TİB:Telefon Dinlemeleri Nasıl Gerçekleştiriliyor

TİB aslında dinlemiyor. TİB’in yaptığı iş aslında yasalara uygun olarak gelen dinleme ve iletişim tespiti isteklerini kendi sunucularındaki güvenli ortama kayıt etmesi. MİT, Jandarma ve EGM gibi kuruluşlar da zaman zaman bu ortamlara güvenli bir hat üzerinden bağlanarak kayıt edilmiş ses dosyalarını kendi bilgisayarlarını çekip dinliyorlar.

TİB ile iletişim sağlayıcılar arasında kurulu olan çeşitli kapasitelerde hatlar mevcut. Birkaç yıl öncesine kadar TİB ile operatörler arasında, aynı anda yüzbin kadar dinlemenin gerçekleştirilebileceği bir kapasite söz konusuydu. Aynı dönemde bu kapasitenin artırılması konusunda TİB’in sürekli talepleri vardı. Zaman zaman tek bir davada bile bir kaç bin kişinin dinlenmesi kararlarını çıktığını düşünürsek bu talep haksız değil.

TİB’in aslında en önemli rolü bir nevi düzenleyici olması. TİB arabağlantıları hem tek bir noktada topluyor hem de dinleme isteklerinin yasalara uygun olup olmadığı kontrolünü yapıyor. Bunu açıklamak gerekirse önceden güvenlik güçleri operatörlerin (telsim, avea, tt, vodafone gibi) merkezlerinde kendilerine ayrılmış odalarda bu işi yapıyorlardı. Daha sonraları internet olanaklarının artmasından sonra kendi kurumlarına çekilen hatlar ile buradaki odalarından ayrıldılar ve kurumlarına geçtiler.

TİB ile ilgili bazı sorular var. TİB’in teknik alt yapısını hangi firma kurdu, sistemin bakımı ile hangi firma ilgileniyor, TİB’in dinleme ile ilgili kritik görevlerde bulunan resmi personeli sisteme ne derece hakim, teknik ve insan faktörlerine bağlı güvenlik süreçlerinde hangi protokoller uygulanıyor gibi birsürü soru işareti insanın kafasını kurcalamıyor değil. Aslında herkesin merak ettiği şey TİB’i kim dinliyor?

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.