Tübitak Projesi: Bluetooth Destekli Mobil Cihazlar ile Akıllı Elektrik Kontrol Sistemi

2013 Tübitak (44. OOPY) Proje Yarışmasında sevgili dostum Bahtiyar Kaya danışmanlığında gerçekleştirilen “Bluetooth Destekli Mobil Cihazlar ile Akıllı Elektrik Kontrol Sistemi” adlı projeyi sizinle paylaşıyoruz.

Projenin Amacı:

Bluetooth teknolojisine sahip mobil cihazlarımız ile açıp kapatılabilecek her türlü cihaz ve cihazların kontrolünün en ekonomik olarak yapılabilmesini sağlayan sistemin kurulmasını amaçladık.

Yapılan bu çalışma akıllı ev teknolojilerine destek olarak görülebilmektedir.
Bu otomasyon sisteminin ekonomik olması ve her yere uygulanabilmesi sistemin en büyük avantajıdır. Bu sistem, insan yaşamına çok büyük kolaylıklar sağlar. Ayrıca sistemin mobil cihazlarla çalışması günümüz şartlarında çok büyük kullanım kolaylığı sunmaktadır. Kullanım kolaylığı her kesimin rahatlıkla verimli bir şekilde kullanmasına olanak sağlamıştır.
Bu sistem ile evin aydınlatma sistemleri, priz sistemleri birkaç tuşla kontrol altına alınabilmektedir.

Ayrıca, Bluetooth teknolojisinin 10-100 metrelik mesafesi istenilen ayarlar yapılarak kısaltılarak anlık geçiş kontrol sistemine dönüştürülebilir. Örneğin; eşleşmenin tamamlandığı bir prizimize bağlı monitör, mobil cihazımız yanımızda olduğu müddetçe aktif olacaktır. Yerimizde kalkıp uzaklaştığımızda telefon priz ile haberleşemediği için; priz monitörün elektriğini kesecektir. Böylece tasarruf sağlanmış olacaktır. Bunun gibi birçok projeyi hayata geçirme fırsatı kendiliğinden çözüm bulacaktır.

Bu sistem kullanılarak sisteme eklenebilecek özellikleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Kapı geçiş sistemleri üzerine uygulayabiliriz,
  • Akıllı kontrol edilebilir lambalar ile renkli ışık verebilen aydınlatma sistemleri oluşturulabilir.
  • Kontrol devresi RF destekli Switch haline çevrilerek mesafe hem arttırılır, hem de kontrol edilebilecek cihaz sayısı arttırılabilir.
  • Özürlü vatandaşlar için Bluetoothun kimlik gibi kullanılması,

İnsan hayatını kolaylaştıran, gereksiz zaman kaybı gibi görülen birtakım işleri hızlı ve kolay bir şekil yapan böyle sistemler aynı zamanda kullanıcının güvenliğini de yüksek oranda sağlamakta, insanın kendine daha fazla zaman ayırmasına neden olmaktadır.

Bu çalışmada, daha önce yapılan benzer çalışmalardan farklı olarak adapte etme (uygulama) süresi çok kısa zaman alması ve çok az bir maliyetle olması büyük avantaj sağlamaktadır.
Bulaşık makinesi, fırın gibi ön ayarlama gerektiren cihazların kontrolünde şimdilik priz on/off kontrolü sağlandığı için tam bir kontrol sağlanamamaktadır.

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.