan bir altyapısı vardır. Fedora her zaman en güncel paketleri ve yardım klavuzlarını bulabileceğiniz nispeten kararsız ve hatalarla karşılaşma olasılığı yüksek bir dağıtım olarak görülmektedir. Tüm prosedürler açık ve iyi dökümante edilmiştir. Fedora stabil olmayan paketleri barındırdığından sunucunun çökme ihtimali herzaman yüksektir. Fedora’nın yaşam döngüsü 13 ay kadarken bu CentOS’da 3-4 yıl gibidir. Fedora şuan (Kasım 2012) itibari ile 17. dağıtımını yayınlamaktadır.
CentOS Linux (Community Enterprise OS)
CentOS esas olarak Red Hat Enterprise’dan türetilmiş RHEL paket yapısı ile tamamen uyumludur. Yani RHEL için yapılmış bir paket CentOS’da da çalışır. Bu yüzden RHEL olmayan yerlerde CentOS kullanılır. CentOS insanların ödeme yapmadan RHEL kullanmalarını sağlar. Centos kendi yansılarına sahiptir ve güncellemeleri RHEL kaynak kodlarından inşa eder. Centos ile RHEL arasında ciddi bir fark yoktur ve sunucular gibi ciddi işlerde kullanılır. Centos daha sade ve istikrarlı bir kullanım sunar. CentOS şuanda (Kasım 2012) 6.3 dağıtımını yayınlamaktadır.
Ayrıca diğer Linux dağıtımları için buraya göz atabilirsiniz.
merhaba hocam;
centos kullanmaya karar verdim. mühendis olucaz linuxu öğrenmek şart diye bu maceraya girdik fakat daha önce çok linux yükledim bu sefer nedense bir hata alıyorum.Iso dosyasını iso2usb ile yazdıkdan snra boot edip yükleme ekranı geliyor install centos7 diyorum ve sonra “Warning /dev/root does not exits diyor. ayrıca rdsreport.txt ile ilgili bişeyler yazdı”. anlaşılan bi dosya yolunu bulamıyor. Sizce sorun ne olabilir.?