Ampul ve Lamba arasındaki farklar

ampul ve lambanın farkı

Ampul (Fransızca: ampoule) elektrik akımıyla temas ettiğinde akkor durumuna gelerek ışık yayan havası boşaltılmış (veya  içinde argon gazı bulunan) armut biçimli cam şişedir.

ampul ve lambanın farkı
Ampul

Ampülün yasaklanması

Hem enerji verimliliğinin düşük olması nedeniyle, hem de dolaylı olarak atmosfere salınan karbondioksit miktarını arttırarak küresel ısınmayı hızlandırdığı için çevreye zararlı olarak değerlendirilen şeffaf akkor ampullerin üretimi, satışı ve ithalatı 1 Eylül 2012 tarihinden itibaren Avrupa Birliği ülkelerinde tamamen yasaklanmıştır. Daha önceki yıllarda sırasıyla 100, 75 ve 60 wattlık ampuller kademeli olarak yasaklanmıştı. Bu yasakla birlikte 40 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu yapılması, ayrıca karbondioksit emisyonunun yılda 15 milyon ton azaltılması amaçlanmaktadır.

Lamba (Işık kaynağı)

Petrol gibi yanıcı bir madde yakarak veya elektrik akımıyla içindeki teller akkor durumuna geçerek ışık veren alet.
Radyo ve televizyonlarda kullanılan, havası boşaltılmış veya içine düşük basınçlı bir gaz doldurulmuş cam, seramik veya çelikten ampul.

Ayrıca internet insanları, espirili bir dille ampul ve florasan arasındaki farkı şöyle anlatmış. İşte ampul ve florasan arasındaki farklar.

  1. Ampul çok gürültücüdür. Bir dünya elektrik çeker fakat bir avuç ışık vermez. Floresan ise tam tersine bir avuç elektrikle bir dünya ışık verir.
  2. Ampul çağdışı kalmış bir zihniyetin ürünüdür. Gericidir. Floresan ise yenilikçidir, devrimcidir.
  3. Ampul bitmeden önce haber vermez, rengini belli etmez. bir anda biter ve zor durumda bırakır. Floresan ise bitmeden önce rengini belli eder. Takiye yapmaz.
  4. Ampulun ışığı sarıdır, fesatın rengidir. Floresanın ışığı beyazdır. Güneştir. Aydınlıktır.
  5. Ampul cebinize hortum sallar. Hem zamla hem faturayla. Floresan ise emekçi dostu, gariban dostudur.
  6. Ampul siyasi simgedir. kamuya girmemelidir. Floresan siyasi simge değildir. Kamuya girmelidir.
  7. Ampul tek tiptir. diktatörlüğü hatırlatır. Floresan ise çeşitli boy ve ebatlarda olup demokrasiyi ve çeşitliliği hatırlatır.

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.