WordPress – WP Simple Cache Plugin

WP Simple Cache, wordpress kullanan sitelerin cevap süresini azami derece azaltan bir eklenti. Benzer birkaç eklenti varken neden böyle bir eklenti yazmaya giriştim derseniz, daha hızlı ve kullanımı kolay olan bir eklenti hazırlamak istedim. Bunda kullandığım diğer cache eklentilerinin yükleme ve performanslarında yaşadığım sorunlar etkili oldu. Ayrıca bu eklenti ile wordpress deneyimimi artırma şansı buldum. WP Simple Cache wordpress camiasına hediye ettiğim iikinci eklentim oldu. İlk göz ağırım WP Onlywire Auto Poster eklentisini buradan inceleyebilirsiniz.

Yaklaşık 3 haftalık kısmi zamanlı bir çalışmanın ardından ortaya oldukça hızlı çalışan ve beklentilerimi tam olarak karşılayabilen bir cache eklentisi çıktı.  WordPress kullanan blogcular cache eklentisi nedir diye merak ediyorsa buradaki yazıya göz atabilirler. Ayrıca burada da kısaca açıklamaya çalıştım.

[Yükleme bulunamadı.]

Cache Eklentisinin Gerekliliği

Basitçe  açıklamak gerekirse; WordPress kullanan bir web sitesi her ziyaret edildiğinde PHP kodları çalıştırılarak sayfa oluşturulur ve ziyaretçinin tarayıcısına gönderilir. Böylece ziyaretçi sayfayı izlemiş olur. Çalıştırılan kodlar sunucunun işlemci ve bellek gibi değerli kaynaklarını kullanır. Ziyaret edilen sayfa tekrar talep edildiğinde tarayıcıya gönderilecek içerik aynı olmasına rağmen WordPress aynı PHP kodlarını tekrar çalıştırarak gereksiz yere sunucu kaynaklarını kullanır. Bu elverişsiz durum WP Simple Cache eklentisi ile oluşturulan içeriğin düz bir metin dosyasına kaydedillip tekrar talep edildiğinde ziyaretçiye gönderilmesi şeklinde basitçe çözülebilir. Konunun özünün kısaca böyle olmasına rağmen, diğer eklentiler aracılığı ile veya ziyaretçinin yorum eklemesi ile dolaylı yoldan değişikliğe uğrayan sayfaların güncellenmesi, önbellek deposunun gereğinden fazla şişmemesi gibi durumların da kontrol altına alınması gerekir. WP Simple Cache temel cache gereksinimlerini tümüyle karşılayabilmekte.


WP Simple Cache pasif durumdayken başarım durumu


WP Simple Cache aktif durumdayken başarım durumu

Cache’lemenin gerekliliğini daha teknik açıklamak gerekirse; WordPress PHP dilinde yazılmış bir içerik yönetim sistemidir (CMS). WordPress’in şuanki sürümünde (v3.0) toplam dosya boyutu 5.9 MiB olan yaklaşık 300 PHP dosyası vardır. (Yüklü eklentileri de bu sayının üzerine ekleyebilirsiniz) dev4press sitesinin 3.0 üzerinde yaptığı başarım testleri şöyle: WordPress sisteminin yönetim paneli, post sayfaları ve yorum bölümleri üzerinde yapılan testlerde her seferinde ortalama 25 SQL çalıştırdığı ve ortalama 17MiB bellek kullandığı ölçülmüş. Xeon işlemcili sunucuda ortalama çalıştırma zamanı 1sn olarak belirlenmiş. WordPress cache sistemine ciddi anlamda ihtiyacı olan bir CMS’dir. Başarılı bir cache eklentisi ile sitenizden çok yüksek performanslar alabilirsiniz.

WP Simple Cache’in Özellikleri Neler?

Eklentiyi yazarken ki çıkış noktam adından da anlaşılacağı üzere basit bir eklenti olması yönündeydi. Böyle bir eklentide alternatif olarak temel cache özelliklerini bulundurmayı tercih ettim ve büyük konuşmayım, bu böyle de devam edecek.

İşte özellikler:

  • Cache’lenen içerik sunucu üzerinde sıkıştırılarak kaydediliyor. gzencode ve gzcompress fonksiyon çiftlerinden herhangi birisini kullanarak sıkıştırma yapabiliyor. Sıkıştırma sayesinde kaşenin boyutu 3’de 1‘e düşüyor. (deneme sistemimde 1000 sayfa, 10MiB civarında yer kaplıyordu)
  • Tüm modern web tarayıcıları HTTP üzerinden sıkıştırmayı destekler. Bunun anlamı sunucudan tarayıcınıza gönderilen metin içerik sıkıştırılarak gönderildiğinde tarayıcınun bunu istemci tarafında tekrar genişletebilmesidir. Bu aynı zamanda daha az sunucu bandwidth’i kullanmak anlamına da geliyor. HTTP compression da denilen ve sayfa yüklenme hızını artıran bu özellik eklenti tarafından destekleniyor. Sıkıştırmanın, sunucuda daha fazla CPU kaynağı tüketimine neden olacağı düşünülebilir. Eklenti kaşesinde depoladığı sayfayı HTTP sıkıştırmasınca kullanılan formatta sakladığı için ek CPU kullanmaz.
  • Yükleme sistemi. Cache eklentilerinin yüklenmesi diğer tür eklentilere göre bazı farklılıklar içerir. wp-config.php‘ye WP_CACHE sistemini aktive eden bir define eklenmesi ve /wp-content dizinine advanced-cache.php‘nin yerleştirilmesi gerekir. Bu farklılıklar yükleme işleminde zorluklar yaşanmasına neden olabilir. Eklentinin yükleme yordamını mümkün olduğunca sorunsuz ve otomatik kurulumu gerçekleştirecek şekilde tasarlamaya çalıştım. Bu kısmın herşeye rağmen biraz daha rötuşlanmaya ihtiyacı olabilir.
  • WordPress sisteminizin başarım (performans) durumunu rahatça görebilmeniz için seçimlik olarak devreye alınabilen bir başarım kutusu (performance box) yerleştirdim. Böylece WordPress sitesinin belli bir anda ne kadar sunucu kaynağı tükettiği (sql ve kod çalıştırma süresi) canlı olarak görebiliyor.

