Putty ile Parolasız SSH Oturumu Açmak

Putty ile parola girmeden sunucuya SSH bağlantısı açmak için putty.gen ile 2 adet anahtar üreteceğiz. Birbirinin eşleniği olan olan PrivateKey (özel anahtar) ve PublicKey (açık anahtar) adındaki iki anahtardan yararlanacağız. Bu anahtarları üretmek için putty projesi ile birlikte geliştirilen puttygen (key generator) programını kullanacağız.

Puttygen’i sitesinden indirdikten sonra çalıştırın ve Generate düğmesine tıklayın. Aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsünden sonra açık ve özel anahtarı güvenli bir yere kaydedin. Özellikle PrivateKey (özel anahtar) ‘in güvenliği çok önemli. PublicKey’i herkese dağıtabilirsiniz, PublicKey ile şifrelenen bilgi sadece ve sadece PrivateKey ile açılabilir. Bu nedenle PrivateKey’in güvenliği çok önemli. Onu güvenli bir yerde saklamaya özen gösterin.

puttygen

Dosyaları kaydettikten sonra PuttyGen’in ürettiği PublicKey’i SSH deamon’ın anlayabileceği özel bir formatta alıp sunucudaki ~/.ssh/authorized_keys dosyasının içine kaydedeceğiz. Özel format PuttyGen penceresinin üst kısmındaki seçili metnin kendisidir. Dilerseniz PublicKey dosyasından da satır sonlarını silerek alabilirsiniz. Açık anahtarı sunucuya kaydetmek için aşağıdaki gibi bir komut kullanabilirsiniz.

[/crayon]

Sunucuya açık anahtarı tanımladıktan sonra tek yapmanız gereken Putty’ye PrivateKey, Kullanıcı adı ve IP bağlantısı tanımlarını girmek. PrivateKey’i aşağıdaki resimdeki gibi, Putty’nin Conn->SSH->Auth yolunu izleyerek Browse düğmesi ile tanımlayabilirsiniz.

putty_private_key

Ayrıca parolasız oturum açmak için kullanacağınız kullanıcı adını da Connection->Data->Auto Login Username kutusuna girerek tanımlayın ve oturuma bir isim vererek kaydedin. Her şey yolunda gittiyse sunucuya parola girmeden otomatik olarak login olacaksınız.

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

“Putty ile Parolasız SSH Oturumu Açmak” için bir yorum

  1. Öncelikle yazınız benim için çok istifade edici oldu onun için size teşekkür ederim.

    Bir sorum olacak. Oluşan ppk dosyasının en alt satırında private MAC diye bir kısım var. Burada benim ağ kartımın MAC adresi mi tanımlanıyor acaba?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.