Bir Web Sayfası İsteğinin Anatomisi

Her gün zamanımızın önemli kısmını geçirdiğimiz web sayfaları nasıl oluyorda tarayıcıda görüntüleniyor? web sayfalarının sunucudan tarayıcıya gelmesine kadar geçen sürede hangi işlemler gerçekleştiriliyor? Web tarayıcısı web sayfasını nasıl görünümünü nasıl oluşturuyor? Aşağıda bu sürecin hangi mantıksal adımlardan geçtiğini anlatan bir liste bulacaksınız. Hoşuma giden ve Türkçeye çevirmeye çalıştığım listenin aslına buradan ulaşabilirsiniz.

  1. URL adresini tercih ettiğininz bir web tarayısıcının adres çubuğuna girin.
  2. Tarayıcı URL’i ayrıştırarak, protokolünü, ana bilgisayar adresini (alan adı), bağlantı portunu ve dökümanın patikasını tespit eder.
  3. Tarayıcı bir HTTP isteği hazırlar. (HTTP, web tarayıcıların ençok kullandığı protokoldür)
  4. Ana bilgisayara ulaşabilmek için ilk olarak, sadece insanlarca okunabilir olan ana bilgisayar adının, karşılığı olan sayısal adrese (IP) çevirilmesi gerekir. Tarayıcı sayısal adresi bir DNS sunucusuna sorarak bulur.
  5. Daha sonra ziyaretçinin bilgisayarından, belirlenen IP adresinin ilgili bağlantı port’una bir soket açılır. (ençok kullanılan port 80‘dir)
  6. Soket bağlantısı kurulduğunda, hazırlanan HTTP isteği ana bilgisayara gönderilir.
  7. Ana bilgisayar bu isteği, bağlanılan portu dinlemeye ayarlanan sunucu yazılıma iletir (çoğunlukla Apache kullanılır)
  8. Sunucu isteği inceler (çoğunlukla döküman patikasına bakar) ve isteğin yerine getirilebilmesini sağlayan eklentiyi çalıştırır (kullanılan sunucu diline göre PHP, Phyton, Java, .Net bileşenleri çağrılır)
  9. Eklenti gelen isteğin tamamını işleme koyarak bir HTTP cevabı hazırlamaya başlar.
  10. Cevabın oluşturulabilmesi için veritabanına erişilir. Döküman patikasındaki parametrelere (veya veri) bağlı olarak veritabanında bir arama gerçekleştirilir.
  11. İlgili sunucu eklentisinin dahil etmeye karar verdiği diğer içerikler ile birlikte, veritabanından elde edilen veriler birleştirilerek uzun bir metin oluşturulur. (muhtemelen HTML)
  12. Eklenti bazı meta bilgileri (HTTP başlığı) ile HTML metnini birleştir ve HTTP cevabı olarak web tarayıcısına geri gönderir.
  13. Tarayıcı gelen cevabı işleyerek içerisinden HTML‘i alır.
  14. HTML metninden, sayfa bileşenlerinin hiyerarşik olarak yer aldığı bir DOM (docment object model) ağacı oluşturulur.
  15. HTML dökümanı içindeki herbir yeni kaynak için sunucuya yeni bir istek daha yapılır. (genellikle, resimler, stil sayfaları ve JavaScript dosyaları için)
  16. Stil sayfaları analiz edilirek, ilgili stil bilgisi DOM ağacı içerisinde ilişkili olduğu düğümlere uygulanır. (ilgili düğümler CSS seçicileri ile tespit edilir)
  17. Çalıştırılan JavaScript komutlarının sonucu olarak gerekiyorsa DOM düğümleri ve stil bilgileri güncellenir.
  18. Web tarayıcısı herbir DOM düğümünü güncel stil bilgisi ile işleyerek, sayfayı görsel olarak ekranda oluşturur.
  19. Sayfayı ekranda görürsünüz.

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.