WP Simple Cache Eklentisi Nasıl Kurulur?

Eklenti otomatik olarak kurulacak şekilde tasarlandı. Fakat otomatik yükleme, sunucunuzun dosya sistemi erişim izinlerinin, eklenti için uygun olmaması durumunda başarıyla tamamlanamayabilir. Bu durumda elle yükleme (manual installation) başlığındaki yönergeleri uygulamanız yeterli olacaktır. Yine olmadı bana yorum olarak yazarsanız yardımcı olurum.

Otomatik Yükleme

Hatırlatma: Yüklemeye başlamadan önce “/wp-content” , “/wp-content/plugins/wp-simple-cache/” , “/wp-content/plugins/wp-simple-cache/cache/” dizinleri ve “/wp-config.php” dosyasının web sunucusu tarafından yazılabilir olduğunu doğrulayın.

  1. Eklenti klasörünü sitenizin “/wp-content/plugins/” dizinine kopyalayın.
  2. WordPress eklenti yönetim sayfasına giderek eklentiyi etkinleştirin.
  3. Eklentinin ayarlar (options) sayfasına giderek eklentiyi devreye alın.


Elle Yükleme

  1. Eklenti klasörünü sitenizin “/wp-content/plugins/” dizinine kopyalayın.
  2. Eklenti klasöründeki “advanced-cache.php” dosyasını sitenizin “/wp-content/” dizine kopyalayın.
  3. /wp-content/plugins/wp-simple-cache/cache/” dizininin web sunucusu tarafından yazılabilir olmasını sağlayın.
  4. /wp-config.php” dosyasına şunu ekleyin define(‘WP_CACHE’, true);
  5. WordPress eklenti yönetim sayfasına giderek eklentiyi etkinleştirin.
  6. Eklentinin ayarlar (options) sayfasına giderek eklentiyi devreye alın.

Hepsi bu kadar.

WP Simple Cache Eklentisi Nasıl Kaldırılır?

Umarım sürekli kullanırsınız ben de eklentiyi geliştirmeye devam ederim. Her şeye rağmen eklentiyi kaldırmadan önce eğer bir sorunla karşılaştıysanız sayfanın sonundaki yorum bölümünü kullanarak lütfen bildirin. Ayrıca tavsiye ve önerilerinizide lütfen iletin, akıl akıldan üstündür, herzaman yapılacak daha iyi şeyler vardır.

  1. WordPress eklenti yönetim sayfasından eklentiyi etkisizleştirin.
  2. “/wp-content/plugins/wp-simle-cache/” dizinini sunucudan silin.
  3. “/wp-content/advanced-cache.php” dosyasını sunucudan silin.
  4. “/wp-config.php” dosyasındaki define(‘WP_CACHE’, true); satırını silin.

WP Simple Cache Eklentisinin Ayarları Nasıl Yapılır?

Enable WP Simple Cache: Eklentinin ayar sayfasından (WP yönetim paneli Ayarlar menüsü altındaki WP Simple Cache seçeneği) öncelikle “Enable WP Simple Cache” işaretleme kutusunu işaretlemeniz gerekiyor. Dosya sistemi erişim izinleri doğruysa eklenti hemen çalışmaya başlayacaktır.

Cached pages timeout: Bu kutuya gireceğiniz değer ile bir kaşenin yeniden oluşturulma süresini belirlersiniz. Bir kaşe oluşturulduğunda burada belirtilen dakika kadar geçerli kalır ve daha sonra silinerek yeniden oluşturulur.

Cache autoclean: Bu kutuya girilen süre aralıklarında tüm kaşeler silinir. Bu özellik az ziyaret edilen çok sayıdaki kaşenin sunucu diskinde gereğinden fazla kalıp, yer kaplamasını önlemek için faydalıdır. Sitenizin trafik durumuna göre bu süreyi 1 hafta veya 15 gün gibi süreler olarak belirleyebilirsiniz.

Compression: Dosya sistemine kaydedilen kaşe dosyalarının ve tarayıcı ile sunucu arasındaki trafiğin sıkıştırılmasını sağlar. Sıkıştırılan kaşe dosyaları sunucu diskinde hem daha az yer kaplar hem de ziyaretçiye daha hızlı iletilir.

Show performance box: Bu seçenek aktifleştirildiğinde web sitesini sağ üst köşesine bir bilgilendirme kutusu iliştirilir. Bu kutu tüm site genelinde görünür olur ve sayfanın çalıştırılma süresi, çalıştırılan toplam SQL sayısı gibi site performansını belirleyen bilgiler görüntüler. Bu kutu diğer tüm ziyaretçilere de görünür olduğundan sadece bakım modundayken kullanmanızı tavsiye ederim. Performans kutusu sayesinde cache sisteminin, sitenizin performansına  olan etkisini karşılaştırabilirsiniz.

Lütfen sorularınızı ve hata bildirimlerinizi sayfanın sonundaki form ile yazınız.

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

“WordPress – WP Simple Cache Plugin” için 2 yorum

Yorumlar kapatıldı.