Optik Diske Alınan Yedekler Tehdit Altında

Optik diske alınan çoğu yedek 10 yaşını bile göremiyor. Önemli verilerinizi yedeklemek için CD ve DVD gibi optik depolama ortamlarının yeterince güvenli olduğunu düşünüyorsanız, bu düşüncenizi bir kez daha sorgulamanın zamanı geldi. Fransız Ulusal Bilimsel Araştırmalar Enstitüsü’nün gerçekleştirdiği laboratuvar çalışmalarına gör, optik disklere yazılan verilerin önemli bir bölümü 5 ila 10 yıl arasında kullanılamaz hale geliyor. Üstelik ender de olsa piyasada üzerindeki veriyi 1 yıl bile saklamaktan aciz diskler bile var. Laboratuvar ortamında ısı, nem ve ışıkla suni yaşlandırma testleri yürüten enstitünün araştırmacılarından Franck Laloe’nin verdiği bigliye göre, ilk çıktığında çok uzun süre dayanabileceği söylenen bu teknolojilerin, bir veri dpolama ortamı olarak güvenilirliği ciddi biçimde sorgulanması gereken bir konu. Üstelik Laloe aynı markaya sahip diskler arasında bile ciddi kalite farklarına rastladıklarını, dolayısıyla markanın veya disk başına ödenen ücretin güvenilirlik konusunda tek başına gösterge olamayacağını öne sürüyor. Dahası, disklerin üzerine basılan marka etiketlerinin bile disk üzerindeki verinin dayanıklılığına etkisi olduğu söyleniyor.(http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/click_online/8711747.stm)

Peki bu durumda ne yapmalı? Uzmanların tavsiyesi, önemli verilerin yedeklerini optik diskler üzerine depolama konusunda ısrar eden kullanıcıların sakladıkları bu verileri en az 2-3 yılda bir taze disklere aktarmaları yönünde. Ayrıca hayati verilerin bir kopyasının teyp ünitesi, harici disk, flaş bellek gibi ortamlara da aktarılmasının iyi olacağı söleniyor. Aslında optik disklerin güvenilirliği konusu yeni bir tartışma değil. Örneğin 2003 yılında Hollanda’da PC Active dergisi de 20 ay önce üzerine veri kaydedilmiş optik diskler üzerinde bir deneme gerçekleştirmiş ve büyük hayal kırıklığına uğramıştı. (http://www.pc-active.nl/component/content/article/10508)
Kaynak: Levent Daşkıran (Bilim-Teknik)

Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.